Πολιτική

«Οχι» στο ασφαλιστικό από επαγγελματίες και παραγωγούς

Στεντόρειο «όχι» στο ασφαλιστικό ακούσθηκε στο Κιλκίς την Πέμπτη 21.1.16 σε ογκώδη διαδήλωση στο Κιλκίς, αν όχι την μεγαλύτερη, σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Το διατράνωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων, που συγκρότησαν ενιαίο «μέτωπο», καθώς και του εμπορίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συγκεντρώθηκαν κατ’ αρχάς στην πλατεία Ειρήνης και εν συνεχεία σχημάτισαν πομπή, στην οποία προηγούνταν περισσότεροι των τριακοσίων πεζοί διαδηλωτές και ακολουθούσαν πάνω από ογδόντα γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ), και η οποία μέσω της κεντρικής οδού 21ης Ιουνίου κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο Κιλκίς, όπου οι εκπρόσωποι των συμμετασχόντων φορέων απηύθυναν μηνύματα, με κοινό παρονομαστή την προειδοποίηση γιά συνέχιση των κινητοποιήσεων, και παρέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας με κοινή απαίτηση την απόσυρση του σχεδίου νόμου γιά το ασφαλιστικό.

Η κινητοποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε από καινούργια στοιχεία σε σχέση με άλλες του παρελθόντος, όπως η μεγάλη συμμετοχή νέων, η μη μεθοδευμένη (τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα κλπ) προσέλευση διαδηλωτών, η παντελής απουσία κομματικών συνθημάτων και το διαφορετικό περιεχόμενο των αιτημάτων, τα οποία δεν αφορούσαν σε διεκδίκηση νέων πραγμάτων αλλά στην διαφύλαξη ήδη υπαρχόντων.

Επίσης, κατά την διάρκεια της πορείας πεζών και εποχούμενων δεν εκδηλώθηκε καμμία δυσφορία ούτε υπήρξε «γκρίνια» από πλευράς μη συμμετεχόντων γιά τις πρόσκαιρες αναγκαστικές κυκλοφοριακές αλλαγές, με τους μη συμμετέχοντες πολίτες να επιδεικνύουν ασυνήθιστη σε ανάλογες κινητοποιήσεις του παρελθόντος κατανόηση προς τους διαδηλωτές.

Γενικώς δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι το θέμα του ασφαλιστικού απασχολεί εντόνως όλη την κοινωνία, κάτι που ίσως κάνει στο εξής την διαφορά σε όλες τις μελλοντικές κινητοποιήσεις καθώς οι συνέπειες και επιπτώσεις των μεταβολών στο ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται, «πιάνουν» τους πάντες.

«Συζήτηση από μηδενική βάση»

Όσον αφορά στους παραγωγούς διατύπωσαν την πλέον σθεναρή απαίτηση: Από μηδενική βάση συζήτηση γιά το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αφού προηγηθεί απόσυρση των δύο νομοσχεδίων.
Στο σχετικό ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των γεωργοκτηνοτρόφρων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Εμείς οι γεωργοκτηνοτρόφοι του νομού Κιλκίς…
Σήμερα γιά πρώτη φορά βρισκόμαστε μαζί με επαγγελματικούς φορείς, δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και εμπορικό σύλλογο.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιά να ενώσουμε την φωνή μας και να ακουστεί στα κέντρα αποφάσεων που η λογική έχει χαθεί.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιά να καταγγείλουμε, γιά να σταματήσουμε τον διωγμό και την επαγγελματική μας ευθανασία…

Είμαστε εδώ να στείλουμε το μήνυμα ότι ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να πτωχεύσει…
Η ελληνική μάνα γη μόνο γεννά πλούτο. Δεν θάβει τα παιδιά της….

Δεκατέσσερες αυξήσεις που επέβαλλαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο κόστος παραγωγής μας έφεραν σε σημείο να αδυνατούμε να καλλιεργήσουμε.

Η βιομηχανία του νομού μας ήταν η γεωργοκτηνοτροφία.
Στην πρώτη τριάδα στην Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι μας σε μικρά και μεγάλα ζώα, σε πρόβειο και αγελαδινό γάλα.
Βάλαμε τον πήχυ ψηλά, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε.

Στηρίξαμε την ελληνική οικονομία. Επενδύσαμε στον τόπο μας. Καταξιωθήκαμε επαγγελματικά και σήμερα εισπράτουμε την απαξίωση από ένα υπουργείο στο οποίο δεν υπήρξε σχεδιασμός εδώ και δυόμιση δεκατίες, από ένα υπουργείο που ποτέ δεν ήθελε πραγματικούς συνομιλητές.
Ποτέ δεν άκουσε….

Παραδείγματα:
Γεωργοκτηνοτρόφος με καθαρό εισόδημα 10000 ευρώ πληρώνει:
Φόρο εισοδήματος 29%=2900 ευρώ
Ασφάλεια ΟΓΑ 20%=2000 ευρώ
Ιατρική περίθαλψη 6%=600 ευρώ
Αλληλεγγύη 700 ευρώ
Προκαταβολή έναντι 55%=1450 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 7650 ευρώ
Φόρος ΕΝΦΙΑ 8200
Ετσι θα γίνει το κλείσιμο των επιδοτήσεων
Ψάχνουμε ισοδύναμα 2,2 δισ. Αυτό είναι και το ποσό, που μοιράζετε στους αγρότες.
Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα πληρώνονται και οι συντάξεις στην Ελλάδα.

Συνάδελφοι, γεωργοκτηνοτρόφοι
Ζητάμε από μηδενική βάση συζήτηση γιά το ασφαλιστικό και το φολογικό.
Η επιστροφή στα σπίτια μας χωρίς να αποσυρθούν τα δύο νομοσχέδια σημαίνει υποταγή!
Αυτό θέλουμε;».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]