Γενικά

Ανακοίνωση του τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Κιλκίς για τον ιό του Δυτικού Νείλου λόγω της εμφάνισης κρούσματος

Λόγω της εμφάνισης κρούσματος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο στον δήμο Κιλκίς της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών να προσέλθουν άμεσα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους προκειμένου να δηλώσουν τα ατομικά στοιχεία αναγνώρισης των ιπποειδών τους, για να καταγραφούν από την υπηρεσία ώστε να εφαρμοστεί ο επιδημιολογικός έλεγχος(ενεργητική κλινική επιτήρηση)των εκτροφών που διατηρούν ιπποειδή.

Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπήσουν μολυσμένα άγρια πτηνά και εν συνεχεία μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα πτηνά ή θηλαστικά (π.χ. ανθρώπους, ιπποειδή). Τα θηλαστικά (και ο άνθρωπος) δεν μεταδίδουν τον ιό και δεν συμβάλλουν στη συνέχιση του κύκλου του μέσω των κουνουπιών.

Τα συμπτώματα της νόσου στα ιπποειδή είναι σε γενικές γραμμές: ανορεξία, άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα-αταξία), κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες (πιο συχνά στους μύες κεφαλής και τραχήλου), αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων (συνήθως οπισθίων), μερική και μερικές φορές πλήρη παράλυση, διαταραχές όρασης, ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών, κώμα, θάνατος.

Οι κάτοχοι ιπποειδών (άλογα, όνοι, ημίονοι) να αναφέρουν άμεσα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους τυχόν παρόμοια συμπτώματα που παρατηρούν στα ιπποειδή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Κιλκίς στα τηλέφωνα 2341353340-353-350 και στο κτηνιατρικό γραφείο Αξιούπολης στο τηλέφωνο 2343031378.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα