Πολιτισμός

Αξέχαστα βιώματα εκδρομέων της «Αρμονίας» στην Κ.Ευρώπη

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία της εξαήμερης εκδρομής της «Αρμονίας» σε Βουδαπέστη, Βιέννη, Πράγα και Κάρλοβυ Βάρυ.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«Οι πενήντα εκδρομείς αναχωρήσαμε αργά το βράδυ της Πέμπτης 20.8.15 γιά Βουδαπέστη. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας φθάσαμε στον πρώτο προορισμό μας την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, το «μαργαριτάρι του Δούναβη».

Αφού τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε στα δωμάτιά μας αρχίσαμε την ξενάγησή μας. Η πλατεία Ηρώων, ο ιερός ναός του Αγ.Στεφάνου, η λεωφόρος Δημοκρατίας με την όπερα και τα καλοδιατηρημένα κτίρια, το εντυπωσιακό μπαρόκ κοινοβούλιο, οι γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα με την Πέστη, μας άφησαν άφωνους. Η συνέχεια ήταν πιο εντυπωσιακή. Ανεβαίνοντας στο Κάστρο και προχωρώντας προς το άγαλμα της Ελευθερίας, η θέα ήταν εκπληκτική. Μετά από λεπτομερή ξενάγηση καταλήξαμε στον Πύργο των Ψαράδων και στον Ιερό Ναό του Αγ. Ματθία (γοτθικού ρυθμού), όπου εστέφοντο οι Ούγγροι βασιλιάδες, και από το λόφο Γκέλλερτ θαυμάσαμε πανοραμικά τις δύο πόλεις.
Στην Βιέννη, αρχίζοντας από τα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, τα αριστουργήματα του Σένμπρουν με τα 1400 δωμάτια, καταλήμξαμε στην όπερα, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο και στον πεζόδρομο όπου βρίσκεται ο καθεδρικός Ναός του Αγ. Στεφάνου και στην συνέχεια προσκυνήσαμε στην ορθόδοξη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον πεζόδρομο της Κερτνεστράσε.
Η ξενάγησή μας στην Πράγα άρχισε από το κάστρο Χράτσανι παλαιό ανάκτορο των βασιλέων της Βοημίας, τον καθεδρικό ναό του Αγ.Βιτ, γοτθικού ρυθμού, τον Πύργο των Αλχημιστών, το Εθνικό Θέατρο και τη γραφική πέτρινη γέφυρα του Καρόλου με τις δεκάδες γλυπτών, που κτίστηκε τον 14ο αιώνα. Περπατήσαμε στο ιστορικό κέντρο με το επιβλητικό Δημαρχείο και το περίφημο αστρονομικό ρολόι του 15ου αιώνα στην Πλατεία Βάτσλαβσκ.
Την Δευτέρα 24.8.15 ξεκινήσαμε γιά την πασίγνωστη λουτρόπολη του Καρόλου του IV, το θέρετρο της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας του 18ου και 19ου αιώνα το Κάρλοβυ Βάρυ.
Μετά από μία πανέμορφη διαδρομή φθάσαμε στην «βασιλική πόλη» τόπο συνάντησης των ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της πολιτικής όπως ο τσάρος ο Μέγας Πέτρος α’, η Μαρία Θηρεσία, ο Γκαίτε, ο Σίλλερ, ο Μπαχ κα.
Το αποκορύφωμα όλης της ξενάγησης στις πανέμορφες αυτές πόλεις ήταν οι κρουαζιέρες στον ποταμό Μολδάβα της Πράγας και στον Δούναβη της Βουδαπέστης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας