Αθλητισμός

Ο Αίας «σηκώθηκε» …«λίγο αψηλότερα»

Χρειάσθηκε να περάσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, για να επανεμφανισθεί το κιλκισιώτικο πετόσφαιρο στο «στερέωμα» της αναγνώρισης σε εμβέλεια μεγαλύτερη της τοπικής και περιφερειακής.

Συντελεστής η ομάδα γυναικών του Αίαντος Κιλκίς, που κατέκτησε φέτος «δια περιπάτου» (δέκα νίκες επί ισαρίθμων αγώνων) το πρωτάθλημα ΚΔ Μακεδονίας, και από την νέα περίοδο θα αγωνίζεται σ’αυτό της β΄εθνικής κατηγορίας.

Είχαν προηγηθεί τα εγχειρήματα των ομάδων ανδρών του ΓΑΣ Κιλκίς (1980-1983), με αποκορύφωμα την τρίτη θέση στο τότε εντόνως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα α΄ κατηγορία ΚΔ Μακεδονίας, και γυναικών του Αλέξανδρου Αξιούπολης (1988-1994) που ανεδείχθηκε πέντε συνεχείς φορές πρωταθλήτρια Κ.Μακεδονίας, χωρίς απώλεια σετ στις τρείς από αυτές, ενώ τη χρονιά της τελικής αναδιαμόρφωσης των εθνικών κατηγοριών μέσω των ειδικών πανεπαρχιακών πρωταθλημάτων έχασε για… δύο πόντους την β΄εθνική κατηγορία, για ένα σετ την α2 και για μία νίκη την α1!

Κοινώς παρονομαστής των δύο συγκροτημάτων ο ιδρυτής και επί μακρόν καθοδηγητής τους Σταύρος Χατζηγεωργιάδης.

Φέτος ο Αίας έκανε το «βήμα παραπάνω» με προπονητή τον Σάκη Αλατζόγλου, με την λειτουργία της ομάδας να βασίζεται και στην έξωθεν υποστήριξη του καταξιωμένου προπονητή και παλαιμάχου άσσου του ελληνικού πετοσφαίρου Δημήτρη Φλώρου, γνώριμου στους Κιλκισιώτες φίλους του αθλήματος από τον κατά διαστήματα εδώ και 28 έτη ερχομό για προετοιμασία στο Κιλκίς ομάδων, είτε εθνικών είτε συλλογικών, τις οποίες προπονεί.

«Κλειδί» στην επιτυχία ασφαλέστατα απετέλεσε η στελέχωση του Αίαντος από έξι παίκτριες με λαμπρή ιστορία και παρουσία στο ελληνικό χειρόσφαιρο, συγκαταλεγόμενες στα «ονόματά» του, που έδωσαν τεράστια ώθηση και σε ισάριθμες μικρών ηλικιακών κατηγοριών.

Φυσικά, με την λήξη της αγωνιστικής περιόδου, τα ερωτήματα, που διατυπώνονται από την φίλαθλο κοινή γνώμη, αφορούν αφ’ενός μεν στους λόγους, παράγοντες και συντελεστές της επιτυχίας ενός οποιουδήποτε αθλητικού εγχειρήματος, αφ’έτερου δε στις προοπτικές που δημιουργεί αυτή ή αλλιώς,… τι έπεται.

Τις απαντήσεις δίνουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Αίαντος ως προς την συγκεκριμένη ομάδα, δηλαδή η αρχηγός Ευαγγελία (Εύη) Κυριακίδου, ο προπονητής και καθοδηγητής Αθανάσιος (Σάκης) Αλατζόγλου και η πρόεδρος του συλλόγου Ευθυμία (Έφη) Βασιλειάδου-Κουκάκη.

«Κίνητρα»ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΕΥΗ
Για την 36χρονη με αγωνιστική «εικόνα» και φρόνημα… 20χρονης αρχηγό Εύη Κυριακίδου, μία εμβληματική φυσιογνωμία όχι απλώς του Αίαντος αλλά του ελληνικού πετοσφαίρου, η «μαγική» λέξη και στις δύο απαντήσεις η λέξη «κίνητρα».

«Όλα ξεκίνησαν», δηλώνει η πρώην διεθνής πετοσφαιρίστρια, «από τον τρόπο, με τον οποίο μας εναθάρρυνε ο φίλος ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Φλώρος, που, μεταξύ άλλων, γνωρίζει και τα αθλητικά τεκταινόμενα στον νομό Κιλκίς, να συμμετάσχουμε σ’αυτό το εγχείρημα.

Είναι πράγματι κίνητρο για παίκτριες με πείρα, «περγαμηνές» και ιστορία στο άθλημα, να συνυπάρχουν, ύστερα από μακρά σταδιοδρομία, στην ίδια ομάδα, όταν μάλιστα αυτή έχει ως στόχο τον πρωταθλητισμό. Ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο προσέφερε ο «Ατέρμων» με την χορηγία του και την διάθεση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών του, που εξασφαλίζουν τις καταλληλότερες συνθήκες προπόνησης και προετοιμασίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στην συγκρότηση μιάς αξιόμαχης ομάδας, δηλαδή έναν από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας, από την στιγμή μάλιστα που στην πορεία αυτή η ομάδα αποδείχθηκε ακαταμάχητη.

Όσο για τις προοπτικές, ήδη η πορεία της ομάδας ήταν από μόνη της ένα κέντρισμα για την απαρχή μιάς αναπτυξιακής πορείας του αθλήματος στον νομό Κιλκίς. Διότι, η παρουσία τόσων επιλέκτων παικτριών λειτούργησε ως κίνητρο, όχι μόνο για τις αθλήτριες των μικρών ηλικιακών κατηγοριών, που ήδη στελεχώνουν την ομάδα, αλλά και σε πολλά κορίτσια μικροτέρων ηλικιών να ασχοληθούν με το άθλημα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προβολή της δραστηριότητας όλων των ομάδων και γενικώς σ’όλων όσων συμβαίνουν στον χώρο σε τοπικό επίπεδο, δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις για περαιτέρω διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος σ’αυτόν τον τόπο κάτι το οποίο σημαίνει και πολλαπλασιασμό των φίλων του, άρα και πολλαπλασιασμό των θεατών των αγώνων.

Αρκεί, φυσικά, η όλη προσπάθεια να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, δηλαδή φορείς της Πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και από τους απλούς φιλάθλους και φίλους του αθλήματος, τουλάχιστον μέχρι του σημείου να παραμένει όρθιο το πετοσφαιρικό «οικοδόμημα» όσο διαρκεί η κρίση».

«Ωρίμανση της ιδέας»

Από την πλευρά του ο προπονητής και καθοδηγητής Σάκης Αλατζόγλου επισημαίνει τα εξής:

«Ο βασικός παράγοντας της φετινής επιτυχίας έχει να κάνει με την «ωρίμανση» της ιδέας του πρωταθλητισμού μετά από επταετή συστηματική λειτουργία του «φυτωρίου». Συγχρόνως για το εγχείρημα εξασφαλίσθηκε η απαραίτητη οικονομική ευχέρεια. Χάρη και σ’αυτόν τον παράγοντα στάθηκε δυνατή η ένταξη στην ομάδα καταξιωμένων παικτριών υψηλών προδιαγραφών και αγωνιστικού επιπέδου, κάτι που χρειάζεται η κάθε ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος, που επιδιώκει τον πρωταθλητισμό.

Όμως, ο πιο σημαντικός αγωνιστικός παράγοντας υπήρξε η εντός πολύ μικρού διαστήματος επιτευχθείσα θαυμαστή ομοιογένεια σ’αυτήν την ομάδα. Και όλες οι επιλογές «μας βγήκαν» και το «δέσιμο» του συνόλου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην επισημανθεί η αγωνιστική αναβάθμιση των μικρών σε ηλικία παικτριών, που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα, παίζοντας δίπλα σε… ινδάλματά τους.

Σε γενικές γραμμές η επιτυχία οφείλεται στο ότι δημιουργήθηκαν οι καλύτερες προϋποθέσεις και το καλύτερο κλίμα γι’αυτήν.

Και είναι αυτή ακριβώς η δημιουργία του επιθυμητού κλίματος, που διαγράφει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον, αρχής γενομένης από την περαιτέρω κατηγοριακή αναβάθμιση της ομάδας και την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τμημάτων υποδομής.

Πιστεύω, ότι αν διατηρηθεί η μορφή της πρώτης ομάδας με τον συνδυασμό «φτασμένων» και πολλά υποσχομένων παικτριών, θα υπάρξουν νέες αγωνιστικές επιτυχίες ακόμη και στο αμέσως προσεχές μέλλον, ενώ η συντελουμένη ενίσχυση του «φυτωρίου» θα έχει ως επακόλουθο την μεγαλύτερη αυτάρκεια της ομάδας, με μεγαλύτερη στελέχωση από αυτό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι προοπτικές αυτές θα γίνουν ακόμη πιο ευοίωνες, αν ο φίλαθλος κόσμος, η ιδιωτική πρωτοβουλία και φορείς της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης «αγκαλιάσουν» αυτό το εγχείρημα, βοηθώντας τον Αίαντα να γίνει ένας ακόμη αθλητικός προσβευτής του τόπου».

«Συνδυασμός παραγόντων»ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΕΦΗ
Τέλος, η πρόεδρος του συλλόγου Έφη Βασιλειάδου-Κουκάκη αναφέρεται σε συνδυασμό παραγόντων τόσο για την επιτυχία όσο και για τις προοπτικές:
«Φτάσαμε εδώ όπου φτάσαμε, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως:

-Πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση παικτριών εγνωσμένης αξίας.
-«Χημεία» και «δέσιμο» αυτών των παικτριών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις μικρών ηλικιών προερχόμενες από το «φυτώριο» του συλλόγου.

-Υποδειγματική προπονητική καθοδήγηση.

-Άοκνες προσπάθειες όλων των διοικητικών στελεχών, εξωδιοικητικών παραγόντων και χορηγών του συλλόγου.

-Η πίστη όλων των συντελεστών της ομάδας στον αντικειμενικό σκοπό της κατηγοριακής αναβάθμισης.

Από εδώ και στο εξής αποτελεί χρέος όλων μας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την ίδια πίστη, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις πραγμάτωσης των προοπτικών, διότι, όντως, προοπτικές υπάρχουν από την στιγμή που εδραιώθηκε και λειτουργεί το «φυτώριο» του συλλόγου.

Τούτο σημαίνει, ότι σε πρώτη φάση διατηρούμε στο ίδιο υψηλό επίπεδο την βασική ομάδα και φροντίζουμε, ώστε το «φυτώριο» να γίνει ακόμη πιο ισχυρός «μαγνήτης» για την αθλούμενη νεολαία αλλά και να λειτουργεί με ακόμη πιο εντατικό ρυθμό, ως προς ην αξιοποίηση και ανάδειξη των πετοσφαιρικών ταλέντων.

Αυτά θα γίνουν με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, τόσο από όλους εκείνους που μπορούν να την παράσχουν σε σημαντικό ύψος και εύρος όσο και από όλους τους φίλους του κιλκισιώτικου πετοσφαίρου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του καθενός. Ο Αίας χρειάζεται και την υλική αλλά και την ηθική βοήθεια όλων, και είναι αυτή που θα φέρει την ανάπτυξη και τις καλύτερες ημέρες του αθλήματος στον τόπο μας, από την στιγμή που ο σύλλογος έχει δημιουργήσει τις αγωνιστικές προϋποθέσεις.

Θα είναι προς όφελος του τόπου και του αθλητισμού του, να δίνει η ομάδα αγώνες πρωταθλήματος μεγάλης εθνικής κατηγορίας στο Κιλκίς σε ένα γεμάτο κλειστό γυμναστήριο.

Διότι, τότε θα σημαίνει, ότι το κιλκισιώτικο πετόσφαιρο θα κατέχει περίοπτη θέση στο «οικοδόμημα» του ελληνικού».

Οι πρωταγωνίστριες
Οι αθλήτριες, που συγκρότησαν φέτος τον πρωταθλητή ΚΔ Μακεδονίας Αίαντα Κιλκίς, συμβάλοντας στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία του είναι, με τον αριθμό φανέλλας, οι εξής:

1.Μαρία Καρδαμανίδου
2.Χριστίνα Κωνσταντινίδου
3.Χριστίνα Δαλακλή
4.Ευαγγελία Κυριακίδου (αρχηγός)
5.Χριστίνα Παρασκευαΐδου
6.Αναστασία Νικολαΐδου
8.Ολυμπία Κοτίδου
9.Δέσποινα Καντίδου
10.Ιωάννα Βλάχου
12.Κωνσταντία Λαΐου
13.Ηλέκτρα Σταμπουλή
15.Χριστίνα-Χρυσοδώρα Σωτηρίου

Περισσότερα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]

Δείτε ακόμα

Εφημερίδα… «αστέρων»

Το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη λειτουργεί… σαν μαγνήτης, ως περιοχή ιδανική για γυρίσματα ταινιών παραγωγών του Χόλλυγουντ. Έτσι, συχνά πλέον […]