Πολιτισμός

Αναβιώνει στο Κιλκίς το έθιμο του Κουρμπανιού

Ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς «Ο Άγιος Τρύφων», σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου θα αναβιώσει και φέτος, το προσεχές σαββατοκύριακο 6 και 7.2.16, το έθιμο του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.
Τον Άγιο Τρύφωνα, ως γνωστόν, τον τιμούσαν πολύ στην Στενήμαχο της Βουλγαρίας, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια, και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση, ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελουργών και των κηπευτικών.
Μεγάλο πανηγύρι γινόταν με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμήν του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.
Στο Κιλκίς, και ιδιαιτέρως στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και η ενορία, την μνήμη του, παρ’ όλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια.
Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και θα αρχίσει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου θα ετοιμαστεί για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο πανηγύρι.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016
4:30 μ.μ.: Αγιασμός και άναμμα των καζανιών του Κουρμπανιού.
5:00 μ.μ.: Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός
6:30 μ.μ.: Ανακάτεμα των καζανιών – κέρασμα με κρασί και τσίπουρο.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016
7:15 π.μ.: Πανηγυρικός όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα μοιρασθούν το Κουρμπάνι και τα σταφύλια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων