Κοινωνία

Αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας στην Τούμπα

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας στην Τούμπα του δήμου Παιονίας, από κατοίκους του χωριού.

Σύμφωνα με το προσωπικό αρχείο της πρώην προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Τούμπας «Η Αταλάντη» Αθηνάς Νικολαΐδου, ήταν γνωστό ως σχολική γιορτή και συμβόλιζε τη φλόγα της Επανάστασης.

Μόλις ο ήλιος δύσει, το βράδυ της 25ης Μαρτίου, παιδιά, γονείς και επισκέπτες συγκεντρώνονται και ανάβουν τις αυτοσχέδιες δάδες τους, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Μόλις δοθεί το σύνθημα σκορπίζονται στους δρόμους του χωριού. Στο τέλος οι ομάδες καταλήγουν στην πλατεία του χωριού υποδεχόμενοι από πλήθος κόσμου. Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, μια μια οι ομάδες, ρίχνουν τις δάδες τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο και έπειτα όλοι μαζί χορεύουν γύρω από τη φωτιά.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ήταν αγώνισμα δρόμου των αρχαίων Ελλήνων. Οι δρομείς έφιπποι ή πεζοί, έτρεχαν κρατώντας αναμμένους πυρσούς, πηγαίνοντας από το βωμό μιας θεότητας για να ανάψουν φωτιά στο βωμό μιας άλλης. Με τον καιρό, αυτό εξελίχθηκε σε αγώνισμα ιδιαίτερα στα Παναθήναια.

Εκεί οι λαμπαδηδρόμοι από τις δέκα Αθηναϊκές φυλές, χωρισμένοι σε ομάδες και τοποθετημένοι κατά διαστήματα, έτρεχαν, μεταβιβάζοντας τη λαμπάδα από χέρι σε χέρι επιδιώκοντας να φέρουν πρώτοι τη φλόγα στο βωμό χωρίς να σβήσει η λαμπάδα.

Περισσότερα

Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς ευχαριστούν τους αδελφούς Πατράλη

Περίσσευμα ψυχής και αγάπης από τους αδελφούς Πατράλη στο Κάτω Θεοδωράκι. Για δεύτερη χρονιά φιλοξένησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο […]

Δείτε ακόμα

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε. και η ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε. υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κιλκίς

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου προχώρησαν την Τρίτη 30 Μάϊου 2023, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. […]