Ελλάδα

Ακρίβεια: “Βόμβα διασποράς” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Το “ευρωπαϊκό μήνυμα” και το SOS της αγοράς

Δεν έχει τέλος το τσουνάμι ανατιμήσεων που πλήττει βάναυσα το “πορτοφόλι” των καταναλωτών. Στη μακρά λίστα έρχονται να προστεθούν τα μαγειρικά έλαια που ήδη καταγράφουν μεγάλη άνοδο, ωστόσο με βάση πληροφορίες αναμένεται να έχουν νέες μεγάλες ανατιμήσεις τις επόμενες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές στο ηλιέλαιο, προϊόν, που κατά κόρον εισάγεται από την Ουκρανία, έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ βασικοί προμηθευτές, λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές από τις εμπόλεμες ζώνες, αναζητούν εναλλακτικά κανάλια προμήθειας και άλλα παρεμφερή προϊόντα, από χώρες π.χ. της Λατινικής Αμερικής για να καλύψουν το κενό ή μέρος του κενού που έχει αφήσει η Ουκρανία.

Παράλληλα με βάση πληροφορίες, σε επίπεδο χονδρικής, συσκευασίες 10 λίτρων για τον κλάδο HORECA, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αυξηθούν σημαντικά. Σημειώνεται ότι συγκεκριμένοι κωδικοί 10 lt από μεγάλη αλυσίδα cash and carry πουλιόταν τον περασμένο Αύγουστο στην τιμή των 9,9 ευρώ, το Σεπτέμβριο 16 ευρώ και αναμένεται τις επόμενες μέρες να φτάσουν τα 25-30 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς σε αναζήτηση “καταφυγίου” στο ελαιόλαδα που όμως και αυτά καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα που ξεπερνούν το 10%.

Σήμα αύξησης “εισαγόμενου πληθωρισμού”

Την ίδια ώρα τα μηνύματα είναι άκρως αρνητικά και από το μέτωπο του “εισαγόμενου” πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία από χώρες εκτός ευρωζώνης ανήλθε στο 47,3% για τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το κόστος αυτό έχει ξεκινήσει να περνάει στο ράφι από τον προηγούμενο μήνα σε μια σειρά από προϊόντα που βασίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Αναλυτικά, περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 31,8%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, έναντι μείωσης 4,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 47,3%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,9%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 9,7% τον Ιανουάριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Καμπανάκι από τη βιομηχανία

Είναι ενδεικτικό ότι τούτων δοθέντων δοθέντων η βιομηχανία εκπέμπει SOS. Έτσι, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης κατέθεσε τέσσερις δέσμες προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ως εξής:

Λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
​Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων
​Άμεσα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα
​Μεσοπρόθεσμα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα

Οι παραπάνω δέσμες προτάσεων αναλύονται σε είκοσι δράσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό υπόμνημα το οποίο συνοδεύει το παρόν.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ορθή και επιβεβλημένη, σε συνάρτηση με την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, τα οποία όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους.

Άτολμη η Ευρώπη

Στο φόντο αυτό και με την λαίλαπα ανατιμήσεων πλήττει πιο βάναυσα τις ασθενέστερες οικονομίες όπως η Ελλάδα. οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψαν τις όποιες αποφάσεις για Ευρωπαϊκό πακέτο, για το Μάιο, στέλνοντας όμως το μήνυμα σε χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν ότι υπό το φως της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης, απαιτείται διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικής δημοσιονομικής θέσης στη ζώνη του ευρώ.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει:

«Υπό το φως της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης, απαιτείται διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικής δημοσιονομικής θέσης στη ζώνη του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη με χαμηλά και μεσαία επίπεδα χρέους θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση των δημοσίων επενδύσεων όπου είναι απαραίτητο. Όλα αυτά θα συνέβαλαν στην επίτευξη μιας κατάλληλης συνολικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για να θέσουν τα θεμέλια για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτύχουν τους διπλούς στόχους μετάβασης».

Τα μέτρα

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, το ενδιάμεσο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, αλλά και αναμένεται να κάνει (μέσα στην εβδομάδα) σχετικές ανακοινώσεις για το πλαίσιο συνολικής στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Το κύριο βάρος θα πέσει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών κι επιχειρήσεων, όπου μάλιστα για τον Απρίλιο θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πόρων.

Όσο για το Μάρτιο, με βάση την σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες η επιδότηση παραμένει ίδια ακριβώς με αυτήν του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η μέση μηνιαία ενίσχυση παραμένει 51 ευρώ. Όσο για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Αντιστοίχως, η επιδότηση φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διατηρείται στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Αναφορικά πάντως με το συνολικό πακέτο ενισχύσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ το περασμενο Σαββατοκύριακο έδωσε το στίγμα. Τόνισε ότι, σε περίπου 45 ημέρες, θα υπάρξει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κατώτατο μισθό.

«Παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Έχουμε δημιουργήσει μέσα σε δυσκολίες τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια τις προϋποθέσεις πάνω σε υγιείς και γερές βάσεις, ώστε να υπάρξει μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό έγινε, χάρη στη φορολογική, δημοσιονομική, εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που επέτρεψε να πάει μπροστά η οικονομία και να έχουμε και μείωση της ανεργίας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πανδημία. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε μία φιλεργατική πολιτική. Όταν ωθείς μπροστά την οικονομία, κερδίζουν και οι εργαζόμενοι» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες, που και «αυτό βοηθάει να πάρει μπροστά η οικονομία».

Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να λύσουμε, λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις αντοχές της οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε, το 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό. «Προφανώς, ακούμε την ανησυχία και τα προβλήματα του κόσμου και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται ενός των αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι απαιτείται παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει δώσει 800 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της, που θα είναι οριακή. «Αν δεν είχαμε σώσει τη ΔΕΗ το 2019, πού θα έβρισκε αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ προσέθεσε ότι, αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση με το λιγνίτη, το ρεύμα θα ήταν ακόμα ακριβότερο.

Συμπερασματικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα νέα μέτρα για την ακρίβεια, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι δίκαια και ισορροπημένα. Τόνισε επίσης ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, για να στηριχθούν οι ευάλωτοι κατά προτεραιότητα. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η έμφαση θα δοθεί στους πιο φτωχούς, που συμπιέζονται περισσότερο.

Πηγή: news247.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα