Οικονομία

Α.Σακαλάκη: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας θεσμός που χρήζει της δέουσας σημασίας και προσοχής

Η επιχειρηματικότητα δεν έχει φυλετικά χαρακτηριστικά. Η μαχητικότητα, η εργατικότητα, η τόλμη, η δημιουργικότητα, η αφοσίωση, η επιμονή και η επιμονή είναι στοιχεία, που βρίσκονται διαχρονικά στην βάση της επιχειρηματικής επιτυχίας και τα συναντούμε εξ ίσου σε γυναίκες και σε άνδρες.

Στο σημερινό περιβάλλον, όμως, είναι σημαντική η ύπαρξη επιχειρηματιών με ηγετικές ικανότητες, με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, με ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Ανθρώπων, που αντιλαμβάνονται την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν το εσωτερικό κίνητρο, την ικανότητα και την ενέργεια, να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, αλλά και τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους. Ας δουλέψουμε, λοιπόν, γιά να σπάσουμε τα παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα και τα αόρατα «φράγματα», που αποδυναμώνουν την ισχυρή παρουσία των γυναικών στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Βρίσκομαι ενώπιων σας ως γυναίκα επιχειρηματίας του πρωτογενούς τομέα, ως γυναίκα οινοποιός, ως γυναίκα αγρότισσα, που κατοικώ και εργάζομαι σε ένα μικρό ακριτικό χωριό, τα Πλάγια Παιονίας λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας μας, από την Ειδομένη. Στον τόπο αυτό δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και ανθεί η οικογενειακή μας επιχείρηση, ένα οινοποιείο το οποίο και διαχειρίζομαι τα τελευταία χρόνια.

Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οινοποιίας έχει σημειώσει σημαντική εξωστρέφεια. Το ελληνικό επώνυμο κρασί έχει αποκτήσει μιάν αξιοζήλευτη θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, και η γυναίκα οινοποιός έχει αναγνωρισθεί ως επιχειρηματίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.Εν τούτοις το απόσταγμα της βιωματικής μου εμπειρίας συνοψίζεται στο δεδομένο, ότι επαγγελματικές δραστηριότητες συνδεδεμένες με την ύπαιθρο δεν αποτελούν ιδιαιτέρως ελκυστική επιλογή γιά την σύγχρονη νέα επιχειρηματία. Και αυτό συμβαίνει, διότι πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τον ανδροκρατούμενο αγροτικό κόσμο και τις πολύπλοκες ανάγκες του, τον συντηρητισμό των τοπικών κοινωνιών και την απουσία καινοτόμων πρωτοβουλιών, πως επίσης την έλλειψη υποδομών, κεφαλαίων, και του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ο κλάδος, στον οποίο ανήκω και μάχομαι, είναι κλάδος δύσκολος και απαιτητικός, που επιζητεί πολύωρη σκληρή και προσωπική δουλειά, και

όπου ως γυναίκα σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να δουλέψεις το ίδιο σκληρά με έναν άνδρα στο αμπέλι, γιά να απολαύσεις τους καρπούς του μόχθου.

Η επαφή μου με τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά πρότυπα μου διαμόρφωσε μία σαφή αντίληψη γιά την σκληρή εργασία στις σύγχρονες ανταγωνιστικές κοινωνίες και την εξέλιξη του ατόμου, πάντα με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά παράλληλα μου δημιούργησε και την βεβαιότητα, ότι στην Ελλάδα η γυναικεία επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω σε σχέση με τις πιό ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και ευρύτερα του δυτικού κόσμου..

Θα πρέπει να σχεδιάσουμε, λοιπόν, σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και μηχανισμούς ενημέρωσης, επιμόρφωσης, πρόσβασης σε πόρους και υποστήριξη. Να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης των γυναικών επιχειρηματιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένονται και μέσω του νέου ΕΣΠΑ νέες δράσεις και «εργαλεία», γιά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, γιά την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και γιά την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Για όλα τα προαναφερόμενα αξίζει να δώσουμε τον λόγο στις γυναίκες. Να ακούσουμε τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Γιά όλες τις γυναίκες που έχουν φιλοδοξίες και όνειρα γιά πρόοδο.

Να δημιουργήσουμε υγιή παραδείγματα και πρότυπα γιά την νέα γενιά επιχειρηματιών, να σταματήσουμε την διαρροή στο εξωτερικό και να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές συνθήκες βιώσιμου επαναπατρισμού.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας θεσμός, ο οποίος χρήζει της δέουσας σημασίας και προσοχής, διότι αποτελεί αναπόσπαστο κεφάλαιο της σύγχρονης οικονομίας της χώρας αλλά και διότι κοινωνικές, πολιτισμικές, και πολιτικές συνθήκες και νοοτροπίες αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη της έως σήμερα..-

* Εισήγηση στην ημερίδα της Τετάρτης 5.4.23 με θέμα την γυναικεία επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε το ΕΒΕ Κιλκίς.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η έκτη καλύτερη

Την έκτη καλύτερη επίδοση σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 5,27%, κατέγραψε στο Κιλκίς το πρωτοεμφανιζόμενο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας […]