Αγροτικά

Ανυσηχία προκαλεί η μεταφορά χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στον παραγωγικό κόσμο του νομού μας η απόφαση του υπουργείου οικονομικών να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό την κάλυψη μέρους των αμέσως ταμειακών αναγκών του Δημοσίου.

Και τούτο, διότι τα εν λόγω αποθέματα προορίζονται γιά πληρωμές των κοινοτικών προγραμμάτων προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους και το ενδεχόμενο, μία τέτοια κίνηση να προκαλέσει καθυστέρηση καταβολής των, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητά» τους.
Και τούτο διότι αρκετές πληρωμές προς τους αγρότες έχουν ήδη καθυστερήσει, εξ αιτίας της πρόσφατης κυβερνητικής αλλαγής.

Όπως, γιά παράδειγμα, αυτής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι γιά 68.079,5 στρέμματα, που καλλιεργούνται στον νομό μας και αφορούν σε ένα ποσόν της τάξεως των 500.000 ευρώ περίπου, και η οποία παραδοσιακώς αποδίδεται στους παραγωγούς το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Ένα ζήτημα το οποίο, εφ’ όσον τελικώς προκύψει, αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο κυρίως όσους παραγωγούς λόγω πλημμυρικών φαινομένων έχουν έλλειμμα παράδοσης των αναγκαίων κιλών, που συνδέονται με το θέμα της επιδότησης.

Βεβαίως, οι επιδοτήσεις δεν αφορούν μόνον στην περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού αλλά σχετίζονται και με μία σειρά από άλλες επιδοτήσεις, όπως αυτή της εξισωτικής αποζημίωσης σε όσους (και είναι οι περισσότεροι) δεν έχουν καταβληθεί λόγω προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με το θέμα της έλλειψης βοσκοτοπικών εκτάσεων και του ειδικού φόρου πετρελαίου.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία περίπτωση αφορά στο υπουργείο οικονομικών και ότι εδώ εκκρεμεί η δεύτερη δόση, η πρώτη είχε καταβληθεί τον περασμένο μάιο, που δίνονταν συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου και η οποία είχε αναβληθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις σε σχέση με οφειλές δικαιούχων σε ασφαλιστικούς φορείς (ΕΛΤΑ) και Δημόσιο.

Με εξαίρεση, βεβαίως, όσους παραγωγούς είχαν εξοφληθεί περίπου το 30% του συνόλου των, λίγο πριν τις πρόσφατες εκλογές στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.
Το κλίμα της ανησυχίας στις τάξεις των παραγωγών τροφοδοτεί ο γενικότερος προβληματισμός, που διατυπώνεται και από επίσημα κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με τα δημόσια έσοδα και τις ανάγκες του Δημοσίου. Παρά το γεγονός, οτι επισήμως η καθησυχαστική εξήγηση που εδόθη είναι ότι κάτι τέτοιο επιλέχθηκε διότι η Τράπεζα της Ελλάδος προσφέρει καλύτερο επιτόκιο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα