Αιτήματα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Κιλκίς
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ:
Δεν είναι δυνατόν, βάσει οποιασδήποτε λογικής και συνταγματικής νομιμότητας, οι αστυνομικοί του Κιλκίς να εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου, τη στιγμή που οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων το λαμβάνει.
Εδώ και δεκαετίες, γενιές αστυνομικών έχουν εισέλθει και αποχωρήσει από το Σώμα με την υπόσχεση της χορήγησης επιδόματος επικινδυνότητας. Παρά ταύτα, το επίδομα αυτό λαμβάνουν δεκάδες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ αποκλείεται το επάγγελμα των αστυνομικών, που κατεξοχήν χαρακτηρίζεται από κίνδυνο.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο μισθολόγιο, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες. Ο μισθός ενός αστυνομικού εξαντλείται μέσα στις πρώτες μέρες του μήνα, αναγκάζοντάς τον να εργάζεται σε δεύτερη ή και τρίτη δουλειά για να επιβιώσει. Παράλληλα άμεση και ουσιαστική πρέπει να είναι η αναπροσαρμογή της εργασίας πέραν του πενθημέρου αποζημίωσης , καθώς και της νυχτερινής αποζημίωσης και όχι στα πλαίσια όπως της πρόσφατης κοροϊδίας .
Ζητούμε τον περιορισμό των αποσπάσεων στις απολύτως αναγκαίες, όπως η ενίσχυση περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εξαναγκαστικές αποσπάσεις, που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη. Προτείνουμε την καθιέρωση συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων για τις αποσπάσεις και τη σύσταση ειδικού συμβουλίου για τη διαχείρισή τους.
Το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου (ΤΔΕ) Ευζώνων, το μεγαλύτερο χερσαίο σύνορο της χώρας, πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό μέσω εξωτερικών αποσπάσεων. Παρότι το 2024 αναγνωρίστηκε ως σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, η ενίσχυσή του υπήρξε μηδενική, αποδεικνύοντας την υποβάθμιση του Νομού μας σε κεντρικό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει το 2025. Επιπλέον, και το ΤΔΕ Δοϊράνης απαιτεί ουσιαστική ενίσχυση.
Ο στόλος υπηρεσιακών οχημάτων του Νομού μας χρειάζεται άμεση ανανέωση. Απαιτείται η ενίσχυση των υπηρεσιών με νέα περιπολικά και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ιδίως για τις απομακρυσμένες υπηρεσίες μας, όπως τα ΤΔΕ Ευζώνων, Δοϊράνης και τα ΤΣΦ Παιονίας – Δοϊράνης.
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς, από τους 550 αστυνομικούς που έχουν απομείνει, σχεδόν οι μισοί ανήκουν στην 1η σειρά συνοριακών φυλάκων που προσλήφθηκαν το 1999. Καθώς η ώρα της συνταξιοδότησής τους έφτασε, αναπόφευκτα έρχεται και η στιγμή της κατάρρευσης όχι μόνο της εσωτερικής αστυνόμευσης του νομού Κιλκίς, αλλά και της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων μας. Στον νομό μας λειτουργούν τέσσερις συνοριακές-διαβατηριακού ελέγχου υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία θα απειληθεί άμεσα, όπως και τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών που θα απομείνουν. Η μαζική ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς είναι πλέον μονόδρομος και πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα. Το γεγονός ότι για άλλους νομούς έχουν ήδη ανακοινωθεί προσλήψεις, ενώ για το Κιλκίς τίποτα ακόμη, δείχνει τη γενικότερη αδιαφορία για τον ακριτικό νομό μας, παρά την επικείμενη κρίση.
Είναι καιρός να γίνει εναρμόνιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα στην απεργία, έστω με ποσόστωση και προσωπικό επιφυλακής. Εν έτει 2024, ενώ ο δυτικός κόσμος προχωρά μπροστά με γοργούς ρυθμούς στα εργασιακά δικαιώματα, δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να παραμένει προσκολλημένη σε τακτικές του παρελθόντος. Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί το δικαίωμα στην απεργία του Έλληνα αστυνομικού, ως στοιχειώδης ένδειξη σεβασμού προς το λειτούργημά του και τις θυσίες που συνεπάγεται.