«Αγνώστου ιδιοκτήτου» ακίνητα τριών περιοχών «στόχος» του Δημοσίου

Γενικά /

Οι περιοχές Πολυκάστρου, Πευκοδάσους και Μεσιάς συμπεριλαμβάνονται στις είκοσι της χώρας, στις οποίες θα αρχίσουν να περιέρχονται από το 2015 στην κυριότητα του Δημοσίου, όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η κτηματογράφηση των εν λόγω ακινήτων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999, και όπως προβλέπεται από τον νόμο, η προθεσμία δήλωσης γιά τα παλαιά προγράμματα είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού γραφείου σε μία περιοχή γιά τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια γιά τους κατοίκους εξωτερικού.
Γιά τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 οι προθεσμίες είναι πέντε χρόνια γιά τους κατοίκους του εσωτερικού και επτά χρόνια γιά όσους ζουν μονίμως στο εξωτερικό. Ετσι από το 2016 μπαίνουν «στην κόκκινη ζώνη» άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που ένα ακίνητη περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς αλλά μόνο γιά να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση, και όχι γιά να επανακτήσουν το ακίνητο.
Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτου» ανέρχεται σε 200.000 εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.

Περισσότερα

Συνεργασία δημάρχου Κιλκίς με τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών για το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’

Συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών είχε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης κατά την επίσκεψη του Μιχάλη Σταυριανουδάκη […]

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η μονάδα λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ με 6.836.316 ευρώ

Η διαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με έναν συνδυασμό πρωτοποριακών μεθόδων, που περιλαμβάνει τεχνολογίες […]

Δείτε ακόμα

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]