Κοινωνία

Αναγκαία η κατάρτιση εθνικού προγράμματος γιά τα ΑΜΕΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30.5.14 στην Θεσσαλονίκη, η ημερίδα της συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) στην Θεσσαλονίκη με θέμα «Η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα & στα προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας 2014 – 2020», την οποία παρακολούθησαν η πρόεδρος και εκπρόσωπος της διοικητικής υπηρεσίας του «ΒηματίΖΩ» Ευθυμία Καράμπαγλη. Βάσει των νέων κανονισμών των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, στόχος της εν λόγω ημερίδας ήταν να διασφαλιστεί τόσο η οριζόντια ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας όσο και η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προς όφελος των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός εθνικού προγράμματος δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία, στο οποίο θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της ΕΣΑΜΕΑ. Παράλληλα, παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου (σ.σ.: πριν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό) και ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, η πρόεδρος του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Σ. Καρασαββίδου, Αντιπρόεδροι των Κέντρων Θεσσαλίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών για την κατάρτιση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας και των προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, καθώς και μέλη συλλόγων ΑμεΑ. Σημαντική ήταν και η παρουσίαση της προϊσταμένης ειδικής υπηρεσίας συντονισμού & παρακολούθησης δράσεων του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ), Σ. Παπούλια, καθώς και της προϊστάμενης μονάδας α΄ της ειδικής υπηρεσίας στρατηγικής, σχεδιασμού & αξιολόγησης αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΕΥΣΣΑΑΠ) Μ. Κωστοπούλου.
Ακολούθησε η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΕΣΑΜΕΑ, στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος του «ΒηματίΖΩ» και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της εκτελεστικής γραμματείας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, τον προγραμματισμό δράσης του αναπηρικού κινήματος, το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και το σχέδιο νόμου ειδικής εκπαίδευσης του θπουργείου παιδείας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί και η διενέργεια της πρώτης εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 στην Θεσσαλονίκη, και στην οποία συμμετείχαν ενεργά η πρόεδρος Ευθυμία Καράμπαγλη και ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Μπολυμένης του συλλόγου μας.

Περισσότερα

Έμπρακτη αγάπη-συμπαράσταση στον πάσχοντα η Τράπεζας Αίματος των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο προγραμματισμένος κύκλος των αιμοδοσιών για το έτος 2023, των μελών της Τράπεζας Αίματος των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου. […]

Δείτε ακόμα