Πολιτική

Ανάληψη δράσης ζητεί το μέτωπο αγώνα κατά των μεταλλείων σε Κρούσια και Πάικο

Την ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση της πρακτικής εναντίωσης στην ανόρυξη μεταλλείων στον νομό ζητεί το μέτωπο αγώνα ενάντια σε μεταλλεία στα Κρούσια και το Πάικο, με αφορμή την επικαιροποίηση ανάλογης απόφασης του δημοτικου συμβουλίου Κιλκίς του 2012 κατά την συνεδρίασή του της Δευτέρας 24.4.17.

Στην σχετική ανακοινωση αναφέρονται τα εξής:

«Την Δευτέρα 24/04/17, κατά τη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς συζητήθηκε ως πρώτο θέμα η επικαιροποίηση της υπ’ αριθμόν 48/2012 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς με την οποία εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεση του στην λειτουργία μεταλλείων χρυσού / χαλκού στην περιοχή έκτασης 91.000 στρεμμάτων της δημοτικής ενότητας Κρουσσών.

Είναι σημαντικό το ότι το θέμα αυτό συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με πρωτοβουλία των προέδρων τοπικών κοινοτήτων της περιοχής των Κρουσσών και συνυπεγράφη από το μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο.

Η επικαιροποίηση της αποφασης εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Η μοναδική ψήφος ενάντια στην επικαιροποίηση της απόφασης προήλθε από τον κ. Γιάννη Τσογγίδη, που και στο παρελθόν έχει συστηματικά επιχειρηματολογήσει και αρθρογραφήσει υπέρ της εγκατάστασης μεταλλείου στην περιοχή αυτή.

Το σημαντικό δεν είναι η απόφαση αυτή καθ’ αυτή που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε, όσο το αίτημα που τη συνοδεύει για επανασύσταση και ενεργοποίηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου Κιλκίς. Το έργο της επιτροπής αυτής είναι ξεκάθαρο: θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι:

-Η ακύρωση του διαγωνισμού που κατακυρώθηκε στην τεχνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ (μέτοχος με ποσοστό 5% στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που “δραστηριοποιείται” στις Σκουριές Χαλκιδικής), χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

-Η ανατροπή του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά στον Δήμο Κιλκίς και προβλέπει τον χαρακτηρισμό του εντός τρίτου της έκτασής του ως μεταλλευτική περιοχή που στην πράξη θα σημαίνει ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα κατισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας και τον χαρακτηρισμό μίας μεγάλης περιοχής παράλληλης με την οροσειρά των Κρουσσίων ως «ζώνη υποβαθισμένου τοπίου».

Η ανάληψη δράσεων είναι επιβεβλημένη. Στην Χαλκιδική η “Ελληνικός Χρυσός” έχει ήδη αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα, με σκοπό την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας σε μία περιοχή πολλές φορές μεγαλύτερη από τις Σκουριές.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό επανεμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ορυκτό πλούτο Μακεδονίας και Θράκης (Βάθης, Γερακαριού, Μυλοχωρίου και Ποντοκερασιάς του Κιλκίς, Σαππών, Ροδόπης και Περάματος Έβρου, Φισώκας της ΒΑ Χαλκιδικής, Θέρμες Ξάνθης, Νιγρίτας Σερρών).

Και να μην ξεχνάμε το αίτημα από την καναδική εταιρεία Nevsun Resources για έρευνα και στην συνέχεια δημιουργία μεταλλείου χρυσού / χαλκού στο Γευγελή. Όπως και το γεγονός πως το ΥΠΕΚΑ παραπέμπει σε διαιτησία τη δική του απόφαση, με βάση την οποία η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Περισσότερα

Δεξίωση του επανεκλεγέντος δημάρχου Κ.Σιωνίδη προς τους υποψηφίους της παράταξης «Παιονία της Προόδου»

Ευχαριστήρια δεξίωση παρέθεσε ο επανεκλεγής δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης προς τους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ» την Τρίτη […]

Δείτε ακόμα