Πολιτική

«Αψιμαχίες» στο Δ.Σ. Παιονίας γιά καθαριότητα και «Αξιουπολίτικα»

Γιά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού ζητήματος και των επαφών, που σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, μετά και από το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, ενημέρωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του της Δευτέρας 31.8.15.

Εξελίξεις, που, επί τέλους, θέτουν πάνω σε μία καλύτερη βάση την αντιμετώπιση του προβλήματος, που δεν αφορά μόνον στις παραθαλάσσιες νησιωτικές περιοχές, απ’ όπου εισέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά βεβαίως, και τον δήμο Παιονίας και κυρίως την περιοχή της Ειδομένης, απ’ όπου το σύνολο σχεδόν των εισερχομένων εξέρχεται από την χώρα μας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκουντενούδης, το σύνολο των ενεργειών, τόσο του δήμου όσο και όσων φορέων και ΜΚΟ, έχει ως στόχο την διευκόλυνση των γιά την μονήμερη παραμονή τους στην μεθόριο και τις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και περίθαλψής των και σε καμμία περίπτωση δημιουργίας μονίμων εγκαταστάσεων, που εκτός των άλλων απαγορεύονται και από την σχετική νομοθεσία.

Πέραν του μεταναστευτικού στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της καθαριότητας και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Γιάννη Συμεωνίδη να ασκεί κριτική σχετικώς με την αποτελεσματικότητα του πρώτου τομέα, παρά τις ευνοϊκότερες συνθήκες σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων σ’ αυτόν λόγω διπλασιασμού των συμβασιούχων σε σχέση με πέρυσι, και την επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σόνιας Συμεωνίδου γιά τα πολιτιστικά με αφορμή τα «υποβαθμισμένα» εφετινά «Αξιουπολίτικα».

Κριτική που δεν απεδέχθησαν οι της δημοτικής αρχής, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας Κωνσταντίνο Μεμετζή και τον δήμαρχο Χρήστο Γκουντενούδη να επικαλούνται ικανοποιητικές με βάσες τα δεδομένα υπηρεσίες καθαριότητας και τις ιδιορυθμίες που υπάρχουν με το προσωπικό των συμβασιούχων και τις αδυναμίες του να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επίμαχου τομέα».

Κάτι το οποίο συνέβη και στο θέμα της «ποιοτικής υποβάθμισης» των «Αξιουπολίτικων» με την αρμόδια αιρετή του δήμου να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα σε αυτή επικαλούμενη πρακτικής συνέχισης δραστηριοτήτων αναλόγων των τελευταίων ετών.

Επί του θέματος υπήρξε και παρέμβαση από πλευράς του δημάρχου, που τόνισε την ανάγκη δραστικής συρρίκνωσης των πολυήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την πραγματοποίησή τους σε τρεις ημέρες, κάτι που εκτός των άλλων θα βοηθήσει και στην ποιοτική τους αναβάθμιση.

Αντιθέτως, πλήρης ομοφωνία υπήρξε στα βασικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ήταν η κατάρτιση του νέου τεχνικού προγράμματος γιά τον δήμο ύψους 516.110 ευρώ που θα ενισχυθεί περαιτέρω και με τα ποσά των παλαιοτέρων έργων που θα συνεχισθούν την νέα χρονιά και ο προσδιορισμός των νέων δημοτικών τελών, που παραμένουν στα περισυνά επίπεδα με εξαίρεση την περίπτωση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην Γουμένισσα, όπου το σχετικό τέλος μειώνεται εναρμονιζόμενο με τα αντίστοιχα των υπολοίπων σχετικών οικισμών του δήμου.

Ομοφώνως ψηφίσθηκε και η συμμετοχή του δήμου στο «σύμφωνο δημάρχων γιά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γιά την στάση της κοινωνίας σε ένα πιό βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης», που μπορεί να συμβάλλει «πολύ πιό προσοδοφόρα γιά τον δήμο σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θέτει η ένταξη σε αυτό», όπως επεσήμανε ο δήμαρχος τονίζοντας τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη σε εντάξεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]