Πολιτική

Δ.Αγαθόπουλος: Είναι άδικο, οι ανεπάρκειες διοικήσεων της ΔΕΥΑ Κιλκίς να «πέφτουν στις πλάτες» των δημοτών

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, λίγο πριν την λήξη του 2021, επεφύλαξε μία δυσάρεστη έκπληξη για τους δημότες αυξάνοντας την χρέωση του νερού κατά 22% σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου πλην της πόλεως του Κιλκίς. Η αιτιολόγηση μιας τέτοιας σοβαρής αύξησης ήταν για τον εξ ορθολογισμό της δαπάνης λόγω των τεράστιων χρεών της επιχείρησης και δεύτερον για εξ ομοίωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων και της πόλεως του Κιλκίς.

Η ανεπάρκεια τουλάχιστον των τριών τελευταίων διοικήσεων της ΔΕΥΑΚ του δήμου Κιλκίς για την αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους και η καταληκτική ημερομηνία που όριζε ο νόμος για την εξομοίωση των χρεώσεων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση. Ας τα δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά.

Όσον αφορά το χρέος ένα μέρος αυτού προέρχεται από την αδυναμία πολλών συμπολιτών μας, κατά την διάρκεια της κρίσης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τα ελλείμματα που δημιουργούνταν διαχρονικά από ανορθολογικές δαπάνες και αναθέσεις σε βάρος της επιχείρησης και εκτός ορίων των οικονομικών δυνατοτήτων της. Σε βάθος χρόνου λοιπόν ένα καθεστώς κακής διαχείρισης, το οποίο παραμένει και σήμερα, ήταν η βασική αιτία χρεωκοπίας της επιχείρησης και όποιος προσπάθησε να το αγγίξει λοιδορήθηκε ή αποπέμφθηκε.

Όσον αφορά τις οφειλές των συνδημοτών μας, ήταν λογικό να συμβούν διότι η δεκαετής κρίση σάρωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο όμως, μέχρι και σήμερα, η κακοδιαχείριση ήταν και είναι ανεπίτρεπτη και έχει προκαλέσει ουσιαστικά την χρεωκοπία της επιχείρηση ρίχνοντας τώρα τα βάρη στις πλάτες του δημότη. Η προτεινόμενη δε αύξηση ήταν της τάξης του 50%, την οποία όμως δεν αποδέχθηκε η διοίκηση διότι δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί επικοινωνιακά. Η επιβληθεί σα αύξηση του 22% ούτε το τεράστιο χρέος της επιχείρησης μπορεί να καλύψει και θα επιβαρύνει τα φτωχότερα στρώματα των συμπολιτών μας.

Η όποια αύξηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εάν προηγουμένως θα υπήρχε επάρκεια πόσιμου νερού σε όλες τις δημοτικές ενότητες, εάν είχε παταχθεί σε μεγάλο βαθμό η κλοπή νερού και η κατασπατάλησή του από διαρροές και ελαττωματικά αντλιοστάσια και εάν η ΔΕΥΑΚ εισέπραττε διαχρονικά τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του συνόλου σχεδόν των ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου.

Το ζήτημα του χρέους δεν μπορεί, λοιπόν, και δεν πρέπει να καλυφθεί με ανταποδοτικά έσοδα σε βάρος των Δημοτών. Δεν φταίει ο δημότης εάν οι διαχρονικές ανεπάρκειες και ο λαϊκισμός στις εκάστοτε αποφάσεις δεν κατάφεραν να εξορθολογήσουν τις δαπάνες .

Οι παράμετροι της κακοδιαχείρισης έχουν πολλά πλοκάμια στην ΔΕΥΑΚ Κιλκίς και είναι άξιο λόγου να αναφερθούμε σε μερικά μήπως και μερικοί αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ και η συνεχής παρακολούθηση στοιχειοθετούν την κατάσταση της επιχείρησης χωρίς καμία αμφιβολία.

– Το κλίμα όξυνσης και αντιπαλότητας μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, ή μεταξύ διεύθυνσης και προϊσταμένων , ή μεταξύ Διοίκησης και Διεύθυνσης της επιχείρησης είναι διαχρονικό και δεν αποτελεί εγγύηση για την ομαλή λειτουργία πόσο μάλλον για να αντιμετωπίσει σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείμματα.

– Προϊστάμενοι υπηρεσιών δεν εμπιστεύονται αρμόδια όργανα της επιχείρησης, με επιστημονική και τεχνική επάρκεια, που έχουν και την ευθύνη των όσων υπογράφουν ή δεν υπογράφουν.

