Πολιτική

Ε.Αγαθοπούλου: «Οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου δημιουργούνται από τις κερδοσκοπικές τάσεις και την απουσία της πολιτικής βούλησης»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 53 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Κιλκίς και φαρμακοποιός, Ειρήνη Αγαθοπούλου, σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Με τον κίνδυνο να μείνουν κάποιοι ασθενείς χωρίς την αναγκαία θεραπεία, η παρέμβαση της πολιτείας κρίνεται απαραίτητη, καθώς υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, δεν κυκλοφορούν δηλαδή τα αντίστοιχα γενόσημα.

Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την βούληση των μεγάλων ιδιωτικών φαρμακαποθηκών για εξαγωγή των συγκεκριμένων φαρμάκων σε χώρες στις οποίες θα τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές. Βασικός μηχανισμός αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που βρίσκονται σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά, όπως είχε κάνει πολλές φορές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την θητεία της.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής υποτιμάει το πρόβλημα και δεν παρεμβαίνει εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΦ μάλιστα να προχωράει και στην πλήρη άρση των απαγορεύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά αυξάνονται και ο ΕΟΦ παίρνει μέτρα που τις ενισχύουν!

Η έλλειψη φαρμάκων καθημερινής χρήσης είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και μια στρέβλωση της εγχώριας αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται οι σημαντικές διαφορές στο επίπεδο τιμών που έχει διαμορφωθεί σε κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίες καθιστούν κάποια φάρμακα πολύ κερδοφόρα όταν εξάγονται σε χώρες τις ΕΕ που έχουν υψηλότερες τιμές από τις χώρες προέλευσης. Το πρόβλημα έχει ενταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας μάλιστα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για σημαντικές ελλείψεις σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Έχει δημοσιοποιηθεί λίστα περίπου 100 κωδικών που είναι σε συνεχιζόμενη έλλειψη, κυρίως λόγω του μηχανισμού των παράλληλων εξαγωγών και της απροθυμίας του ΕΟΦ να παρέμβει κατασταλτικά στην αγορά απαγορεύοντας τις εξαγωγές φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Πρόσφατα, στις 7 Ιανουαρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην μείνουν οι ασθενείς χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες. Είναι πραγματικά απαράδεκτο –ειδικά σε συνθήκες πανδημίας που αυξάνεται η ζήτηση φαρμάκων καθημερινής χρήσης (αντιπυρετικά, εισπνεόμενα κ.λ.π) – να παρατηρούνται ελλείψεις ακόμα και αναντικατάστατων φαρμάκων για τα οποία δεν κυκλοφορούν γενόσημα (αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά κ.λ.π) και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και οι φαρμακοποιοί για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φαρμακευτική αγωγή. Η χαμηλή τιμή πολλών παλιών φαρμάκων οδηγεί είτε στην απόσυρσή τους από τη κυκλοφορία και στην αντικατάστασή τους από νεότερης γενιάς αλλά πολύ ακριβότερα, είτε στην εξαγωγή τους σε χώρες με καλύτερες τιμές. Με άλλα λόγια, οι ελλείψεις δημιουργούνται από κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο και παρέμβαση. Γι’ αυτό και η υποτίμηση του προβλήματος (βλ. δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη στις 7/1/2022 « μέχρι τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα»), συνιστά κοροϊδία και προσβάλλει τη νοημοσύνη φαρμακοποιών και ασθενών.

Βασικός μηχανισμός αντιμετώπισης του φαινομένου των ελλείψεων είναι η απαγόρευση από τον ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά. Αντί λοιπόν να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ΕΟΦ προς αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισε χθες την πλήρη άρση όλων των απαγορεύσεων! Η απόφαση αυτή, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, θα εντείνει το πρόβλημα των ελλείψεων στο προσεχές διάστημα και τα μόνα που εξυπηρετεί είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

Επειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο είναι θεμελιώδες δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.

Επειδή η άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών θα επιδεινώσει σοβαρά το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων αυτής της περιόδου;

2. Σκοπεύει να ζητήσει την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του ΕΟΦ που αίρει τους περιορισμούς στις παράλληλες εξαγωγές;

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συνάντηση με νόημα

Στην Αθήνα βρέθηκε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η υποψήφια βουλευτής Κιλκίς και δικηγόρος Καλλισθένη Πάκα και συναντήθηκε με τον συντοπίτη […]

Έφιππη Νέα Δημοκρατία

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 είχα γράψει για τον μεγάλο κίνδυνο του Μητσοτάκη να μετατραπεί από μία σχετικά ικανοποιητική […]