Κοινωνία

Ζέστη και διακοπές προκαλούν… αιμορραγία στις τράπεζες αίματος

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα παρατηρούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Το πολύτιμο υλικό λιγοστεύει εξαιτίας της μείωσης της προσφοράς, λόγω και των διακοπών των Ελλήνων. Βέβαια η χώρα μας δεν φημίζεται και για τη μεγάλη εθελοντική προσφορά της σε αίμα ούτε το χειμώνα, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να κινδυνεύουν επειδή δεν μπορούν να βρουν την απαραίτητη φιάλη.

Αιμορραγία… στην τράπεζα αίματος του νοσοκομείου Κιλκίς την ίδια ώρα που οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται, όπως κάθε καλοκαίρι, ο αριθμός των εθελοντικών αιμοδοσιών μειώνεται, λόγω… ζέστης και καλοκαιρινών διακοπών.

Την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και στις γιορτές, ο αριθμός των εθελοντών μειώνεται δραματικά, οι ανάγκες όμως παραμένουν και αυξάνονται. Δεν είναι μόνο τα μεταγγιζόμενα άτομα με μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς και χρόνια πάσχοντες. Το καλοκαίρι λόγω της αύξησης των επισκεπτών, αυξάνεται και ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων κι άρα οι ανάγκες σε αίμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Κιλκίς καλεί όποιον ή όποια μπορεί να προσφέρει αίμα αυτήν την περίοδο.

Απαραίτητες προϋποθέσεις κατά την προσέλευση στην αιμοδοσία του υποψήφιου εθελοντή αιμοδότη ή αιμοδότριας για προσφορά αίματος είναι:

1.Να αισθάνεστε καλά
2.Να είστε ξεκούραστοι
3.Να έχετε κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.
* Να υπενθυμίσουμε ότι τρώμε ένα ελαφρύ γεύμα 3 ώρες πριν.
* Δεν πίνουμε αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα και τέλος
* Δεν παίρνουμε ασπιρίνες εκτός και αν είναι απαραίτητο, οπότε δεν Αιμοδοτούμε.
* Δηλώνουμε στο γιατρό αιμοδοσίας ποια φάρμακα παίρνουμε.
* ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ μας ταυτότητα ή θυμόμαστε τον αριθμό ταυτότητας και ΑΜΚΑ.

Οι εθελοντές μπορούν να επικοινωνούν τις πρωινές ώρες (9π.μ. – 1μ.μ.) στο τηλέφωνο 23413 51724, ενώ για το απόγευμα θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το τμήμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]