Γενικά

Άννα Δημάκη: Πολιτισμός ώρα μηδέν

Παρακολουθώ με συνέπεια και ενδιαφέρον την ωραία προσπάθεια του Κέντρου Πολιτισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά την περίοδο των γιορτών, να στηρίξει το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης αλλά και να προσφέρει στους πολίτες πολιτιστικές ανάσες μέσα στην υγειονομική ιδιαιτερότητα των ημερών.

Μια σειρά αναγνωρισμένων και καταξιωμένων μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών, καραγκιοζοπαικτών ανέλαβαν με την οικονομική και τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού να φωτίσουν πολιτιστικά τα βράδια μας παρέχοντας ταυτόχρονα και οικονομική ανάσα στους πληττόμενους καλλιτέχνες.

Και από την άλλη, παρατηρώ για μια ακόμη φορά την ηχηρή απουσία του τμήματος Πολιτισμού του δήμου Κιλκίς πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών, σε μια εποχή που όχι μόνο οι καλλιτέχνες έχουν μηδενικά εισοδήματα αλλά και οι σύλλογοι μαραζώνουν αφού όλοι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους.

Αντί λοιπόν, ο δήμος Κιλκίς, που έχει αλλά και ξοδεύει αφειδώς χρήματα σε απευθείας αναθέσεις, να γίνει ο δυναμικός παραστάτης του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης, αντί να αποτελεί μια αναλαμπή στη σκοτεινιά των ημερών, στάθηκε αμέτοχος, άτονος και σιωπηλός παρατηρητής των δράσεων των άλλων.

Πέρασαν οι γιορτές και δεν υλοποίησε ούτε μία εκδήλωση. Και για να προλάβω παιδαριώδεις δικαιολογίες αναφέρω ότι οι δήμοι που σέβονται και τιμούν τον πολιτισμό βρήκαν λύσεις μέσα στην υγειονομική κρίση και τους καλλιτέχνες τους να στηρίξουν και τους δημότες του να διασκεδάσουν (ενδεικτικά αναφέρω το δήμο Τρικκαίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης), με live streaming δράσεις. Και δεν σας κρύβω ότι με θλίβει πολύ. Και με εξοργίζει.

Στεναχωριέμαι για την απουσία ενδιαφέροντος και εξοργίζομαι για την αντίληψη της δημοτικής αρχής για τον ρόλο της. Να υποθέσω ότι το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στα ηχηρά ονόματα για να γεμίσουν το προφίλ τους με τις κοινές φωτογραφίες τους αλλά αδυνατούν να συνεργασθούν και να ενισχύσουν τους τοπικούς καλλιτέχνες που είναι αρκετοί.

Μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, όλοι με τον τρόπο τους μπορούσαν να προσφέρουν και να βοηθηθούν. Σύλλογοι επίσης θα μπορούσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια με μουσικές, χορευτικές και θεατρικές δράσεις και παράλληλα να υποστηριχθούν οικονομικά.

Αυτονόητη θεωρώ την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και γιατί όχι, την κάλυψη των συμμετεχόντων με μοριακά ή ράπιντ τεστ, που από όσο διάβασα στον τύπο ο δήμος έχει εξασφαλίσει. Τόσο πολύ απαξιώνει ο δήμος τους καλλιτέχνες και τους συλλόγους;

Τόσο δύσκολο ήταν στην δημοτική αρχή να σκύψει με ενδιαφέρον και σεβασμό και να στηρίξει την καλλιτεχνική δημιουργία των δημοτών; Τους καλώ και παρακαλώ να αναμορφώσουν την πολιτική τους απέναντι στους τοπικού καλλιτέχνες, να τους στηρίξουν, να τους προβάλουν και να τους αξιοποιήσουν καλλιτεχνικά σε πολιτιστικές δράσεις του δήμου.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ είναι η στιγμή. Να στηρίξουν τους ανθρώπους της πόλης. Να στηρίξουν τον πολιτισμό της πόλης που υποσχέθηκαν να αναπτύξουν. Σήμερα, που είναι έντονη η ανάγκη. Ας σταθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων.

Από το να είναι αντιγραφείς του Κέντρου Πολιτισμού ας γίνουν καλύτερα άξιοι συνεργάτες του στην πράξη και όχι με περιστασιακές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί να μην το έχουν ακόμη αντιληφθεί αλλά ο πολιτισμός είναι η ζωή ή ίδια.

Αλλά για να υπάρξει ζωή δεν πρέπει να της κόβεις την ανάσα. Ας δείξουν τη μέριμνα και τη φροντίδα που αξίζει στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του για να υπάρξει επόμενη μέρα στον τόπο μας.

*Πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κιλκίς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα