Κοινωνία

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναπαράσταση της μεταφοράς της μεγάλης καμπάνας από το Καρς στο Κιλκίς από πρόσφυγες

«Η μεγάλη καμπάνα του Καρς: Από τον Καύκασο στο Κιλκίς, μέσα από τους δρόμους της προσφυγιάς» ήταν ο τίτλος της περιεκτικής εκδήλωσης, με την οποία η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» συμμετέσχε την Κυριακή 23.10.22 στις φετινές δραστηριότητες διατήρησης της ιστορικής μνήμης, με αφορμή την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ήταν μία εκδήλωση αναπαράστασης της εντός του Κιλκίς πορείας του πλήθους προσφύγων προερχομένου εκ Καυκάσου, το οποίο μετέφερε πάνω σε βοϊδάμαξα την μεγάλη καμπάνα, από το Καρς. Το φτιαγμένο από ελαφρά υλικά πιστό αντίγραφο της καμπάνας ήταν μία κατασκευή – προσφορά του προέδρου των «Αργοναυτών» Παναγιώτη Δαμιανίδη.

Η πομπή ξεκίνησε από τον χώρο προ του δημοτικού σταδίου, έκανε στάσεις στην πλατεία Ειρήνης και στον χώρο προ του εντευκτηρίου των «Αργοναυτών», στην γωνία Λέκκα 10 και 21ης Ιουνίου 145, και ολοκληρώθηκε στο πάρκο-«Κήπος».
Εκεί έγινε αναφορά στο ιστορικό της μεγάλης καμπάνας από τον ιστοριοδίφη επί θεμάτων του Πόντου και πρώην δήμαρχο Κιλκίς Τάσο Αμανατίδη, ενώ λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών και λοιπών ντοκουμέντων σχετικών με την μεταφορά της μεγάλης καμπάνας, ένα πολύτιμο υλικό από το αρχείο του… «αειθαλούς» θεματοφύλακα των παραδόσεων του Πόντου Δημήτρη Νικοπολιτίδη.

Την πομπή συνόδευσαν καθ’ όλη την διάρκειά της, με συνέχεια και στην εκδήλωση στο πάρκο-«Κήπος» διακεκριμένοι οργανοπαίκτες, με την συνοδεία των οποίων οι συμμετασχόντες χόρεψαν ποντιακούς χορούς.

Συγκεκριμένα, έδωσαν το «παρών» οι Γιώργος Ιακωβίδης από το Χέρσο (κλαρίνο), Γιώργος Κωνσταντινίδης από το Ηλιόλουστο (κλαρίνο), οικογένεια Ασλιχανίδη από το Μαυρονέρι (δύο κλαρίνα, νταούλι), Μπάμπης Κιτσονίδης από την Κρηστώνη (νταούλι) και ο Δημήτρης Δαμιανίδης (τραγούδι).

Αξιοσημείωτη και η παρουσία του πρώην διευθυντή του ΙΚΑ Κιλκίς και ζωγράφου Αν. Αγαθαγγέλου, ο οποίος, ως γνωστόν, «αποτύπωσε» την μεταφορά της μεγάλης καμπάνας του Καρς σε πίνακά του.

Γιά την διοργάνωση οι «Αργοναύτες» συνεργάσθηκαν με τους πολιτιστικούς και ποντιακούς συλλόγους, ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς

Προβληματισμοί

Απόγευμα ενός Σαββάτου, προτελευταία αγωνιστική ημέρα κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς. Η ουραγός της κατάταξης αντιμετωπίζει […]