Κοινωνία

Αικ.Παναγιωτίδου-Φραγγίδου: «Καθοριστική και στον νομό η συμβολή του ΕΕΣ στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας»

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή νομού Κιλκίς.

Ειδικότερα, το περιφερειακό τμήμα Κιλκίς αναπτύσσει δραστηριότητα προς την  κατεύθυνση της διάδοσης της εθελοντικής αιμοδοσίας και τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών, διοργανώνοντας ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και εθελοντικές αιμοδοσίες.

Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύσσει και το πλήρως επανενεργοποιηθέν τοπικό τμήμα Γουμένισσας του ΕΕΣ, με τα δύο τμήματα να έχουν αναπτύξει και στενή συνεργασία.

Επίσης, είναι γνωστό, ότι πριν λίγο καιρό το στέλεχος του ΕΕΣ Κιλκίς Θεολόγος Ζώτος εξελέγη γραμματέας της αρμόδιας για την εθελοντική αιμοδοσία υπηρεσίας του ΟΗΕ, ως εκπρόσωπος της χώρας μας.

Όλα αυτά στάθηκαν αφορμή για την συνέντευξη της προέδρου του περιφερειακού τμήματος Κιλκίς του ΕΕΣ Αικατερίνης Παναγιωτίδου-Φραγγίδου στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή», η οποία έχει ως εξής:

– Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο και πολύπτυχο έργο, το οποίο τον έχει αναδείξει ως ένα από τους κορυφαίου κοινωνικούς φορείς. Ποια είναι η απήχηση και η θέση του στην κοινωνική ζωή του Κιλκίς, πόλης και νομού;

-Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο, που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

«Πολύπλευρη δραστηριότητα»

Το περιφερειακό τμήμα Κιλκίς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  ιδρύθηκε το 1922, και μέσα στην πολυετή δράση του, η  απήχηση με τον ενεργό ρόλο του στην τοπική κοινωνία πλέον είναι  αδιαμφισβήτητα μεγάλη.

Στο περιφερειακό τμήμα Κιλκίς λειτουργούν τρία επί μέρους τμήματα (υγείας,  κοινωνικής πρόνοιας  και Σαμαρειτών ) με καθημερινή και συνεχή δράση σε διάφορους  τομείς όπως :

 • Παρουσία στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας
 • Παρουσία στο γηροκομείο
 • Συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι»
 • Συμμετοχή στους εμβολιασμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας με θερμομετρήσεις στα δικαστήρια και στα κέντρα υγείας του  Κιλκίς και του Δροσάτου
 • Εθελοντική αιμοδοσία όπου καθημερινά εξυπηρετούνται δεκάδες συμπολιτών με αίμα στην έκτακτη ανάγκη
 • Εκπαίδευση πολιτών , μαθητών και εργαζομένων στις πρώτες βοήθειες
 • Παρέμβαση σε διάφορες φυσικές καταστροφές τόσο στο νομό μας όσο και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ( συμμετοχή στις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο , στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας , στους σεισμούς σε Καρδίτσα και Ελασσόνα )
 • Σε κάθε δύσκολη συγκυρία ο ΕΕΣ Κιλκίς κινητοποιείται γιά την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας
 • Ουσιαστική δράση στο προσφυγικό που έπληξε το νομό μας ( περιοχή της Ειδομένης , Νέα Καβάλα , Χέρσο  και στους  όμορους νομούς των Σερρών και της Θεσσαλονίκης )
 • Υποστήριξη τετρακοσίων ευάλωτων οικογενειών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με την απόλυτη στήριξη των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας και ιδιαίτερα της κεντρικής διοίκησης  ΕΕΣ
 • Υγειονομικές καλύψεις σε κάθε πολιτιστική και αθλητική δράση που πραγματοποιείται στο νομό μας
 • Γιορτή υποδοχής ( κάθε Σεπτέμβρη ) των νέων μαθητών με τσάντες και γραφική υλη και χριστουγεννιάτικη γιορτή με πλούσια δώρα χορό και τραγούδια για τα παιδιά .
 • Παροχή γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ευάλωτες οικογένειες του τόπου μας ως πρόσφορα από εστιάτορες της πόλης μας και τους οποίους ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά από καρδιάς
 • Γεύματα και καλάθια αγάπης
 • Συμμετοχή σε λιτανείες ,θρησκευτικές , πολιτιστικές και εθνικές εκδηλώσεις
 • Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και δράσεων για θέματα που απασχολούν τον πληθυσμό.