– Σε πολλές περιπτώσεις οι εισηγήσεις προς το ΔΣ έρχονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών παρακάμπτοντας τον γενικό διευθυντή λόγω διαφωνιών και συγκρουσιακού κλίματος. Με την ανοχή πολλών μελών του ΔΣ και του δημάρχου.

– Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που προκλήθηκε δύο φορές αναβολή των αποφάσεων για μεγάλα έργα υπό δημοπράτηση, μετά από απαίτηση του Γενικού Διευθυντή, διότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των εισηγήσεων έγκαιρα, διατυπώνοντας μάλιστα και τις ενστάσεις του και παράλληλα καλούνταν να τις συνυπογράψει.

– Μέσα στο γενικό κλίμα έντασης που υπάρχει μεταξύ Διοίκησης και Διεύθυνσης, έφτασαν σε σημείο να απειλήσουν μέλη του ΔΣ τον γενικό διευθυντή με ποινικές ευθύνες σε περίπτωση μη υπογραφής των τευχών της δημοπράτησης.

– Για έργα των προγραμμάτων «Φιλόδημος 1 και 2» και « Αντώνης Τρίτσης», που είχαν την έγκριση και των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων και στηρίχθηκαν από όλους, υπήρξαν ενστάσεις, διαφωνίες και παρατυπίες με αποτέλεσμα ένα από αυτά απεντάχθηκε από τον Επίτροπο. Είναι πιθανόν να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα και στα υπόλοιπα υπό δημοπράτηση έργα, για τα οποία ήδη έχουν διατυπωθεί διάφορες ενστάσεις, με κίνδυνο την απένταξή τους και την οριστική μη υλοποίησή τους.

– Μεγάλα δε ερωτηματικά, τα οποία σε κάποιο βαθμό δημοσιοποιήθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ, παραμένουν αναπάντητα όσο αφορά τις εταιρείες που επιλέγονται, τις πιθανές φωτογραφικές διατάξεις και τις μικρές εκπτώσεις στα δημοπρατούμενα έργα, της τάξης του 1-10%, όταν αντίστοιχες δημοπρασίες σε παρόμοια έργα ξεπερνούν κατά μέσω όρο το 40-45%.

– Η επιχειρούμενη μεθόδευση δε στην σύνθεση επιτροπών, από υπηρεσιακούς παράγοντες, ρίχνει την σκιά της ακόμη περισσότερο στα πεπραγμένα της επιχείρησης, σε βαθμό που ακόμη και μέλη του ΔΣ αντιδρούν έντονα.

– Η «εξαφάνιση» της απόφασης για την αύξηση της τιμής του νερού, η οποία σημειωτέων δεν ήρθε έστω για λόγους τυπικούς και δεοντολογίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι μέρος του επικοινωνιακού μοντέλου που εφαρμόζεται στον δήμο.

Σε μία επιχείρηση που συνεχίζει να λειτουργεί, με τον τρόπο που λειτούργησε για πάνω από μια δεκαετία και έφτασε στα σημερινά της αδιέξοδα, δεν μπορεί να ελπίζει κανείς στα θαύματα εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε δομές σε προσωπικό, σε νοοτροπίες, σε πρακτικές και σε οράματα.

Εν κατακλείδι, φοβάμαι πολύ ότι το ανάθεμα στο τέλος θα δοθεί στον γενικό διευθυντή, αυτόν που εκθείαζαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά δεν τον άκουγαν σε όσες ενστάσεις έχει διατυπώσει κατά καιρούς αλλά και σε όσους είχαν την ίδια στάση. Άλλωστε την εμπειρία την έχουν πρόσφατη, με την αναγκαστική παραίτηση της πρώην προέδρου κ. Αναστασιάδου, όταν πήγε να αγγίξει το καθεστώς που υπήρχε, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν την πυρίτιδα.

Τέλος, οι ισχυρισμοί του προέδρου της ΔΕΥΑΚ ότι αυτά που ακούγονται και δημοσιεύονται είναι από αντιπολιτευτικό μένος ορισμένων δημοτικών συμβούλων, είναι παραπλανητικοί και ανυπόστατοι. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων είναι εδώ και για του λόγου τω αληθές, όσα διατυπώνονται παραπάνω μπορούν και να δημοσιοποιηθούν.

Επιθυμία όλων είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα.

 

*Δημοτικού συμβούλου Κιλκίς, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων αφιερωμένη στις παραδόσεις και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο που αλλού στην […]