Κοινωνία

Η Κιλκισιώτισσα λαμπρή επιστήμονας Αναστασία Σιάπκα για την οποία μίλησε ο Κ.Μητσοτάκης

Ιδιαίτερη μνεία στην Αναστασία Σιάπκα που είναι στη λίστα Women in AI Ethics (Γυναίκες στην Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης) με τις είκοσι γυναίκες από όλο τον κόσμο που αναδεικνύονται σε αυτόν τον τομέα, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση.

Συγκεκριμένα ανάφερε: «Θέλω να συγχαρώ την Αναστασία Σιάπκα, τη νεαρή Ελληνίδα νομικό, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις είκοσι γυναίκες από όλο τον κόσμο οι οποίες διαπρέπουν στην έρευνα για τις ηθικές και νομικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Με καταγωγή από το Κιλκίς, απόφοιτη δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, απέδειξε -όπως λέει και η ίδια- ότι η ελληνική περιφέρεια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν υπολείπεται ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ανθρώπινο δυναμικό και τις ικανότητες. Η Αναστασία αντιπροσωπεύει, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες επιστήμονες, την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους».

Ποια είναι η Αναστασία Σιάπκα
Η Αναστασία Σιάπκα εδώ και επτά χρόνια έχει επικεντρώσει την έρευνά της στις ηθικές και νομικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, κερδίζοντας βραβεία, αριστείες, υποτροφίες και τον σεβασμό πολλών συναδέλφων της στον χώρο της τεχνολογίας.

Οραμά της είναι ένας κόσμος στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ώρες που περνάμε δουλεύοντας. Η νεαρή επιστήμονας μεγάλωσε σε μια οικογένεια που δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Τεχνολογία ή τη Νομική. Παρ’ όλα αυτά ο πυροσβέστης πατέρας της και η νοσηλεύτρια μητέρα της είναι οι δύο άνθρωποι που, όπως λέει, την ενέπνευσαν για να χαράξει την επιστημονική πορεία της.

Το 2011, έχοντας αποφοιτήσει από το 2ο Λύκειο του Κιλκίς, η Αναστασία Σιάπκα κατάφερε να περάσει πρώτη το κατώφλι της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία της θεωρητικής κατεύθυνσης με 19.825 μόρια.

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο, στην Τεχνολογία και την Οικονομία στο Πάντειο, ένα ακόμη μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου κι ένα διδακτορικό στη Νομική στο Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στο Βέλγιο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε πολλές υποτροφίες και βραβεία, ενώ η έρευνά της υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη έχει δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Μιλώντας για αυτήν, θέτει ως μεγαλύτερη πρόκληση την επιρροή της ΤΝ στον χώρο εργασίας και απαντά στα ερωτήματα περί απειλής των εργασιακών θέσεων.

Ο ενθουσιασμός της για την τεχνητή νοημοσύνη εκδηλώθηκε το 2018, όσο παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παντείου. Εκείνη την περίοδο είχαν παρουσιαστεί αρκετές μελέτες γύρω από τη Μηχανική και τη Βαθιά Μάθηση, ωστόσο ελάχιστες για τις ηθικές και τις νομικές διαστάσεις των πιο πρόσφατων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Από το 2014 έως το 2017, η Αναστασία Σιάπκα, έχοντας λάβει τη στήριξη ιδιωτικών προγραμμάτων, άρχισε να «τρέχει» μαζί με συνεργάτες της δύο οργανισμούς: το “Code it like a Girl” μέσω του οποίου στόχος ήταν η τεχνολογική ενδυνάμωση γυναικών κάθε ηλικίας και το “Geek Islands”, που απευθυνόταν με τον ίδιο σκοπό σε κατοίκους απομακρυσμένων, κυρίως νησιωτικών περιοχών, της Ελλάδας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Καταγγελία για τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ

Η απόφαση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, να προχωρήσει στη συγκρότηση των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων, από το 2025 και […]