Πολιτική

Δ.Αγαθόπουλος: Απαράδεκτη η μείωση των ωρών εργασίας για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας

Από τη δημοτική παράταξη του Κιλκίς, «Συμμετέχω», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την μείωση των ωρών εργασίας για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας, η οποία αναφέρει τα εξής:

“Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στο δήμο Κιλκίς, για την πρόσληψη των καθαριστριών των σχολικών μονάδων του δήμου Κιλκίς, ανακοινώθηκαν οι εγκεκριμένες ώρες εργασίας, τις οποίες όρισε το Υπουργείο, για την επόμενη σχολική περίοδο 2021-2022.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η απαράδεκτη μείωση των ωρών εργασίας στις 273, όταν τις προηγούμενες χρονιές με περισσότερες εγκεκριμένες ώρες ήδη η καθαριότητα ήταν ελλιπής στα σχολεία σε σημείο, πέραν της υπερωριακής εργασίας, να επιστρατεύονται και συγγενικά πρόσωπα των καθαριστριών για να βγει η δουλειά. Χωρίς φυσικά καμία πρόσθετη οικονομική αμοιβή.

Στην προσπάθειά της η διοίκηση του δήμου να κρατήσει τον ίδιο αριθμό καθαριστριών για τις ανάγκες των σχολείων μείωσε τις ώρες, σε όσες είχαν πλήρες ωράριο, από 6,5 σε 5,5 ώρες, με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, αλλά με τις ίδιες και πιο αυξημένες ανάγκες καθαριότητας λόγω των μέτρων που πρέπει να παρθούν για την μη εξάπλωση του Covid-19. Είναι σίγουρο ότι η ήδη επιβαρυμένη, από άποψη καθαριότητας, θα χειροτερέψει.

Θεωρούμε ως απαράδεκτη την ενέργεια της Κυβέρνησης για την μείωση των ωρών εργασίας και παράλληλα εμπαιγμό για τους εργαζόμενους η δυνατότητα που δίνεται στον δήμο για πρόσληψη 91 καθαριστριών και η χρηματοδότηση να περιορίζεται για την πρόσληψη μόλις 64 με αυξημένες υποχρεώσεις και με μειωμένο ωράριο.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Δήμο, σχολικές επιτροπές, συλλόγους γονέων, εργαζόμενους, Εργατικό Κέντρο, μαθητικές κοινότητες) να αντιδράσουν άμεσα σε αυτές τις επιλογές της Κυβέρνησης, που δεν αφορούν μόνο τις σχολικές μονάδες του τόπου μας αλλά σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Ο δήμος Κιλκίς οφείλει, με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την αύξηση των ωρών εργασίας και του αριθμού των καθαριστριών.

Η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η συνεχιζόμενη μείωση των δαπανών για υγεία, παιδεία, και κοινωνική πρόνοια, είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα