Αξιόλογες τιμές και φέτος γιά τα αποθηκευμένα σκληρά σιτάρια


Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης
Συντηρείται το ανοδικό κλίµα στην παγκόσµια αγορά σκληρού σίτου, µε τις εγχώριες τιµές να υποστηρίζονται από τις εξελίξεις στον Καναδά, όπου την τελευταία εβδοµάδα, καθώς ανεβάζει ρυθµούς ο αλωνισµός, οι Καναδοί παραγωγοί δέχονται προσφορές στα 360 ευρώ ο τόννος, αύξηση 5% µέσα σε επτά ηµέρες.
«Πάτημα» για 40 λεπτά το κιλό στο σκληρό δίνουν τα στοιχεία παραγωγής και οι περιορισμοί που βάζει ο Καναδάς στις εξαγωγές
Μπορεί η ιταλική αγορά να είναι κλειστή, δείχνοντας µάλιστα κάποια πρώτα σηµάδια επιβράδυνσης πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο στη Βόρεια Αµερική, όπου µετατοπίζεται και το ενδιαφέρον λόγω των αλωνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η αγορά σκληρού σίτου ξεκινά να «ζεσταίνεται».
Οι πρώτες κοπές σε Σασκάτσουαν και Αλµπέρτα δείχνουν αποδόσεις μέχρι και 50% λιγότερες από πέρυσι, όταν ο Καναδάς συγκόµισε 6,1 εκατ. τόνους, κάτι που φέρνει πιο κοντά στην επιβεβαίωση τις εκτιµήσεις, που «µιλούν» γιά µία σοδειά κοντά στα τέεσερα εκατομμύρια τόννως.
Οι τελευταίες εκτιµήσεις, δίνουν ένα εύρος µεταξύ 3.700.000 μέχρι 4.300.000 τόννων γιά τον Καναδά, κάτι που σηµαίνει, ότι η χώρα θα εισάγει ποσοστώσεις στις εξαγωγές της κοντά στα 3.500.000 τόννων, όταν κατά την εµπορική περίοδο 2022-23 οι εξαγωγές «άγγιξαν» τα 5.100.000 τόννων.
Αυτή η ανατροπή ως προς την διαθεσιµότητα σκληρού σίτου φέτος, έρχεται να ταράξει τις ευρωπαϊκές αγορές και µένει να φανεί στην επόµενη «λίστα» της Φότζια στις 30 Αυγούστου, αν οι αγοραστές έχουν ήδη προεξοφλήσει την ελλειµµατική προσφορά, όταν αγόραζαν µε 520 ευρώ ο τόννος την πρώτη ποιότητα (15% πρωτεΐνη) καναδέζικου σκληρού σίτου (Μπάρι – 8 Αυγούστου) ή εάν η αγορά έχει να δώσει κάτι παραπάνω.
Στις 29 Αυγούστου η Στατιστική Υπηρεσία Καναδά θα ανακοινώσει τη δική της εκτίµηση παραγωγής, µε το εµπόριο να αναµένει την εν λόγω πιο αξιόπιστη γνωµοδότηση ως προς την προσφορά, προκειµένου να προσαρµόσει την τιµολογιακή του πολιτική.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι Καναδοί αγρότες δεν σπεύδουν να κλείσουν ακόµη ποσότητες, στοχεύοντας σε κάτι καλύτερο πέριξ των 380 ευρώ ο τόννος.
Η συγκυρία, που διαµορφώνεται, διευκολύνει τη διατήρηση ενός εύρους µεταξύ 35 και 40 λεπτών για την τιµή του ελληνικού σκληρού σίτου, ανάλογα µε την ποιότητα, το τοννάζ αλλά και τον αγοραστή (µύλος, συνεταιρισµός, ιδιωτικό εµπόριο).
Kάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και αρκετοί παραγωγοί από την περιοχή της Παιονίας , όπως ο Κωνσταντίνος Χαρτοματσίδης, Θωμάς Κοβάτσης και Δημήτρης Πάζης, που επισημαίνουν ότι το εν λόγω εύρος τιμών είναι δίκαιο γιά τους παραγωγούς σε μία χρονιά με υψηλό κόστος παραγωγής, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το σχετικό ενδιαφέρον εμπόρων απόκτησης αποθηκευμένων σιτηρών στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Αξιούπολης και ευρύτερα και κατά περίπτωση σε τιμές κοντά στα 0.43 ευρώ το κιλό για ποσότητα άνω των τριακοσίων τόννων πολύ υψηλής ποιότητας σκληρού σιταριού σε παραγωγό από τον Αγιο Πέτρο.
Περαιτέρω άνοδος θα µπορούσε να σηµειωθεί προς τον χειµώνα, αλλά όχι τέτοια που να δικαιολογεί το ρίσκο της αναµονής και τα έξοδα αποθήκευσης, µιας και προοπτικές επιστροφής στα περσινά 45 µε 50 λεπτά δεν υποστηρίζονται από τα σηµερινά µεγέθη προσφοράς/ζήτησης, όπως συμφώνησε ένας ακόμη μικρός σχετικά σιτοπαραγωγός εφέτος από την περιοχή της Αξιούπολης ο Κωνσταντίνος Σαούλης, έχοντας ο ίδιος πουλήσει προ πολλού την συγκομιδή του στα 0,35 ευρώ το κιλό.
Περιορίζονται στο µισό τα αποθέµατα
Υπέρ µιας συντήρησης του ανοδικού «µοµέντουµ» των τιµών στην αγορά σκληρού σίτου συνοµολογούν και οι τελευταίες εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC), µε βάσει τις οποίες τα τελικά αποθέµατα στο τέλος της τρέχουσας περιόδου θα µειωθούν κατά 1.4.00.000 τόννων, σε µόλις 1.600.000 τόννων έναντι των τριών εκατομμυρίων τόννων στο κλείσιµο της περιόδου 2022-23.
Προς το παρόν, πάντως, οι αγοραστές επί ευρωπαϊκού εδάφους, έχουν επιλογές, τστις εγχώριες παραγωγές, όσο και σε κοντινότερες του Καναδά χώρες. Ακούγεται ότι σηµαντικές ποσότητες σκληρού σίτου αγόρασαν οι Ιταλοί από την Τουρκία. Καναδοί αναλυτές αναµένουν πως η Ιταλία θα χρειαστεί πάνω από 1 εκατ. τόνους καναδικού σκληρού σίτου, µε την προϋπόθεση ότι µπορεί να µπει σε χαρµάνια, για να διορθώσει τις ποιότητες που διαθέτει από σοδειά της ΕΕ.