Γενικά

«Αγνώστου ιδιοκτήτου» ακίνητα τριών περιοχών «στόχος» του Δημοσίου

Οι περιοχές Πολυκάστρου, Πευκοδάσους και Μεσιάς συμπεριλαμβάνονται στις είκοσι της χώρας, στις οποίες θα αρχίσουν να περιέρχονται από το 2015 στην κυριότητα του Δημοσίου, όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η κτηματογράφηση των εν λόγω ακινήτων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999, και όπως προβλέπεται από τον νόμο, η προθεσμία δήλωσης γιά τα παλαιά προγράμματα είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού γραφείου σε μία περιοχή γιά τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια γιά τους κατοίκους εξωτερικού.
Γιά τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 οι προθεσμίες είναι πέντε χρόνια γιά τους κατοίκους του εσωτερικού και επτά χρόνια γιά όσους ζουν μονίμως στο εξωτερικό. Ετσι από το 2016 μπαίνουν «στην κόκκινη ζώνη» άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που ένα ακίνητη περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς αλλά μόνο γιά να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση, και όχι γιά να επανακτήσουν το ακίνητο.
Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτου» ανέρχεται σε 200.000 εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Δείτε ακόμα