Γενικά

Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας λαϊκών αγορών στον δήμο Κιλκίς

Ο αντιδήμαρχος τοπικής ανάπτυξης του δήμου Κιλκίς Πρόδρομος Πεντζερεντζής είχε συνεργασία με τον διευθυντή και με υπηρεσιακά στελέχη του τμήματος εμπορίου και τουρισμού Κιλκίς με αντικείμενο την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Κιλκίς στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου (Ν. 4264/2014).
Το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει αποκεντρωτικές λειτουργίες, υποστηρικτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς οι νέες άδειες των λαϊκών αγορών θα εγκρίνονται από την οικεία περιφερειακή ενότητα μετά από σχετική εισήγηση του δημοτικού δυμβουλίου χωρίς να παρεμβάλλονται οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Για τα κριτήρια έκδοσης αδειών αποφαίνεται θεσμοθετημένη επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο του τμήματος εμπορίου, του δήμου και έναν δικαστικό ενώ την ευθύνη έκδοσής τους έχει ο δήμος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των υπηρεσιακών στελεχών σχετικά με το επίπεδο έκδοσης των αδειών είναι ότι θα μειωθούν σημαντικά οι άδειες των επαγγελματιών ενώ αντιστρόφως θα αυξηθούν οι άδειες των παραγωγών.DSC_0862
Οι άδειες εκτός νομού απαγορεύονται τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους παραγωγούς άλλων περιφερειακών ενοτήτων ενώ δε θα επιτρέπεται εφεξής η έκδοση αδειών πλανόδιου παραγωγού εμπορίου. Όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα άδειας πλανοδίου παραγωγού εμπορίου, το διατηρούν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Πάντως, όπως τονίστηκε, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες και από πλευράς δήμου και τμήματος εμπορίου – τουρισμού προς το αρμόδιο υπουργείο ώστε να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης αδειών στους νέους πλανόδιους παραγωγούς εμπορίου.
Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα γενικότερης λειτουργίας και οριοθέτησης των χώρων εκθεμάτων στις λαϊκές αγορές. Ο κ. Πεντζερεντζής ανακοίνωσε ότι η αντιδημαρχία τοπικής ανάπτυξης σε συνεργασία με την αντιδημαρχία τεχνικών έργων θα προχωρήσουν στην πλήρη αποτύπωση της χωροθέτησης της λαϊκής αγοράς του Κιλκίς.
Στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου έχει ζητηθεί από τις τοπικές κοινότητες του δήμου Κιλκίς, όπου λειτουργούν λαϊκές αγορές, να προτείνουν με εισήγησή τους στην αντιδημαρχία τοπικής ανάπτυξης ακριβή αριθμό θέσεων.
Στον δήμο Κιλκίς λειτουργούν συνολικά δεκαέξι λαϊκές αγορές Κιλκίς, Βάθης Δροσάτου, Επταλόφου, Ευκαρπίας, Μαυρονεριου, Μικροκάμπου, ΣΣ Μουριών, Μυριοφύτου, Νέο Αγιονερίου, Νέου Γυναικοκάστρου, Νέας Σάντας,Τερπύλλου, Χέρσου, Χωρυγίου και Παλαιού Αγιονερίου με την τελευταία να λειτουργεί κάθε Κυριακή.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιδημάρχου τοπικής ανάπτυξης, συμμετέσχον ο διευθυντής του τμήματος εμπορίου
Παντελής Σωτηριάδης, τα υπηρεσιακά στελέχη Ευαγγελία Καντοπούλου, Ευγενία Κοκοβίδου και η διευθύντρια τοπικής ανάπτυξης του δήμου Κιλκίς
Έλσα Αγτζίδου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας