Γενικά

Α.Τσιραμπίδης: Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Θεού

Από τον Κιλκισιώτη Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ, Ανανία Τσιραμπίδη, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας:

“Με λύπη μας την παραμονή των Χριστουγέννων κι ενώ ηχούσαν ακόμη στ’ αυτιά μας τα κάλαντα που προμηνύουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, πληροφορηθήκαμε την ανερμήνευτη ενέργεια ενός εκπροσώπου της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Η βλάσφημη αλλοτρίωση του γεγονότος της Γέννησης και η αισχρή επίθεση στο αμόλυντο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Δικαίου Ιωσήφ, προκάλεσαν όχι μόνο το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των πιστών, αλλά ξεσήκωσαν κύματα οργής και αγανάκτησης στις καρδιές όλων μας, στην κοινή γνώμη και σε κάθε νοήμονα άνθρωπο.

Ακόμη κι αν το συγκεκριμένο άτομο ήταν ένας απλός ιδιώτης και πάλι δεν θα είχε κανένα δικαίωμα να προσβάλλει το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Θεού. Η ασεβής του επίθεση εναντίον της Γεννήσεως φανερώνει απουσία παιδείας, καλλιέργειας, στοιχειώδους ευγένειας και σεβασμού προς τα πιστεύω εκατομμυρίων συμπατριωτών του κι ακόμη περισσότερων εκατομμυρίων ευλαβών πιστών σε όλη τη χριστιανοσύνη.

Ασφαλώς και δεν δύναται να μειώσει ούτε στο απειροελάχιστο την Παναγία Μητέρα μας… Αντίθετα προδίδει την χαμηλή ποιότητα της δικής του προσωπικότητας. Εάν ωστόσο ο καθένας μας δεν ανέχεται να υβρίζουν τη μητέρα που τον γέννησε, πολύ περισσότερο δεν ανεχόμαστε όλοι εμείς οι χριστιανοί την εξύβριση της Παναγίας Μητέρας μας.

Στην εποχή μας έχουν βαλθεί ορισμένοι να τα ισοπεδώσουν όλα, γιατί δεν μπορούν, εξαιτίας της προσωπικής τους φτώχειας και κενότητας, να συλλάβουν τα υψηλά της πνευματικής συχνότητας της χάριτος. Και στοχεύουν κυρίως στο να αφαιρέσουν από τη ζωή των νέων και το παραμικρό ίχνος θαυμασμού προς τα αγνά και μεγάλα ιδανικά, προς πανανθρώπινες αρχές και αξίες που καταξιώνουν τον άνθρωπο ως ον που «ἄνω θρώσκει» κι όχι κάτω βόσκει.

Είναι απορίας άξιο και για την κυβέρνηση και τα υπεύθυνα πρόσωπα κατά πόσο μπορούν να εμπιστεύονται την εκπροσώπηση της χώρας σε τόσο ανήθικα άτομα, που μόνο μολύνουν σκωπτικά και ανερυθρίαστα τα όσια και ιερά της ορθόδοξης πίστης. Κι όταν ρωτήθηκε για την απονενοημένη του κίνηση, συνέχισε ακάθεκτος με ακαθόριστες αερολογίες. Αποφαίνεται ότι η ανάρτησή του αποσκοπούσε αποκλειστικά στο να σχολιάσει με τρόπο επίκαιρο την αναγκαιότητα της μάσκας για την προστασία μας, όμως αυτό δεν μας πείθει καθόλου. Εξάλλου τα περαιτέρω σχόλια δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία ούτε με ιατρικές συμβουλές. Εισχωρούν σε θεολογικά χωράφια. Δεν του επιτρέπεται να παραθέτει δικές του βλάσφημες ατάκες δίπλα σε ιερά πρόσωπα. Η ανάμιξη των δύο στοιχείων δεν δικαιολογείται καθόλου.

Προφανώς έχει περάσει στο στρατόπεδο των εχθρών και των πολέμιων του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, γιατί δεν χωράει σε τέτοια υψηλά ζητήματα χιούμορ ούτε επίδειξη εξυπνάδας. Αντίθετα, είναι απόδειξη θράσους. Αποτελεί άκρα αντιφατικότητα η διαβεβαίωση του συγκεκριμένου ατόμου, πως με πνεύμα αλτρουισμού κόπτεται για την υγεία μας, πως κάνει το παν για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ τραυματίζει θανάσιμα την ιστορική αλήθεια με τα απαράδεκτα υπονοούμενά του.

Ευτυχώς ο Χριστός τον οποίο πρόσβαλε τόσο ιταμά, διδάσκει «αγαπάτε τους εχθρούς υμών». Αν τολμούσε να περιπαίξει τον Μωάμεθ τώρα θα είχε γίνει στάχτη από τους τζιχαντιστές. Αν όμως εκμεταλλεύεται την καλοσύνη των χριστιανών, αυτό δεν σημαίνει ότι και η κυβέρνηση θα πρέπει να κωφεύει. Απαιτείται άμεση και παραδειγματική απομάκρυνση ενός τέτοιου προσώπου από οποιαδήποτε επίσημη θέση ευθύνης. Στις μέρες μας που κοπτόμαστε περί ρατσισμού καλείται να απολογηθεί για τη ρατσιστικότατη συμπεριφορά του σε βάρος των χριστιανών και με βάση τον νόμο να υποστεί τις συνέπειες μιας τόσο επαίσχυντης πράξης.

Το ελάχιστο που οφείλει αυτή τη στιγμή είναι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από κάθε πιστό και ιδιαίτερα από τους νέους”.

Περισσότερα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]

Δείτε ακόμα

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων […]