Πολιτική

Διαμάχη ΝΔ ΔΕΕΠ νομού Κιλκίς – Ε.Αγαθοπούλου στο θέμα της δημιουργίας ΜΕΘ στο νοσοκομείο

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου με ερώτηση της προς τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια επαναφέρει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να χρηματοδοτηθεί το γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, μέσω του ΠΔΕ, για την δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι θα στελεχώσουν μελλοντικά την ΜΕΘ και το δυναμικό του νοσοκομείου θωρακίζοντάς το απέναντι σε κάθε κρίση, υγειονομική ή μη.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην ερώτηση της ότι μέσα σε λίγα χρόνια το νοσοκομείο του Κιλκίς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση της απόφασης του 2017, της προηγούμενης διοίκησης, για την αναμόρφωση του οργανισμού και την δημιουργία τμήματος ΜΕΘ.

Οι πολίτες του νομού Κιλκίς δικαιούνται να αισθάνονται την ασφάλεια που θα τους παρέχει αυτή η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Πλέον έχει πειστεί και ο πιο δύσπιστος για την σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον ρόλο του στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, και παρά την δημοσιονομική στενότητα, κατάφερε να αυξήσει το προσωπικό στον τομέα της Υγείας κατά 19.500 άτομα, εκ των οποίων 8.500 αφορούσαν μόνιμο προσωπικό.

Η καθαρή εισροή στο σύστημα την περίοδο 2015-2019, αν συμπεριλάβουμε και τις συνταξιοδοτήσεις, ήταν πάνω από 11.000 άτομα (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό). Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας περιμένουμε να κινηθεί το Υπουργείο και σήμερα και φυσικά να μην μείνει το γενικό νοσοκομείο του Κιλκίς έξω από αυτόν τον σχεδιασμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς».

Το γενικό νοσοκομείο του Κιλκίς εξυπηρετεί τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Νομού Κιλκίς και όπως τα περισσότερα περιφερειακά γενικά νοσοκομεία εφημερεύει σε καθημερινή βάση.

Η πανδημική κρίση του κορονοϊού είναι μια ακόμα μεγάλη κρίση, μέσα σε λίγα χρόνια, που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο. Η προηγούμενη ήταν η προσφυγική κρίση του 2016 και η δημιουργία της άτυπης δομής φιλοξενίας προσφύγων της Ειδομένης, με το νοσοκομείο του Κιλκίς να διαχειρίζεται τεράστιο αριθμό ασθενών.

Στην Γ’ Πτέρυγα του νοσοκομείου υπάρχει πρόβλεψη για την χρήση χώρου για ΜΕΘ καθώς επίσης και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου (ΑΔΑ: ΩΧ064690Β2-ΝΔΞ) και την δημιουργία τμήματος ΜΕΘ με 6 κλίνες και την αντίστοιχη ιατρονοσηλευτική στελέχωσή του.

Επειδή, για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που χρειάζονται ΜΕΘ, οι ασθενείς του νομού πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για την μετάβαση τους στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης ή των Γιαννιτσών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Επειδή, σε περιπτώσεις όπως η σημερινή πανδημική κρίση, η ΜΕΘ μπορεί να συμβάλει στον πανελλαδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να μην συνωστίζονται όλα τα περιστατικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, μέσω του ΠΔΕ, για την δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ);
Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα στελεχώνουν την ΜΕΘ και μέχρι την δημιουργία της θα ενισχύουν την δυναμική του νοσοκομείου, εν μέσω της πανδημικής κρίσης;
Προτίθεται να προχωρήσει στην αναμόρφωση του οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς όπως είχε αποφασίσει η διοίκηση του νοσοκομείου;

ΝΔ Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Ν. Κιλκίς: «Όλη η αλήθεια για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κιλκίς»

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας, απαιτείται από όλους επίδειξη υπευθυνότητας και φυσικά αυτοκριτικής. Η κα Αγαθοπούλου δυστυχώς δεν επιδεικνύει την υπευθυνότητα που απαιτεί η κρίσιμη αυτή περίοδος και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Ρωτάει τον υπουργό υγείας «εάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην χρηματοδότηση του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς μέσω του ΠΔΕ, για την δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».

Ποιόν κοροϊδεύετε κα Αγαθοπούλου και γιατί επιχειρείτε να κρύψετε την αλήθεια από τον κιλκισιώτικο λαό; Δεν γνωρίζετε ότι η χρηματοδότηση για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργία ΜΕΘ εντάχθηκε σε έργο ΠΔΕ στις 08-08-2013 με απόφαση που εξέδωσε ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης; (ΑΔΑ: ΒΛΩΕΦ-ΜΘΒ)

Όλα τα παραπάνω αν θυμάστε έγιναν μετά την επίσκεψη του κου Άδωνη Γεωργιάδη στο Κιλκίς όταν χρηματοδότησε και φρόντισε για την λειτουργία της χειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου.

Να ενημερώσουμε, επίσης, την κα Βουλευτή ότι μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία της ΜΕΘ έχει ήδη παραληφθεί το 2013 και το 2014. Από το 2015, όμως, το έργο έμεινε ανενεργό. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια οι διοικήσεις του Νοσοκομείου, και ιδίως ο προηγούμενος διοικητής, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το έργο. Καταλαβαίνουμε ότι ο κος Ρεβενάκης δεν είχε αρκετό χρόνο να ασχοληθεί με την ΜΕΘ και ήταν συνέχεια πάνω από ένα πληκτρολόγιο υμνώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κο Πολάκη και εξυβρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τους τελευταίους μήνες το ζήτημα της λειτουργίας της ΜΕΘ αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της διοίκησης του νοσοκομείου και ολοκληρώνεται ήδη η διαβούλευση της τεχνικής προδιαγραφής του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 639.000 ευρώ.

Τα χρήματα λοιπόν κα Αγαθοπούλου είναι διασφαλισμένα από το έτος 2013, αυτό που έλειπε ήταν η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των στελεχών της διοίκησης που όφειλαν να ασχοληθούν με το θέμα.

Το τραγικό είναι ότι δυστυχώς η ΜΕΘ στο Κιλκίς θα μπορούσε να είναι ήδη έτοιμη σε λειτουργία για να ενισχύσει τις παροχές υγείας του νοσοκομείου μας αλλά δυστυχώς θα χρειαστούν μερικοί μήνες γι αυτό. Επίσης τραγικό είναι ότι αυτή τη στιγμή δωρεές που γίνονται από επιφανείς επιχειρηματίες του νομού μας υποχρεωτικά ενισχύουν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Τραγικότερο όμως όλων είναι ότι κάποιοι βουλευτές του Σύριζα δεν έχουν καταλάβει ότι το ψέμα και ο λαϊκισμός νικήθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Δεν πειράζει θα το καταλάβουν πιο ξεκάθαρα και στις επόμενες.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του κλιμακίου της ΝΔ στην λαϊκή του Κιλκίς