Ελλάδα

Ανεμβολίαστοι οι μισοί Ελληνες και χωρίς τείχος ανοσίας

«Με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις που έχουμε από τις εταιρείες και τη δυναμικότητα του συστήματος, αν συνεχιστεί η ανταπόκριση των πολιτών, είναι εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού. Εδώ θα ήθελα να απευθύνω ξανά κάλεσμα, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, να μπορέσουμε να μείνουμε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, κυρίως στους νέους» έλεγε στις 22 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μια ματιά στα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε, σχεδόν δύο μήνες μετά, αποδεικνύει ότι, με την κάθετη πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών, που από τις 110.000 κάποιες μέρες τον Μάιο και τον Ιούνιο έφτασε πλέον στις 23.000 κατά μέσο όρο ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, ο στόχος του 70% έμεινε… όνειρο θερινής νυκτός. Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid αυξήθηκαν στους 258 και το ΕΣΥ αρχίζει και πάλι, εν όψει φθινοπώρου, να μετρά τις δυνάμεις του.

O φριχτός θάνατος των πελαργών – Ο ρόλος των πυρκαγιών
Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι μισοί Ελληνες – παρά τις εκκλήσεις και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.048.056 εμβολιασμοί (πρώτης και δεύτερης δόσης). Για την πρώτη δόση έχουν προσέλθει 5.862.754 άτομα (56% επί του γενικού πληθυσμού, 65% επί του ενήλικου), ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι μέχρι στιγμής οι 5.543.737 (53% επί του γενικού πληθυσμού, 62% επί του ενήλικου). Τις τελευταίες 10 ημέρες, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών, έχουν κλειστεί μόλις 72.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, την ώρα μάλιστα που οι ΜΕΘ, ειδικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και παρά τα τοπικά lockdowns, στενάζουν υπό το βάρος των ολοένα και περισσότερων διασωληνώσεων ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.

Πρωταθλητές οι ηλικίες 75-79. Ως προς τις ηλικιακές ομάδες, πρωταθλητές σε ποσοστά εμβολιασμών στην Ελλάδα είναι οι 75-79, με 84,4% που συν τα ραντεβού φτάνουν το 84,5%. Ακολουθούν οι 65-69, με 80,1% (συν τα ραντεβού 80,2%), οι 70-74 με 78,7% (συν τα ραντεβού 78,9%), οι 60-64 με 75,9% (συν τα ραντεβού 76,2%) και πέμπτοι στη σειρά οι 55-59 με 72,8% (συν τα ραντεβού 73,1%). Από τον ενήλικο πληθυσμό, τελευταίοι σε ποσοστά εμβολιασμών κατατάσσονται οι 18-24 με μόλις το 39,4% να έχει κάνει την πρώτη δόση ενώ μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού οι νεαρότεροι ενήλικοι Ελληνες αγγίζουν το 40,5%. Δεύτεροι από το τέλος, οι 25-29, που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 50% (συν τα ραντεβού 50,9%) ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που σημειώνονται μέχρι στιγμής στα παιδιά (15-17 με μια δόση το 11,1% συν τα ραντεβού 12,6% και οι 12-14 στο 3% συν τα ραντεβού 4%) υπογραμμίζουν τον αγώνα που θα δοθεί για να πειστούν οι γονείς για τον παιδικό εμβολιασμό προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του Σεπτεμβρίου.

Ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Παρακολουθώντας στενά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα εκφράζει στα «ΝΕΑ» την ανησυχία της: «Το κομμάτι των εμβολιασμένων αποτελεί ήδη ένα πολύ ισχυρό τείχος. Αλλά, φυσικά, έχουμε πάρα πολλούς ανεμβολίαστους που έρχονται στα νοσοκομεία και σίγουρα οι εισαγωγές αυξάνονται με σταθερό, όχι πολύ μεγάλο, αλλά σταθερό ρυθμό. Και ακόμα είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού. Φυσικά είμαστε ανήσυχοι και νομίζω ότι τα προβλήματα θα τα δούμε από φθινόπωρο. Δυστυχώς», αναφέρει, προσθέτοντας πως παρακολουθεί κι εκείνη όπως όλη η επιστημονική κοινότητα με αγωνία την πτώση των ρυθμών του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος. «Νομίζω ότι είναι εν μέρει θέμα καλοκαιριού. Ο ρυθμός είναι μικρότερος γιατί όσοι ήθελαν πολύ να εμβολιαστούν πήγαν, όσοι το σκέφτονται πιθανώς έχουν πιο αργό ρυθμό. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν με γιατρό που εμπιστεύονται και να λύσουν τα προβλήματά τους γιατί ο εμβολιασμός είναι πολύτιμος. Εχει αποδειχθεί με δισεκατομμύρια εμβολιασμούς τώρα πια. Και το βλέπουμε καθημερινά στα νοσοκομεία. Είναι μια τεράστια ασπίδα προστασίας που πρέπει πειστούμε να αποκτήσουμε. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, και νομίζω αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα» τονίζει.

Οσο για κάποιες «αρρυθμίες» που παρατηρήθηκαν εντός του Αυγούστου σε εμβολιαστικά κέντρα, η πρόεδρος του ΚΕΣΥ σχολιάζει: «Νομίζω ότι έμεινε κόσμος στα εμβολιαστικά κέντρα. Μπορεί κάποια μέρα να σε πάρουν για το ραντεβού να σου πουν «μην έρθεις στις 9.00, έλα στις 7.00″, για να μη μένουν οι άνθρωποι να περιμένουν για ένα ή δύο ραντεβού. Αυτό φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει σε όλες τις δουλειές. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουν μείνει εμβολιαστικά κέντρα χωρίς προσωπικό ώστε να μη γίνονται εμβολιασμοί».

Πηγή: tanea.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα