Πολιτική

Άμεση ρύθμιση γιά την μετακίνηση των μαθητών ζητά η περιφέρεια Κ.Μακεδονίας

Να γίνουν αμέσως τροποποιήσεις στην κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την μετακίνηση των μαθητών, προκειμένου να ρυθμίζονται ζητήματα για τα οποία δεν λαμβάνεται μέριμνα από την υπάρχουσα ΚΥΑ, ζητεί από το υπουργείο εσωτερικών η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας, που ασχολείται με το θέμα, Φάνης Παπάς, κατά την επίσκεψή πρίν από μερικές ημέρες στο υπουργείο, όπου παρίστατο ταυτοχρόνως και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), για τον ίδιο λόγο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Παπάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ΚΥΑ προβλέπει την μετάβαση των παιδιών στο σχολείο με τα πόδια όταν υπάρχει ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή και τη μεταφορά τους υπό προϋποθέσεις που αφορούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις για τις οποίες η ΚΥΑ δεν προβλέπει τι πρέπει να γίνει, περιπτώσεις στις οποίες ένα παιδί θα πρέπει να περάσει μια μεγάλη εθνική ή επαρχιακή οδό και δεν υπάρχει διάβαση. Εκεί θα πρέπει τα παιδιά να δικαιούνται μεταφοράς».

Παράλληλα ανέφέρε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις της ΚΥΑ προκειμένου να ρυθμίζονται οι διαδικασίες μετακίνησης μαθητών όταν υπάρχουν νέα δρομολόγια που προκύπτουν από νέες εγγραφές παιδιών ή όταν δεν υπάρχει ανάδοχος σε κάποια άλλα δρομολόγια, όπως διαπιστώθηκε προσφάτως σε τρείς περιπτώσεις σε περιοχές του δήμου Παιονίας για τις μετακινήσεις μαθητών του δημοτικού και γυμνασίου.

Και συμπλήρωσε: «Δεν έχει προβλεφθεί κάποια γρήγορη διαδικασία διαπραγματεύσεων, εκτός της ηλεκτρονικής διαδικασίας και μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα έχει χαθεί ήδη το πρώτο τρίμηνο».

Συγχρόνως δηλώνει προβληματισμένος και για την παράταση των περυσινών συμβάσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου διαγωνισμού. «Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πάλι προβλήματα στις 31 Δεκεμβρίου. Θα έπρεπε η παράταση να δοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς» πρόσθεσε.

Εξάλλου ο κ. Παπάς τονίζει, ότι η ομάδα εργασίας του υπουργείου εσωτερικών έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις για ζητήματα τροποποιήσεων ωστόσο αυτές δεν έχουν μεταφραστεί σε τροποποίηση της ΚΥΑ.

Υπογραμμίζει επίσης ότι ορισμένα σημεία της ΚΥΑ θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα και σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να εκδοθεί μια νέα σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται, ότι πλήν των τριών περιπτώσεων που αναφέρθηκαν και αφορούν κυρίως τις ημιορεινές περιοχές της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας, υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν και αλλα αδιάθετα δρομολόγια στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για συνολικώς πενήντα δρομολόγια και είναι πολύ πιθανόν, όπως εκτιμούν παράγοντες της ΠΕ Κιλκίς, να προκύψουν και νέα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπάς δηλώνει, ότι φέτος η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη, σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεταφορές των μαθητών εκτελούνται σε ποσοστό 90% σε σχέση με 30% πριν από έναν χρόνο ακριβώς. Αποδίδει, μάλιστα, το γεγονός αυτό στη δημιουργία, από την περιφέρεια, ηλεκτρονικής «πλατφόρμας» και στην παράταση των περσινών συμβάσεων από τον περασμένο Αύγουστο.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]