Πολιτική

Δ.Αγαθόπουλος: «Να θεσμοθετηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των τριών Κρουσοχωρίων

Γιά άλλη μία χρονιά ο δήμος Κιλκίς εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις τιμής μνήμης των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου του 1943, στα Καλάβρυτα.

Εκπρόσωπος του δήμου, κατόπιν προτάσεως του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος, ο οποίος, σε έγγραφη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Είχα την τιμή, μετά από πρόταση του δημάρχου, να παρευρεθώ και να συμμετάσχω σε σειρά εκδηλώσεων του δήμου Καλαβρύτων και των φορέων της περιοχής. Εκδηλώσεις, που φέτος συνέπεσαν με τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η συναισθηματική φόρτιση από την εξιστόρηση των γεγονότων, από την συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, την πανελλαδική εκπροσώπηση μαρτυρικών δήμων και το τελετουργικό στο μνημείο των πεσόντων, δημιουργούσε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού για τα θύματα αυτής της θηριωδίας.
Παρά τα 78 χρόνια από την 13 Δεκεμβρίου του 1943, οι μνήμες των κατοίκων είναι νωπές, διότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες που βίωσαν την τραγικότητα των γεγονότων.

Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή της μαθητιώσας νεολαίας με παλμό και συνθήματα ενάντια στον Φασισμό και στον ρατσισμό.

Η ένταξη του δήμου Κιλκίς στους μαρτυρικούς δήμους τον Οκτώβριο του 2014, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Κιλκισιωτών Αθηνών και περιχώρων αείμνηστου Βασίλη Κωνσταντινίδη και με την αρωγή της βουλεύτριας Κιλκίς κ. Αγαθοπούλου και του αείμνηστου Μανόλη Γλέζου και την αντίστοιχη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου, επιβάλλει αργά ή γρήγορα ο δήμος μας να εντάξει θεσμικά στις εκδηλώσεις μνήμης ιστορικών γεγονότων και την θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων στο όρος Κρούσια, αφανίζοντας από προσώπου γης τα τρία μαρτυρικά χωριά, το Μουρσαλή, το Μουσγαλή και το Κοτσαλάρ.

Το οφείλουμε σε όσους είχαν απομείνει και είχαν σκορπίσει σε άλλα χωριά, αφού στα δικά τους δεν είχε απομείνει τίποτα. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στον τόπο μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]