Πολιτισμός

Κρατεί τις παραδόσεις ο σύλλογος Στενημαχητών Κιλκίς «Ο Άγιος Τρύφων»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5.3.17 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, εορταστική εκδήλωση του συλλόγου Στενημαχιτών «ο Άγιος Τρύφων» που περιελάμβανε:

Έκθεση παλαιών φωτογραφιών από πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Θεοδώρας Μηνούδη με τίτλο Επιφανείς της Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης, κατά το 18ο, 19ο και 20ο αιώνα.

Επίδειξη θεατρικού παιχνιδιού.

Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου με παραδοσιακούς χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Μετά τις καθιερωμένες προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς εκ μέρους των επίσημων προσκεκλημένων, η πρόεδρος του συλλόγου κα Ευαγγελία Μαυρομάτη-Τομπουλίδου, κάλεσε τη συγγραφέα Θεοδώρα Μηνούδη και τη φιλόλογο Ξανθούλα Καμψιάδου- Πέτρογλου να ανέβουν στη σκηνή της αίθουσας, που είχε διαμορφωθεί σε παραδοσιακό σαλόνι και τις υποδέχθηκε προσφέροντας κατά το πατροπαράδοτο έθιμο, λικέρ.

Η κ. Καμψιάδου-Πέτρογλου παρουσιάζοντας το προαναφερθέν βιβλίο, αναφέρθηκε, με γλαφυρότητα, στο πλούσιο βιογραφικό της συγγραφέως, η οποία γεννήθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και είναι εγγονή του Μακεδονομάχου Γκαίτε Τζοβαροπούλου.

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, γράφει ποίηση, δοκίμια, μελέτη και πεζό λόγο. Έργα της έχουν βραβευθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ και έγκριτα λογοτεχνικά σωματεία και έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική και ιταλική γλώσσα.

Με ιδιαίτερη έμφαση η κ. Καμψιάδου-Πέτρογλου τόνισε την πολιτιστική προσφορά της συγγραφέως λέγοντας: «Ευτυχώς, τα λιμνάζοντα νερά της πνευματικής στασιμότητας ή της μετριότητας, τα αναταράσσει κάπου – κάπου ένα φωτεινό πνεύμα, μια δυνατή πέννα, ένας ρηξικέλευθος λόγος. Σ’ αυτήν την ευλογημένη κατηγορία δημιουργών ανήκει η αποψινή προσκεκλημένη μας, η κα. Θεοδώρα Μηνούδη». Στη συνέχεια η κ. Καμψιάδου-Πέτρογλου, με παραστατικότητα, εκφραστικότητα, κομψότητα και ζωντάνια αναφέρθηκε στους επιφανείς άνδρες της Ανατολικής Ρωμυλίας που μνημονεύονται στο νέο βιβλίο της κ. Μηνούδη.

Την εκδήλωση συνέχισε η δασκάλα, κ. Βασιλική Ρουμελιώτη, η οποία παρουσίασε το νεοσύστατο τμήμα θεατρικού παιχνιδιού του συλλόγου, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, που διδάσκονται από την έμπειρη και καταξιωμένη χοροδιδάσκαλο Δέσποινα Τσαγκάρη.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο σύλλογο Στενημαχιτών και όλους τους φορείς που προσπαθούν και διατηρούν τα ήθη, τα έθιμα και της παραδόσεις μας γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι λαός που ξεχνά τις παραδόσεις του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα