Γενικά

Αναβίωσε και φέτος στο Κιλκίς η πανήγυρις της Μεσοπεντηκοστής


Με την προσήκουσα λαμπρότητα τελέσθηκε την Τετάρτη 6.5.15 στο Κιλκίς η πανήγυρις της Μεσοπεντηκοστής, στο πλαίσιο αναβίωσής της από την ενορία Αγίου Δημητρίου.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο εφημέριος της ενορίας αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης και ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Θεράποντος πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης. Ακολούθησαν η καθιερωμένη λιτανεία του πιστού αντιγράφου της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, μέχρι τον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντος όπου τελέστηκε Αγιασμός και η επιστροφή της εικόνος στον ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το έθιμο
Το έθιμο αυτό το μετέφεραν οι Στενημαχίτες στο Κιλκίς από την πατρίδα τους. Εκεί, στην Στενήμαχο υπάρχει ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το τέμπλο του οποίου κοσμεί η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης (12ου μ.Χ. αιώνας). Το 1909 μία ευλαβής Χριστιανή είδε σε όραμα την Παναγία την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Γι’αυτό και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, μετά την Θεία Λειτουργία, η ιερή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης λιτανεύεται από την Στενήμαχο μέχρι την ιερά μονή Παναγίας Μπατσκόβου η οποία απέχει δέκα χιλιόμετρα. Εκεί τελούνται Αγιασμός και Πανηγυρικός Εσπερινός. Το απόγευμα η εικόνα επιστρέφει στον ναό του Ευαγγελισμού. Το έθιμο αυτό αναβιώνεται μέχρι και σήμερα στην ενορία Α.Δημητρίου. Παλαιότερα πριν κτιστεί ο ιερός ναός του Αγίου θεράποντος, που οι Στενημαχίτες είχαν αμπέλια έξω από την πόλη μας, λιτάνευαν την εικόνα της Παναγίας μέχρι την «βρύση του Τσούντα» που βρισκόταν αριστερά όπως πηγαίνουμε στον δρόμο προς Ζαχαράτο. Εκεί μετά την Λιτανεία περνούσαν την ημέρα τους τρώγοντας και διασκεδάζοντας και το απόγευμα επέστρεφαν. Όταν χτίστηκε ο ιερός ναός του Αγίου Θεράποντος και τα αμπέλια άρχισαν να εκλείπουν, η λιτανεία γίνεται εκεί.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Δείτε ακόμα