Ελλάδα

Ακόμη πιο έντονες οι επιπτώσεις του lockdown : Χάσαμε τον ύπνο μας και «βουλιάξαμε» σε social media & video games

Γράφει ο Εύρης Τσουμής, makthes.gr

Αρνητικά επηρεάστηκε ο ύπνος των Ελλήνων από τον Απρίλιο του 2020, όταν και κορυφώθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και η κατάσταση ως σήμερα είναι μη αναστρέψιμη.

Μέχρι τότε το 28,1% των Ελλήνων αντιμετώπιζε διαταραχές στον ύπνο του, αμέσως μετά όμως το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 34,8%, ενώ στο 33,9% έφτασε το ποσοστό αυτών που έχασαν την συγκέντρωσή τους από το 25,5% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, τριπλασιάστηκε η βαριά χρήση -πάνω από 6 ώρες την ημέρα- των social media, κυρίως από τις γυναίκες, αλλά και η απασχόληση με τα video games από τα παιδιά και τους εφήβους.

Τα πρώτα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων που με την κωδική ονομασία COH-FIT διεξάγεται από τις 26 Απριλίου του 2020 σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο -με την Ελλάδα να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό απαντήσεων-, παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του 29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που διεξάγεται διαδικτυακά.

Η παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα COH-FIT (Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning during Infection Times), αξιολογεί τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού και όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου, ο καθηγητής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ. Βασίλης – Παντελεήμων Μποζίκας μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει πάνω από 10.000 Έλληνες, ανάμεσά τους και 785 ανήλικοι, ενώ σε διεθνές επίπεδο οι απαντήσεις ξεπερνούν τις 150.000.

Χάσαμε και … τον γιατρό μας

Παρουσιάζοντας τα πρώτα προκαταρκτικά παγκόσμια αποτελέσματα ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Α.Π.Θ., Αγοραστός Αγοραστός, ανέφερε ότι ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν είναι το ποσοστό μείωσης της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Είναι ενδεικτικό πως πλέον το 86,3% δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους γιατρούς, καθώς αυτοί ασχολούνται κυρίως με περιστατικά κορονοϊού, ενώ το ποσοστό αυτό μόλις δύο εβδομάδες πριν την πανδημία ήταν στο 62,2%.

Αυξημένα παρουσιάζονται σε παγκόσμια επίπεδο τα ποσοστά του θυμού, της επιθετικότητας, αλλά και της μοναξιάς που από 24,9% πριν έφτασε σήμερα στο 37,8%.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο ψυχίατρος και επιστημονικός συνεργάτης της Β΄ Ψυχιατρικής κλινικής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσαμάκης, τόνισε ότι το 50% όσων έχουν ήδη απαντήσει είναι ηλικίας 35-54 χρόνων, ενώ το 10% είναι γιατροί και 1 στους 6 απασχολείται στην εκπαίδευση.

Αύξηση και στη νεανική επιθετικότητα

Πέρα από τον ύπνο και την συγκέντρωση, που επηρεάστηκαν αρνητικά, αυξήθηκε η επιθετικότητα των Ελλήνων από το 1,67% στο 2,5% με την μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις νεαρότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάκη, οι έφηβοι, οι νέοι και οι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας σπαταλούν πλέον αρκετές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές, ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης κι αυτό αποτυπώνεται στην επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας.

Το 29 Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, καλύπτει με πληθώρα θεματικών ενοτήτων τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από τον covid-19.

Στην πρώτη έρευνα που έγινε μεταξύ των φοιτητών Ιατρικής στις 7 Σχολές της χώρας, διαπιστώθηκε ότι το 21,3% αυτών υποφέρουν από πιθανή κατάθλιψη, ενώ πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι τα συναισθήματά τους άλλαξαν στη διάρκεια της καραντίνας.

Η έρευνα με τίτλο «Επιπολασμός κατάθλιψης και σχετιζόμενοι παράγοντες στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 σε πανελλήνιο δείγμα φοιτητών Ιατρικής», διεξήχθη διαδικτυακά μέσω των γραμματειών των Ιατρικών Σχολών και των κοινωνικών δικτύων τον περασμένο Ιανουάριο και συμμετείχαν 978 φοιτητές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Πέτρου Παππά.

«Όπου γης πατρίς»

«Όπου γης πατρίς» αναφέρει η αρχαία ρήσης και για την περίπτωση του Γεωργίου Συρεπήσιου, του φιλολόγου ιστορικού ο οποίος αν […]