Πολιτική

«Ανακουφίζει τους αγρότες η εξαίρεση από την φορολόγηση επιδοτήσεων»

Μετά την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου οικονομικών που κατέθεσε η Νάντια Βαλαβάνη και εξαιρεί από την φορολόγηση τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις μέχρι 12.000 ευρώ, ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Παραστατίδης, «προκειμένου οι παραγωγοί να γνωρίζουν τι ίσχυε πριν την τροπολογία και τι ισχύει πλέον», όπως δήλωσε προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με το νόμο 4172/2013 που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ) προσμετρούνταν στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα και φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας παραγωγός που έλαβε επιδοτήσεις 12.000 ευρώ για το 2014 θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει φόρο 1560 ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι ο ίδιος παραγωγός έλαβε και αποζημίωση 10.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ θα έπρεπε να πληρώσει επιπλέον φόρο 1.300 ευρώ. Δηλαδή, αυτός ο παραγωγός μόνο για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις θα πλήρωνε φόρο συνολικά 2.800 ευρώ.

Με την τροπολογία του υπουργείου οικονομικών, στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν υπολογίζεται το σύνολο των επιδοτήσεων αλλά μόνο το μέρος αυτών που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το ποσό μέχρι 12.000 ευρώ από επιδοτήσεις είναι αφορολόγητο.

Επί πλέον, αφορολόγητο είναι και το 100% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες.
Επίσης, η προκαταβολή φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για τα εργόσημα του 2014, μειώνεται στο 50%, δηλαδή στο μισό (από 55% στο 27,5%).

Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, εξαιρείται από τη φορολόγηση των επιδοτήσεων και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 90% των αγροτών λαμβάνουν επιδοτήσεις μέχρι 12.000 ευρώ.

Θεωρώ ότι η παρέμβαση αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την οικονομική ελάφρυνση, ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για μία ορθή και δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου και την οικονομία της χώρας. Αυτό δεσμεύεται η σημερινή κυβέρνηση να πράξει στα επόμενα βήματά της, σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα».

Αναφορά γιά παράταση προθεσμίας

 Ο κ. Παραστατίδης συνυπέγραψε με άλλους είκοσι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφορά προς τον υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας με θέμα:

την παράταση της προθεσμίας υποβολής φακέλλου από τους αγρότες για την έκδοση άδειας χρήσης υδάτων, η οποία έληγε στις 30/04/15.
Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο, πολλοί αγρότες δεν είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απειλούνταν με πρόστιμα.

 Επιπροσθέτως, ο βουλευτής Κιλκίς συνυπέγραψε ερώτηση ομάδας βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας αναφορικά με αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα.

Πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων του νομού Κιλκίς και όχι μόνο, ζητώντας από το υπουργείο να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς επίλυσιν του ζητήματος.

Όσον αφορά στο ζήτημα της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας των αγροτικών φωτοβολταικών από τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ο κ. Παραστατίδης που την χαρακτηρίζει ως αυθαίρετη δήλωσε, ότι είναι έτοιμη για κατάθεση, με επόμενο νομοσχέδιο, τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου που θα ρυθμίζει το θέμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]