Πολιτική

Η υγεία στην «εντατική»

Της Αλεξάνδρας Στεφανίδου*

Η υγεία είναι προφανώς φυσικό αγαθό, αναγόμενο στην ίδια την υπόσταση του ατόμου. Η υγεία ανήκει στα πρωταρχικά αγαθά και κύριο μέλημα κάθε κυβερνητικής εξουσίας είναι η διασφάλιση της.

Στη σημερινή εποχή και στην ελληνική πραγματικότητα, έχει δυστυχώς αναποδογυριστεί ο πίνακας αξιών της ζωής και στην αξιολόγική κατάσταση των αγαθών έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές.

Σε επίπεδο υγείας, η καθημερινότητα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Κιλκίς δεν είναι καθ’όλα ενθαρρυντική.

Ειδικότερα, το νοσοκομείο του Κιλκίς παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις, οι οποίες αφορούν μεγάλο εύρος των λειτουργιών και του προσωπικού του. Εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και στον εξοπλισμό, το νοσοκομείο του Κιλκίς αντιμετωπίζει σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα, καθώς το τμήμα της Α’ Πτέρυγας του νοσοκομείου είναι κατασκευασμένο από το 1937, η νέα πτέρυγα προστέθηκε το έτος 1957, ενώ η τελευταία ολοκληρώθηκε το 2011.

Η παλαιότητα φυσικά δε συνιστά το μόνο πρόβλημα, διότι οι φθορές και καταστροφές στο Νοσοκομείο είναι εμφανείς και καθημερινά καταγράφονται περιστατικά πτώσεων σοβάδων από τα τα ταβάνια, γεγονός που υποδηλώνει την ελλιπή συντήρηση τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις , ανακοινώσεις και ομολογίες των εργαζομένων του σωματείου, στην παιδιατρική κλινική και το μικροβιολογικό τμήμα έχει απομείνει από μία επιμελήτρια και χρησιμοποιούνται δανεικοί παιδίατροι και μικροβιολόγοι από άλλα νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.

Ταυτοχρόνως, η υποστελέχωση τμημάτων όπως το παθολογικό,το καρδιολογικό, το ορθοπαιδικό, το γυναικολογικό και άλλα, έχει σαν αποτέλεσμα, όλα τα προγράμματα εφημεριών στο γενικό νοοσοκομείο του Κιλκίς σε καθημερινή βάση να είναι επισφαλή, ενώ πολλά τμήματα μένουν εντελώς ακάλυπτα ως και 15 μέρες το μήνα.

Συγκεντρωτικά, στο νοσοκομείο περίπου οι μισές οργανικές θέσεις προσωπικού μένουν κενές ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι εργαζόμενοι έχουν εξαλειφθεί ιατρικές ειδικότητες όπως παθολογοανατόμος, πνευμονολόγος και νευρολόγος. Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις αποστέλλονται σε άλλα νοσοκομεία και ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων κυμαίνεται από δυόμισι έως και 5 μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικόνας του νοσοκομείου είναι η καταγγελία στη χειρουργική κλινική. Σύμφωνα με αναφορές των εργαζομένων οι τρεις γιατροί που υπηρετούν σήμερα στη χειρουργική κλινική δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της εφημερίας και των εκτάκτων περιστατικών.

Λόγω της παρούσας δυσλειτουργίας μονόδρομος αποτέλεσε η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, τότε θεωρείται δεδομένη η πλήρης αναστολή της λειτουργίας της κλινικής.

Καταληκτικά, θεωρείται αδιανόητη εν έτει 2019 η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο του Κιλκίς γεγονός που αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν σε όμορους νομούς για διαγνωστικούς λόγους.

Κύρια προτεραιότητα των βουλευτών, στελεχών, κρατικών φορέων και της εκάστοτε κυβέρνησης καθίσταται η αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του νοσοκομείου. Επιβάλλεται λοιπόν να εκδηλωθεί η στοργή της πολιτείας προς τον άνθρωπο, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών ζωής.

Σε κτιριακό επίπεδο, οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου δε διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς τα σχετικά πιστοποιητικά έχουν λήξει πριν από πολύ καιρό. Έλλειψη πιστοποίησης όμως ενυπάρχει και στους ανελκυστήρες του κοινού, ενώ ταυτόχρονα στην ηλεκτρική εγκατάσταση μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες.

Απογοητευτική είναι όμως και η εικόνα στο γενικό νοσοκομείο Γουμενίσσης , το οποίο απασχολεί έναν πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Οι συνεχείς και αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών (μικροβιολόγων, παιδιάτρων και χειρουργών) από τη Γουμένισσα στο γενικό νοσοκομείο του Κιλκίς με απώτερο σκοπό την κάλυψη επειγουσών αναγκών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως και ανέφικτη την κάλυψη της παθολογικής και χειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου Γουμενίσσης. Συν τοις άλλοις μία παθογένεια η οποία μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές είναι η λειτουργία του ΕΚΑΒ, το οποίο αναπόφευκτα κάποιες φορές καλύπτει μόνον το Δήμο Κιλκίς, εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού.

Ως υποψήφια βουλευτής υπόσχομαι στους πολίτες και στους δημότες του τόπου μου, την εισηγησή μου και την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας με σκοπό την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προυπολογισμό, την ανέγερση νέων υποδομών και φυσικά τη στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό μόνιμο και όλων των επιμέρους ειδικοτήτων. Η υποσταση του νοσοκομείου του Κιλκίς ως μουσειακό είδος θα αποτελέσει παρελθόν.

ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ.

* Υποψήφιας βουλεύτριας Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής

Περισσότερα
Δείτε ακόμα