Αναδιπλώθηκε με… «μπάλλωμα» η δημοτική αρχή του Κιλκίς
Αρχικώς απόφαση μη έγκρισης της μεταφοράς του Ηρώου του Κοιλαδίου στο Χειμαδιό και κατόπιν νέα απόφαση έγκρισης του «επαναπατρισμού» του εν λόγω Ηρώου με ταυτόχρονη δρομολόγηση φιλοτέχνησης και τοποθέτησης Ηρώου και στο Χειμαδιό.
Με αυτήν την «Σολομώντεια» λύση, ουσιαστικώς «μπάλλωμα», κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 25.11.19 αναδιπλώθηκε η δημοτική αρχή Κιλκίς στο θέμα της «αρπαγής» του Ηρώου του Κοιλαδίου και της αυθαίρετης μεταφοράς του στο Χειμαδιό.
Στην επιλογή αυτή συναίνεσαν και οι συνδυασμοί της μειοψηφίας με το σκεπτικό της αναγκαιότητας ανάληψης κατευναστικών πρωτοβουλιών, ώστε να «πέσουν» οι «τόνοι» και να μην διχάζονται κάτοικοι και λοιποί δημότες από τέτοια θέματα.
Ολες οι πλευρές επεσήμαναν το ότι στην προκειμένη περίπτωση ο πρωτοστατήσας στην κίνηση πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοιλαδίου Γιώργος Μαυροκεφαλίδης ενήργησε με αγαθή πρόθεση αλλά με εντελώς λανθασμένο τρόπο, καθώς η διαδικασία, την οποία επέλεξε, δεν ήταν απλώς παράτυπη αλλά μη νόμιμη.
«Δεν γνώριζα»
Η πρώτη αναφορά στο θέμα έγινε κατά την προημερησίας διατάξεως συζήτηση από τον Δημήτρη Θεοδωρίδη, που δέχθηκε «πυρά» κριτικής τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή φωτογραφικό στιγμιότυπο που καταμαρτυρεί την παρουσία του στον χώρο του Ηρώου του Κοιλαδίου, την ώρα της απόσπασής του από αυτόν.
Ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε, ότι η εκεί παρουσία του ήταν συμπτωματική, καθώς μόλις είχε επιστρέψει στον οικισμό και δεν γνώριζε τίποτε για την συγκεκριμένη κίνηση. «Βρέθηκα τυχαία εκεί, δεν γνώριζα ο,τιδήποτε, και ο πρόεδρος μου είπε ότι είχε ληφθεί απόφαση από το τοπικό συμβούλιο για την μεταφορά του Ηρώου», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.
Στα λεχθέντα από αυτόν συνηγόρησε, σε παρέμβασή του ο παριστάμενος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοιλαδίου Γιώργος Μαυροκεφαλίδης: «Δεν έχω ούτε να προσθέσω ούτε να αφαιρέσω κάτι από όσα είπε ο κ. Θεοδωρίδης. Στην συνέχεια, και επειδή προκλήθηκε «θόρυβος», επικοινώνησα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Μπαλάσκα και του υπέβαλα την πρόταση να επανατοποθετηθεί το Ηρώον του Κοιλαδίου στον χώρο, όπου υπήρχε, και να τοποθετηθεί άλλο Ηρώον στην πλατεία του Χειμαδιού».
«Τα Ηρώα ενώνουν»
Την ανωτέρω πρόταση ανέγνωσε ενώπιον του σώματος ο κ. Μπαλάσκας, προτρέποντας τους αξιωματούχους και τους κατοίκους των οικισμών της πρώην κοινότητας Κοιλαδίου «να τα βρουν πάνω σε μόνιμη βάση, για όλα τα θέματα της περιοχής».
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Λάζαρος Παζαρτζικλής, ο οποίος δήλωσε ότι παρέστη στην συνέλευση κατοίκων της Κυριακής 24.11.19: «Εκεί είπα, μεταξύ άλλων, ότι τα Ηρώα είναι για να ενώνουν, όχι για να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Η θέση του συγκεκριμένου Ηρώου είναι στο Κοιλάδι, και εμείς ως δήμος, οφείλουμε να ασφαλτοστρώσουμε τον δρόμο προς αυτό. Εστω και με καθυστέρηση, εξ αιτίας της αρχικής παράτυπης διαδικασίας, η πρόταση του προέδρου του Κοιλαδίου είναι σωστή».
«Πρέπει να συμμαζευτεί»
Κριτικός υπήρξε ο λόγος του επικεφαλής της «Ενωτικής Δύναμης» Δημήτρη Τσαντάκη: «Ένα τόσο απλό θέμα και το άφησαν να γίνει τόσο περίπλοκο, να προσλάβει διαστάσεις δυσανάλογα μεγαλύτερες από την ουσία και να «σπέρνει» διχόνοια. Η διοίκηση του δήμου έπρεπε να συστήσει στον πρόεδρο του Κοιλαδίου σύνεση, ώστε να μην ακολουθήσει την διαδικασία που ακολούθησε. Η κατάσταση πρέπει να «συμμαζευτεί». Και δεδομένου, ότι η ατυχής διαδικασία είναι πλέον γεγονός, η αποκατάσταση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να μεριμνήσουν για το τεχνικό σκέλος, χωρίς πειθαρχικές ποινές (πρόστιμα). Κακώς ο δήμος άφησε να «χαλάσουν καρδιές» και στην συνέχεια να «τρέχει» για να διορθώσει κάτι, το οποίο δεν θα είχε «χαλάσει», αν φρόντιζε να αποτρέψει την παρανομία, με κατάλληλη παρέμβαση προς τον πρόεδρο του Κοιλαδίου.
Με την σειρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος χαρακτήρισε ως θετική την πρωτοβουλία επανόρθωσης, την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος του Κοιλαδίου, ενώ επεσήμανε τις διατάξεις εκείνες του «Κλεισθένη», σύμφωνα με τις οποίες, οι τοπικές κοινότητες δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να διαχειρίζονται από μόνες τους τέτοια θέματα.
«Επέδειξε ανεπάρκεια»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης άσκησε κριτική στην δημοτική αρχή, λέγοντας ότι «επέδειξε ανεπάρκεια και σ’ αυτό το θέμα αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν, όπως εξελίχθηκαν». Τόνισε δε ότι η κίνηση ήταν εντελώς λανθασμένη, από την στιγμή που λόγω «Κλεισθένους» «δεν μπορεί ο καθένας να μετακινεί ο,τιδήποτε σε οποινδήποτε χώρο χωρίς συγκεκριμένη διαδικασία».
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Χριστόφορος (Ακης) Πιπερίδης, που πρότεινε αναβολή της συνέλευσης, ώστε να γίνει η επανόρθωση και στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο απλώς να υπερψηφίσει με περισσότερη νηφαλιότητα την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης της Κυριακής 24.11.19. Με την εν λόγω πρόταση συμφώνησε η Καλλισθένη Πάκα, «αν και η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ήταν σύννομη».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θεμιστοκλής (Θέμις) Κοσμίδης: «Το συγκεκριμένο Ηρώον δεν έχει καταχωρηθεί επισήμως πουθενά, αλλά όλοι μας το γνωρίζουμε. Φρονώ ότι, ό,τι έπραξε ο πρόεδρος του Κοιλαδίου το έπραξε χωρίς κακή πρόθεση ή υστεροβουλία. Ας λάβουμε, λοιπόν, εμείς απόφαση επί της ουσίας, χωρίς να «πυροβολούμε» ανθρώπους.
«Και για τους τρεις οικισμούς»
Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε και πάλι στον Δημήτρη Θεοδωρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ηρώου Κοιλαδίου (σ.σ.: δημοσιεύθηκε προσφάτως τόσο στην εφημερίδα όσο και στην ιστοσελίδα του «Μ»), συμφωνώντας με το ότι στην περίπτωση της μεταφοράς του υπήρξε παρατυπία. «Όμως, το Ηρώον», τόνισε, «προοριζόταν για τις τελετές και των τριών οικισμών Κοιλαδίου, Χειμαδιού και Καλολίβαδου της πρώην κοινότητας Κοιλαδίου. Η επανατοποθέτηση του στον αρχικό χώρο είναι ορθή, όπως θα είναι και η τοποθέτηση Ηρώου και στην πλατεία του Χειμαδιού.
Παρέμβαση έκανε και η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Αννα Νικολαίδου, που ανέφερε, ότι σε θέματα μνημείων δεν μπορεί να γίνει καμμία κίνηση χωρίς την έγκριση του υπουργείου πολιτισμού, «άρα εν προκειμένω δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός, όσο καλή και αν ήταν η προαίρεση του προέδρου του Κοιλαδίου».
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, καλύπτοντας τον Γιώργο Μαυροκεφαλίδη: «Η διάθεσή του για προσφορά στον τόπο του τον εμπόδισε στην συγκεκριμένη περίπτωση να αντιληφθεί το παράτυπο του θέματος. Ο,τι έγινε με την λαϊκή συνέλευση της Κυριακής 24.11.19, έπρεπε να γίνει ευθύς εξαρχής, με ενημέρωση του δήμου».
Ως προς το τελευταίο σημείο ο κ. Κυριακίδης δήλωσε, ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Μαυροκεφαλίδη για την απόφαση της τοπικής κοινότητας για την μεταφορά των μνημείων, η οποία είχε ληφθεί ένα μήνα πριν την συγκεκριμένη ενέργεια.
«Η διάθεση του προέδρου, να αποκτήσει Ηρώον και το Χειμαδιό, είναι επαινετέα, αλλά η διαδικασία, την οποία ακολούθησε υπήρξε εντελώς λανθασμένη», κατέληξε ο δήμαρχος Κιλκίς.