Πολιτισμός

Αναβίωσε με επιτυχία στον Άσπρο το πασίγνωστο έθιμο της Μπάμπως

Με επιτυχία αναβίωσε την Κυριακή 8.1.23 στον Άσπρο, με διοργανωτή τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, το έθιμο της Μπάμπως.

Πρόκειται γιά έθιμο, που το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία-Βόρειο Θράκη πριν από περίπου ένα αιώνα, και αναβιώνει έως και σήμερα με αυθεντικό τρόπο.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

« … Μία γιορτή γεμάτη συμβολισμούς που αφορούν στην εγκυμοσύνη, την γέννα και το θαύμα της νέας ζωής. Μία γιορτή, που θα είναι πάντα επίκαιρη, και η οποία αφορά τόσο στις γυναίκες, μικρές και μεγάλες, όσο και τους άνδρες τους, καθώς η εγκυμοσύνη και η νέα ζωή είναι ευλογία. Μια γιορτή που σημαίνει πολλά για τις γυναίκες του χωριού, και σκοπό των διοργανωτών αποτελεί η διατήρησή της γιά όσα το δυνατόν περισσότερα χρόνια ακόμη αναλλοίωτη.

Κάποιοι βασικοί συμβολισμοί της γιορτής είναι:

-Αρχικά ο χαρακτήρας της γιορτής είναι τιμητικός κατά πρώτο και κύριο λόγω προς την «Μπάμπω», προς την γυναίκα, δηλαδή, που ασκώντας χρέη μαμμής βοηθούσε να έρθει στον κόσμο η καινούργια ζωή.

-Γιά τον λόγο αυτό οι νεώτερες πλένουν τα χέρια της «Μπάμπως» συμβολικά με νερό και σαπούνι, γιά να έχουν, λένε, τόσο εύκολη γέννα, όσο εύκολα γλιστράει το σαπούνι με το νερό.

-Η Μπάμπω κρατεί το φλάμπουρο, το λάβαρο της γιορτής. Το στολίζει με λουλούδια που συμβολίζουν την ομορφιά και την νεότητα, με καρπούς που συμβολίζουν την γονιμότητα και τον καρπό της κοιλιάς. Στο φλάμπουρο κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το γρήγορο, το άμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή την γέννα και την καινούργια ζωή.

– Η Μπάμπω, επίσης μοιράζει σε όλες της γυναίκες γλυκό ψωμί, τσουρέκι γιά καλή τύχη.

Η φετινή χρονιά είχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ζήσαμε την συγκινητική στιγμή της παράδοσης της σκυτάλης από την απερχόμενη Μπάμπω Κασσάνδρα Δεληκύρου στην νεώτερη Γεωργια Μαυρομάτη στην οποία ευχόμαστε ολόψυχα να είναι γερή και να αναβιώνει το έθιμο για πολλά χρόνια.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες μας… Χρόνια πολλά στην Μπάμπω!

Φωτογραφίες Σάκης Αντωνάκης

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]