Πολιτισμός

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο του Κόλ(ι)ντε στο Πολύπετρο

Το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων, πιό γνωστό ως Κόλ(ι)ντε αναβιώνει, όπως κάθε χρόνο την προπαραμονή των Χριστουγέννων, φέτος Τρίτη 23.12.14, στο Πολύπετρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού με ώρα έναρξης 7 το βράδυ, και την συδιοργανώνουν η τοπική κοινότητα, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος και ο τοπικός αθλητικός σύλλογος «Μακεδονικός».

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
«Στο χωριό μας, το Πολύπετρο, αναβιώνουμε κάθε χρόνο ένα έθιμο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το ονομαζόμενο «Κόλ(ι)ντε». Το έθιμο αυτό ανάγετε στα χρόνια της γέννησης του Χριστού και έχει σχέση με την γέννηση του Θεανθρώπου.

Οι κάτοικοι του χωριού μας το βράδυ της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου 2014 θα ανάψουν μεγάλη φωτιά στη πλατεία του χωριού προαναγγέλλοντας τη γέννηση του Χριστού. Στο κόσμο θα προσφερθούν παραδοσιακή φασολάδα, κόκκινο κρασί και άλλα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, ενώ υπό τον ήχο των «Χάλκινων» της Γουμένισσας ο κόσμος θα χορέψει και θα διασκεδάσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]