-Μία από τις δραστηριότητες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αφορά στην συνεχή προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην προσπάθεια πολλαπλασιασμού του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών. Σε συνδυασμό και με την εκ μέρους σας γνώση των αναγκών σε αίμα, σε ποιό σημείο βρίσκεται στον νομό Κιλκίς η υπόθεση εθελοντική αιμοδοσία;

-Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το περιφερειακό τμήμα Κιλκίς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με το μεγάλο έργο του, αναλαμβάνει και φέρει  εις πέρας κάθε αίτημα, που του απευθύνεται, καθώς  και κάθε ανάγκη η οποία προκύπτει, με τελικό αποδέκτη πάντοτε τον κάθε συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη. Σημαντικό γεγονός αποτελεί το ότι ο ΕΕΣ Κιλκίς έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας του νομού μας.

Όσον αφορά στην λειτουργία του περιφερειακού τμήματος Γουμένισσας, το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, και είμαστε βέβαιοι, ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανακούφιση του πόνου στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας.

-Όπως είναι γνωστό πριν λίγο καιρό το στέλεχος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς  Θεολόγος Ζώτος εξελέγη γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Αιμοδοσίας. Τι σημαίνει αυτή η παρουσία τόσο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό γενικώς όσο και για τα τμήματά του στον νομό Κιλκίς; Και μέχρι ποίου σημείου είναι δυνατόν να συμβάλει αυτή η παρουσία στην περαιτέρω διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας στην χώρα μας και στον δικό μας τόπο, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών;

-Αρχικώς , η εκλογή του κ. Ζώτου ως γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμοδοσίας αποτελεί ιδιαίτερη χαρά γιά όλους μας .

«Εκλογή που έδωσε νέα ώθηση»

Το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στα 70 χρόνια και τυγχάνει να είναι Κιλκισιώτης μας δίνει μία μεγάλη ώθηση και εξωστρέφεια.

Στην πόλη μας επί δώδεκα συναπτά έτη είναι υπεύθυνος του τομέα αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς, και έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τη δεκαετία 2013-2023 περίπου 1800 ανάγκες συμπολιτών μας σε αίμα και αιμοπετάλια.

Μετά την εκλογή του στο παγκόσμιο τριτοβάθμιο όργανο αιμοδοσίας έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη αύξηση των νέων εθελοντών αιμοδοτών του ΕΕΣ Κιλκίς ηλικιών 18-60μ, οι οποίοι προσέρχονται στις εθελοντικές αιμοδοσίες του τμήματός μας, γιά να αιμοδοτήσουν γιά πρώτη φορά, με σκοπό να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός, ότι το έτος 2023 έχει αυξηθεί η εθελοντική προσφορά αίματος σε όλη την χώρα κατά  περίπου 5% (15.000 μονάδες αίματος περισσότερες από ότι το 2022) βάσει της εκθέσεως που έδωσε στην δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Επιπροσθέτως , το 2025 θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δράσεις γιά την εθελοντική αιμοδοσία στην χώρα μας, όπως το παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο αιμοδοσίας και  η παγκόσμια συνάντηση φορέων αιμοδοσίας .

Η Ελλάδα μας διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο  στην ανάπτυξη και την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας διεθνώς,  και το γεγονός  αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.

«Υψηλό επίπεδο»

Το επίπεδο του νομού μας στην εθελοντική προσφορά αίματος είναι γενικότερα υψηλό.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι βιομηχανίες, ο στρατός, η αστυνομί , η πυροσβεστική και γενικότερα τα σώματα ασφαλείας .

Καθοριστική είναι και η συμβολή όλων των συλλόγων και φορέων, που διενεργούν εθελοντικές αιμοδοσίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Βεβαίως, παρατηρούνται πάντοτε μεγάλες ελλείψεις κατά τις περιόδους των εορτών και του Καλοκαιριού, και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή διαχείριση των αιμοδοτών, ειδικότερα αυτών που ανήκουν στις σπάνιες ομάδες αίματος .

Ο σταθμός αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς με το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαθέτει, μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαχειρισθεί κάθε επείγουσα και έκτακτη ανάγκη και ο ΕΕΣ Κιλκίς θα τους στηρίζει επικουρικά πάντοτε, όποτε το χρειασθούν

-Σε σχέση με τις καταστατικές διακηρύξεις του ΕΕΣ αλλά και με τις ανάγκες της κοινωνίας στον τομέα της υγείας, ποιό μήνυμα και ποιά προτροπή θα θέλατε να απευθύνετε προς τους πολίτες του νομού;

-Από πλευράς μας θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης νέων εθελοντών   στην οικογένεια του ερυθροσταυριτισμού, τόσο  ως καταστατική διακήρυξη όσο και ως κύριο χαρακτηριστικό των Ελλήνων.

«Να ενταχθούν στα τμήματά μας»

Γιά τον λόγο αυτό καλούμε τους νέους μας να εκπαιδευτούν στα αρχόμενα τμήματά μας, με σκοπό να ενταχθούν σε κάποιο από τα  τρία επί μέρους τμήματα και με την σειρά τους να προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους προς όφελος των συνανθρώπων μας .

Περισσότερα
Δείτε ακόμα