Εκπαίδευση

«Αγωνιστική Συσπείρωση» εκπαιδευτικών Κιλκίς: «Οι εκπαιδευτικοί εμπιστεύονται την παράταξή μας»

Από την «Αγωνιστική Συσπείρωση» εκπαιδευτικών Κιλκίς ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Την Τετάρτη 29.6.22 ολοκληρώθηκε η τριήμερη 91η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομπσπονδίας Ελλάδας και διενεργήθηκαν οι εκλογές, όπου η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη γιά πρώτη φορά (με 106 ψήφους και 22%), με διαφορά μόλις τριών ψήφων από την πρώτη ΔΑΚΕ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 483
Άκυρα/Λευκά 1
Έγκυρα 482
ΑΣΕ 106 22,0% 2
ΔΑΚΕ 109 22,6% 3
ΔΗΣΥ 100 20,7% 2
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 81 16,8% 2
ΔΙΚΤΥΟ 73 15,1% 2
ΜΕΤΑ 7 1,4% 0
ΛΟΙΠΟΙ 6 1,2% 0

 

Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ΑΣΕ οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, έχοντας πλέον εμπειρία από τη στάση που κράτησαν οι δυνάμεις μας τα τρία τελευταία χρόνια, μπαίνοντας μπροστά στην πάλη για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Έχοντας εμπειρία από την καίρια και καταλυτική παρουσία της ΑΣΕ στον κλάδο, με συμβολή στην οργάνωση του αγώνα όχι μόνο για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων αλλά και στη διεκδίκηση σύγχρονων όρων μόρφωσης για τα παιδιά, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», στις τρείς μέρες διεξαγωγής της ΓΣ, ανάμεσα σε άλλα, έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Την πρώτη μέρα έθεσε ζήτημα σχετικά με τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με ηλεκτρονικές εκλογές, ώστε να μην ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη, την ώρα μάλιστα που εκατοντάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες πανελλαδικά δεν τον εφαρμόζουν, ενώ το 95% των εκπαιδευτικών με τη μη συμμετοχή του στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το 2019 πήρε ξεκάθαρη θέση. Παρ’ όλα αυτά με ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενες από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η επικύρωση των διαδικασιών των ηλ. εκλογών που ουσιαστικά συνιστά πολιτική συμφωνία των συγκεκριμένων παρατάξεων με τον ν. Χατζηδάκη και με την άμεση παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα συνδικάτα.

 Στην συζήτηση για τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΔΟΕ και για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης: οι δυνάμεις της ΑΣΕ έφεραν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής και της διαχρονικής αδικίας με το ωράριο των Νηπιαγωγών. Ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των Νηπιαγωγών, με τον φόρτο εργασίας, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ, καλώντας το σώμα να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση για τη μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους κατ’ αναλογία με ότι εφαρμόζεται σε όλες τις πολυθέσιες σχολικές μονάδες, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαίο ωράριο για όλους.

Τελικά, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση γι’ αυτό το ζήτημα, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη.

Θετική εξέλιξη αποτελεί, επίσης, και η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία της πρότασης για καθολική αντίθεση στον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και τις συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Για το θέμα της Αξιολόγησης, παρότι η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» κατέθεσε ένα σύντομο σχέδιο απόφασης που θα μπορούσε να συσπειρώσει μια πλειοψηφία μέσα στο σώμα του Συνεδρίου ώστε να δεσμευτεί το νέο ΔΣ για Απεργία – Αποχή από 1η Σεπτέμβρη, τη μορφή εκείνη δηλαδή που συσπείρωσε το 95% του κλάδου, εκφράστηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ των άλλων παρατάξεων και η Συνέλευση δεν κατέληξε σε απόφαση.

Τέλος, αποκαλυπτική ήταν η στάση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με τη μεθοδευμένη αποχώρησή τους από το Προεδρείο της Συνέλευσης, διέκοψαν με πραξικοπηματικό τρόπο τις εργασίες της Συνέλευσης, ώστε να μην παρθεί απόφαση για σοβαρότατο ζήτημα που αφορά το διορισμό όλων των αναπληρωτών και παράλληλα της δυναμικής αντίθεσης στον ενδεχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η στάση των δυνάμεων αυτών αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πέρα από μια γενικόλογη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, τελικά έχουν κοινή γραμμή στα κεντρικά εκπαιδευτικά ζητήματα, δεν θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για το σχολείο που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Και οι εργασίες της 91ης ΓΣ της ΔΟΕ έδειξαν καθαρά το ρόλο και τη στάση κάθε συνδικαλιστικής δύναμης στον κλάδο.

Ως «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» συνεχίζουμε με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης από τη δύναμη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, τόσο από τις θέση του ΔΣ της ΔΟΕ, όσο και από τις θέσεις στα ΔΣ των ΣΕΠΕ Κιλκίς και ΣΕΠΕ Παιονίας, με κριτήριο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Χριστίνα Καπανδρίτη, αντιπρόσωπος στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ από τον ΣΕΠΕ Κιλκί, και Κώστας Σιδηρόπουλος, αντιπρόσωπος στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ από τον ΣΕΠΕ Παιονίας

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]