Ανεστάλη η κατάληψη του κτιρίου του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, ενώ το θέμα παραμένει
Στην αναστολή της κατάληψης του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς προχώρησαν μετά από πέντε ημέρες κινητοποίησης οι σπουδαστές τους κυρίως λόγω του επικείμενου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και της ανάγκης να δώσουν το «παρών» στις σχετικές εκδηλώσεις οι μαθητές του.
Υπενθυμίζεται, ότι την Τρίτη οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ, που εδώ και δύο σχολικές χρονιές ταλαιπωρούνται αφάνταστα λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το δημοτικό κατάστημα όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την αρμόδια για το θέμα αντιδήμαρχο Ελένη Αναστασιάδου, από την οποία ενημερώθηκαν για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και γύρω από την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το αλέως το «φλέγον» θέμα εξεύρεσης χώρου για την εγκατάσταση και λειτουργία των απαραιτήτων εργαστηρίων.
Και τούτο, διότι η έως τώρα λειτουργία τους υλοποιείται ουσιαστικώς εκ των ενόντων και σε χώρους πρακτικώς ακατάλληλους για την ορθή εκπαιδευτική πρακτική.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό και ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντας.
Ερώτηση στην βουλή από τον Γ.Γεωργαντά
«Βρείτε αμέσως χώρους για εύρυθμη λειτουργία 2ου ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ Κιλκίς»
Κυβερνητική μέριμνα αφ’ενός μεν για άμεση εξεύρεση χώρων για εύρυθμη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ και του ΔΙΕΚ Κιλκίς, αφ΄ετέρου δε για οριστική αποκατάσταση των κτιρίων τους, ζητεί, με ερώτησή του στην βουλή, ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.
Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει τα εξής:
Τον Νοέμβριο 2016 λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο Νομό Κιλκίς το κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε το 2ο ΕΠΑΛ και το Δ.ΙΕΚ Κιλκίς εμφάνισε σημάδια σοβαρών βλαβών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη στατική επάρκεια των κτιρίων. Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κιλκίς τον Απρίλιο 2017 τα κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και επικίνδυνα.
Συγκεκριμένα η εν λόγω Τεχνική Έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται «άμεση και σοβαρή επέμβαση για την άρση της επικινδυνότητας των κτιρίων» ενώ συστήνει «τη διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας λαμβάνει χώρα στο σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος όπως επίσης και τον αποκλεισμό χρήσης και διέλευσης του περιβάλλοντος χώρου».
Μετά την εισήγηση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, έτσι ώστε να προωθηθεί στο Υπουργείο, σταμάτησε να χρησιμοποιείται ένα μόνο από τα κτίρια ενώ στο άλλο κτίριο – κατά παρέκκλιση από την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας – γίνονται το πρωί θεωρητικά μαθήματα για μια τάξη του ΕΠΑΛ και το απόγευμα χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευόμενους του Δ.ΙΕΚ.
Οι υπόλοιποι μαθητές του ΕΠΑΛ μετακινούνται σε διάφορους χώρους στην πόλη του Κιλκίς ενώ δεν πραγματοποιούνται εργαστηριακά μαθήματα καθώς τα εργαστήρια βρίσκονται στο κτίριο που δεν χρησιμοποιείται καθόλου.
Μέχρι σήμερα και παρά τις προσπάθειες του Δήμου, της Δευτεροβάθμιας και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς δεν έχει βρεθεί κάποια λύση με αποτέλεσμα οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ και οι σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ να φοιτούν και οι καθηγητές τους να εργάζονται σε ένα κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έχει αποφασιστεί «η διακοπή κάθε δραστηριότητας και ο αποκλεισμός χρήσης και διέλευσης του περιβάλλοντος χώρου».
Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου το κτιριακό συγκρότημα να καταστεί ασφαλές και λειτουργικό και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξασφαλίσει χώρους είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς με μίσθωση για την απρόσκοπτη και με ασφάλεια ολοκλήρωση του πλήρους εκπαιδευτικού προγράμματος των δύο σχολείων για το τρέχον σχολικό έτος.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε τόσο για την άμεση εξεύρεση χώρων για τη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ και του Δ.ΙΕΚ όσο και για την οριστική αποκατάσταση των κτιρίων.