Πολιτική

Αναγκαία η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ γιά να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας

«Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα: την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός αντίθετα έχει ένα σταθερό προτέρημα: Την ίση κατανομή της φτώχειας»
ΤΣΩΡΤΣΙΛ

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης, έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ.Χατζηνικολάου με αναφορά σε όλα τα επίμαχα θέματα της επικαιρότητας.

Από αυτά επιλέγουμε για θέμα του σημερινού άρθρου, την ακρίβεια γιατί πιστεύουμε ότι είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον ελληνικό λαό, αφού η αυξητική πορεία του πληθωρισμού προκάλεσε την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και έφερε τους ανθρώπους σε κατάσταση απόγνωσης.

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, τη στιγμή μάλιστα που η αντιπολίτευση «βαπτίζει» την ακρίβεια, ως «ακρίβεια Μητσοτάκη» και λέει ότι η «καλάθι του νοικοκυριού», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ο κ.πρωθυπουργός απάντησε:

«Το καλάθι του νοικοκυριού» είναι ακόμα μια προσπάθεια να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μια εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία, όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι προϊόν ενός πολέμου και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια. Το πρόβλημα λοιπόν που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη» αλλά «ακρίβια Πούτιν».

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πρωτοβουλία η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί.

Στην ερώτηση του δημιογράφου αν η μείωση του ΦΠΑ, είναι μια εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Όχι, και θα σας εξηγήσω γιατί. Κανείς δεν μας εγγυάται, ότι η μείωση του ΦΠΑ, θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα.

Δεν εξετάζουμε λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, σύν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη. Θα επιμείνουμε όμως σε ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, προσπαθώντας στο μέτρο του εφικτού να συγκρατήσουμε τιμές…».

Ας δούμε όμως τι είναι ο ΦΠΑ, η πλήρης ονομασία του οποίου είναι: Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Το κράτος δηλαδή εισπράττει φόρο από κάθε συναλλαγή που γίνεται στη χώρα, είτε αυτή είναι εμπορική είτε παροχή υπηρεσιών. Ο φόρος αυτός είναι έμμεσος και έχει επιβληθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχει επιβληθεί το έτος 1987, με απόφαση του τότε υπουργού οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα (ΠΑΣΟΚ) με το νόμο 1642/21-8-1986.

Οι αρχικοί συντελεστές του ΦΠΑ ήταν 6% για είδη λαϊκής κατανάλωσης, 18% για υπηρεσίες και 36% για είδη πολυτελείας. Σήμερα, στην πατρίδα μας ο ΦΠΑ καθορίζεται από το νόμο 2859/2000 όπως έχει μερικώς αναθεωρηθεί και επιβάλλεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, εκτός από την περιοχή του Αγίου Όρους. Κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να καθορίζει εκείνη τους συντελεστές του ΦΠΑ, στα όρια της επικράτειάς της.

Η Ενωμένη Ευρώπη, καθορίζει το ανώτατο και κατώτατο όριο μέσα στα οποία πρέπει να κινούνται οι συντελεστές κάθε χώρας. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα. Βρίσκεται στην 6η θέση, μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.
Υψηλότερο έχουν η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Δανία και η Νορβηγία.

Η στήλη μας, δεν συμφωνεί με την άποψη του κ.Μητσοτάκη, ότι η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα. Αντιθέτως. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μείωσε τα κρατικά έσοδα αλλά τα αύξησε, όπως αυξήθηκαν και τα έσοδα του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όταν έγινε η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μήπως και η μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, στο ποσό των μέχρι των δέκα χιλιάδων ευρώ σε 9%, δεν βοήθησε στην αύξηση των κρατικών εσόδων; Οι παραπάνω μειώσεις της φορολογίας έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βοήθησαν όχι μόνο στην αύξηση των κρατικών εσόδων αλλά και στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις, ανεξαρτήτος αν αυτοί ήταν εύποροι ή άποροι.

Σημειωτέον ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΝΦΙΑ ευνοήθηκαν περισσότερο οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και στην περίπτωση της μείωσης του φόρου εισοδήματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι κλπ.) ενώ οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, που είχαν ήδη μείωση του φόρου εισοδήματος, με την υποβολή των αποδείξεων αγορών, δεν είδαν καμία διαφορά του εισοδήματός τους.

Συμπερασματικά λοιπόν το επιχείρημα του κ.πρωθυπουργού ότι δεν προχωρεί η κυβέρνηση στην οριζόντια μείωση του ΦΠΑ «γιατί αυτή η μείωση επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη» δεν είναι τουλάχιστο πειστικό, αφού οι προαναφερθείσες μειώσεις των φόρων που έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ (και καλώς έγιναν) επιβράβευσαν και εκείνους (που κατά τεκμήριο) δεν χρειαζόταν κρατική στήριξη (μεγαλοκτηματίες, γιατροί, δικηγόροι κλπ.).
Μήπως από το «καλάθι του νοικοκυριού» που καθιέρωσε η κυβέρνηση δεν ωφελούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα;

Ποιός εμποδίζει τα εύπορα νοικοκυριά, να ψωνίζουν από το καλάθι του νοικοκυριού; Η υψηλή φορολογία και οι εν συνεχεία κρατικές επιδοτήσεις, είναι κύριο χαρακτηριστικό του σοσιαλισμού και όχι της ελεύθερης οικονομίας, στην οποία επικρατούν η ελεύθερη δράση της ιδιωτικής επιχείρησης, ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά και η οποία θεωρητικά τουλάχιστον εφαρμόζεται στην πατρίδα μας.

Είναι γνωστό ότι όταν μια οικονομία έχει ελάχιστα φορολογικά βάρη και αφήνεται να αναπτυχθεί, τότε δημιουργούνται και θέσεις εργασίας και ενισχύεται όχι μόνο η εθνική οικονομία, αλλά και η οικονομία των νοικοκυριών που δεν χρειάζονται τα ψίχουλα των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Απομένει λοιπόν στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ να πάρει τις γενναίες αποφάσεις, για να μπορέσει το σύνολο του ελληνικού λαού, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, να επαναποκτήσει ένα τουλάχιστον μέρος της αγοραστικής του δύναμης κι αυτό θα ωφελήσει την εθνική οικονομία και όλα τα νοικοκυριά.

Τέλος η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι (αγρότες, υπάλληλοι και μικροεπαγγελματίες) μένουν «εκτός νυμφώνος» από την αύξηση των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το έτος 2023, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς» του απάνθρωπου νόμου Κατρούγκαλου.

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με το πάγωμα των συντάξεών τους, οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς σε απόγνωση!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα