Πολιτική

Η οριστική διευθέτηση του ΤΕΙ θα «ανοίξει τον δρόμο» γιά την αναβάθμισή του

Η διάθεση να λυθούν οριστικώς οι εκκρεμότητες που αφορούν την μεταβίβαση των ανενεργών κτιριακών εγκαταστάσεων του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στο Κιλκίς, στο αντίστοιχο της Κεντρικής Μακεδονίας, που εδρεύει στα Σέρρας, και στο οποίο έχει ενταχθεί διοικητικώς του Κιλκίς, κατεγράφη στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο παιδείας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού παιδείας Σίσσης Αναγνωστοπούλου, των δύο βουλευτών του νομού μας Θόδωρου Παραστατίδη και Γιώργου Γεωργαντά, εκπροσώπου του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης Κώστα Ζουράρι, που είναι υπεύθυνος γιά τον νομό Κιλκίς, εκπροσώπων των δύο ΤΕΙ των Αναστασίου Μωυσιάδη (αντιπροέδρου ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) και Παναγιώτη Τζιόνα (αναπληρωτή προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και του υπηρεσιακού παράγοντα του τελευταίου αρμοδίου επιβλέποντος μηχανικού του παραρτήματος Κιλκίς.

Μία επιλογή που κρίθηκε προσφορότερη σε σχέση με αυτήν της προσωρινής διευθετησης του θέματος, μέσω χρησιδανείου και της μετέπειτα οριστικής απόκτησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, που αρχικώς συζητήθηκε.

Και τούτο διότι κάτι τέτοιο θα ανέβαινε στις διαθέσεις των διοικήσεων των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που γιά λόγους κεντρικού σχεδιασμού, προγραμματισμού, ανάπτυξης αλλά και χρηματοδοτήσεων που συνδέονται με την διάταξη και σύνθεση των ιδρυμάτων, φάνηκαν απρόθυμες κατά την διάρκεια της συζήτησης να συναινέσουν προς την κατεύθυνση της προσωρινής λύσης.

Γιά τον σκοπό αυτό κρίθηκε σκόπιμο να κατατεθεί ενας πλήρης φάκελλος, ούτως ώστε μετά την προκαταρκτική διαβούλευση η εν λόγω ρύθμιση μέσω σχετικής τροπολογίας να ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέσιο του υπουργείου παιδείας, που θα κατατεθεί προς ψήφισιν στην ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Μάρτιο.

Ο σχετικός φάκελλος αποφασίσθηκε να εμπεριέχει μεταξύ άλλων και τρία βασικά στοιχεία.

-Βεβαίωση από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, που έχει παραχωρήσει έκταση εξήντα στρεμμάτων γιά την κατασκευή των υποδομών, ότι συμφωνεί με την μεταβίβαση

-Οτι το ίδιο πράττει και η διαχειριστική αρχή του έργου, που έχει αναλάβει την υλοποίησή του από το γ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρέλθει η προβλεπόμενη πενταετία και τέλος

-Να πραγματοποιηθεί η οριστική παραλαβή του έργου από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πέραν αυτής της διοικητικής και λειτουργικής που έχουν ήδη συντελεσθεί, καθώς υπάρχει μία μικρή εκκρεμότητα λόγω μιάς μικρής εργολαβίας που είναι σε εξέλιξη ετούτη την περίοδο ύψους 15000 ευρώ και σχετίζεται με την αποκατάσταση φθορών και μικροκλοπών ώστε να τελεσθεί και αυτή.

Κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αποτελέσει όπως και οι δύο άλλες κατά βάση τυπικές προϋποθέσεις, ουσιαστική τροχοπέδη, καθώς υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη και διάθεση να «τρέξει» αυτή το συντομότερο δυνατόν, καθώς εκτός των άλλων το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης «αιμορραγεί» οικονομικώς πάνω σε μηνιαία βάση γιά την φύλαξη των ανενεργών εγκαταστάσεων με ποσό της τάξεως των 4000 ευρώ.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε επίσης με πρωτοβουλία του εκπροσώπου του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και η προοπτική ενίσχυσης του παραρτήματος Κιλκίς και με δεύτερο τμήμα πέραν του σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες λειτουργεί στο Κιλκίς που πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό να είναι το εσωτερικής αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και σχεδιασμού αντικειμένων.

Μία προοπτική που βρίσκει σίγουρα σύμφωνη και την τοπικη κοινωνία του Κιλκίς όχι μόνον διότι η αναβάθμιση του εν Κιλκίς παραρτήματος θα συντελσθεί με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται γιά τον νομό μας αλλά και διότι αυτό θα σήμαινε ότι έχουν ξεπερασθεί μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις οι διαδικασίες γιά την αξιοποίηση των νέων εγκαταστάσεων που τώρα «πλεονάζουν» ανεκμετάλευτες στην φθορά του χρόνου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ξεσήκωσε»

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» ήταν αυτό, που, πρώτο μεταξύ πολλών, «άνοιξε» τον «κύκλο» των πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων της […]

«Φέτος είναι… η ώρα της»

«Ρεύμα», και μάλιστα ισχυρό, η Νατάσα Σωτηριάδου είχε και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Η διαφορά με τις φετινές έγκειται στο […]