Πολιτισμός

Η “Καμήλα” αναβιώνει στο “Χριστουγεννιάτικο Χωριό” από το ΛΕΚ

Το έθιμο της «Καμήλας» θα αναβιώσει το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του “Χριστουγεννιάτικου Χωριού”, το ερχόμενο Σάββατο 21.12.19, στις 6 το απόγευμα.

Το έθιμο, που μας έρχεται από τη Βόρεια Θράκη από την επαρχία Καβακλί και ανήκει στα δρώμενα με ευετηριακά και αποτρεπτικά στοιχεία, θα παρουσιάσει το Τμήμα Παραστάσεων του ΛΕΚ.

Στο έθιμο συμμετείχαν μόνο οι άνδρες, και η οργάνωσή του αφορούσε τα παλικάρια του χωριού. Τα βασικά πρόσωπα του εθίμου ήταν οι “ντιβιτζήδες” (καμηλιέρηδες) και η καμήλα. Το “θίασο” συνόδευε γκάιντα και νταούλι.

Ο χορός, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του, είναι τελετουργικός και γίνεται, με τη δύναμή του μέσο για την προστασία των ατόμων και την αποτροπή του κακού.

Η ομάδα ξεκινούσε τον ολονύκτιο αγερμό από το σπίτι του παπά και στη συνέχεια επισκεπτόταν όλα τα σπίτια από τη μιαν άκρη του χωριού για να καταλήξει το πρωί στην άλλη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]