Πολιτική

Αγωνία γιά το μέλλον των νηπιαγωγείων του νομού

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Προβληματισμός επικρατεί στον νομό μας αναφορικά με την πορεία λειτουργίας των 51 νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σ’ αυτόν.

Και τούτο διότι σε νέες διατάξεις λειτουργίας των διπλασιάζουν τον αριθμό των νηπίων ανά ένα νηπιαγωγό από το επτά στα δεκατέσσερα ενώ γιά τις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών γιά τις οποίες απαιτείται μεταφορά-μετακίνηση νηπίων, ο αριθμός ανέρχεται σε πέντε νήπια ανά νηπιαγωγό.

Κάτι το οποίο σημαίνει, ότι θα υπάρξει πρόβλημα γιά 26 εξ αυτων στον νομό μας, εάν αυτά δεν ενταχθύν στην δεύτερη κατηγορία,  καθώς σήμερα λειτουργούν με λιγότερα από 14 νήπια ανά νηπιαγωγό.

Γεγονός, που εξηγει τον προβληματισμό ο οποίος υφίσταται για νηπιαγωγεία μικρών οικισμών και κυρίως στην περιοχή του δήμου Παιονίας, όπως γιά παράδειγμα στα νηπιαγωγεία της Ποντοηράκλειας, Πλατανιάς, Ασπρου, Τούμπας και Γρίβας καθώς δεν έχουν διασαφηνισθεί πλήρως ποιές περιοχές εντάσσονται και με βάση ποιόν αριθμό θα εξετασθεί η συνέχιση της λειτουργίας των.

Το υπουργείο παιδείας εμφανίζεται απολύτως καθησυχαστικό διαψεύδοντας κατηγορηματικώς τα περί «λουκέτου» σε νηπιαγωγεία της χώρας, κάνοντας ταυτοχρόνως λόγο γιά ενίσχυση και κάλυψη των δομών σε απομακρυσμένες περιοχές, την κάλυψη του απαιτουμένου αριθμού και με προνήπια όπου υπάρχει ζήτημα.

Παράλληλα υποστηρίζεται ότι πρόκειται γιά «κοινωνικά και παιδιαγωγικά επιβεβλημένη» μεταβολή, που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση δαπανών και στην ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα παραπάνω, βεβαίως, μένουν να φανούν στην πράξην καθώς ο αυξημένος αριθμός του ελαχίστου ορίου εκτιμάται από αρκετούς ότι θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις νηπιαγωγών που σήμερα λειτουργούν καθώς θα υπάρξουν νηπιαγωγεία τα οποία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες αριθμητικές υποχρεώσεις.

Την ίδια ωρα στελέχη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκις ανεπισήμως με δηλώσεις τους στον «Μαχητή» εμφανίζονται αισιόδοξα ότι «δεν θα υπάρξει εν τέλει πρόβλημα στον νομό μας».

Σε αντίθεση με το συντονιστικό όργανο των νηπιαγωγών που στην σχετική του ανακοίνωση κάνει λόγο γιά «αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαιτέρως στην επαρχία στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις γιά να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο, με ό,τι κινδύνους «εγκυμονεί» αυτό.

Επί πλέον θα αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό διαρροής στην υποχρεωτική αυτή βαθμίδα της εκπαίδευσης λόγω του γεγονότος ότι πολλοί γονείς δεν θα δεχθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία, τα οποία δεν είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους».

Υπό αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα συζητηθούν απο πλευράς των αρμόδων κυβερνητικών παραγόντων επί του θέμτος γιά τον νομό μας στην ερώτηση που προτίθεται να καταθέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς, την προσεχή Παρασκευή στην Βουλή των Ελληνων κατά την διάρκεια της συζήτησης γιά το νομοσχέδιο που αφορά στην έρευνα στην εκπαίδευση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων αφιερωμένη στις παραδόσεις και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο που αλλού στην […]