Κοινωνία

Ο «Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου» στη Νέα Σάντα

Από την πλατεἰα Χαριλάου στη Ν.Σάντα μεταφέρθηκε με επιτυχἰα το άγαλμα του «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου» με το συντονισμό και τις απαραίτητες ενέργειες από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη συνδρομή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και του δήμου Κιλκίς.

Η μεταφορά είχε κριθεί απαραίτητη, καθώς εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Ηλεκτροφωτισμός οδού Αλ. Παπαναστασίου και πλατείας Στ. Καραμανλή και βελτίωση μικροκλιματικών συνθηκών πλατείας Στ. Καραμανλή», προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.125.000€.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, το υφιστάμενο γλυπτό που βρισκόταν επάνω σε βάθρο, σε κεντρικό σημείο της πλατείας, απαιτούνταν να μεταφερθεί και στη θέση του να κατασκευαστεί συντριβάνι.

Επισημαίνεται ότι η μεταφορά πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε την παραχώρηση του αγάλματος στο δήμο Κιλκίς, με χρησιδάνειο. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016.

Πρόκειται για χυτό χάλκινο άγαλμα σε εξαιρετική κατάσταση, που απεικονίζει τον «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου», το οποίο φιλοτέχνησε ο Γεωργιανός γλύπτης, Νταβίντ Σιχαρουλίτζε, και δωρήθηκε το 1998 στο δήμο Θεσσαλονίκης από το πανεπιστήμιο «Αριστοτέλης» της Τυφλίδας, με τη διαμεσολάβηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη πλατεία είχε εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με δαπάνη του δήμου, το 1998.

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΑΓΑΛΜΑ

Ξεκίνησαν η εργασίες για την τοποθέτηση του αγάλματος στην Ν.Σάντα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζήτησε σε συνεργασία με το Γ΄ Σώμα Στρατού την καταλληλότερη θέση για την άμεση επανατοποθέτησή του, έτσι ώστε να επιτελείται ο σκοπός της δωρεάς του, που είναι η απόδοση τιμής στον ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου, καθώς το συγκεκριμένο γλυπτό έχει αφενός εθνική σημασία και δεν ήταν σκόπιμο να αποθηκευτεί και αφετέρου, λόγω του μεγέθους του, απαιτούνταν να εξευρεθεί κατάλληλος δημόσιος χώρος για την προβολή και ανάδειξή του.

Ο δήμος έκανε αποδεκτή την πρόταση του Γ΄ Σώματος Στρατού να γίνει η τοποθέτηση του αγάλματος, για λόγους συμβολικούς και εθνικούς, στο χώρο της πλατείας της Νέας Σάντας Κιλκίς, που από το 2012 έχει ανακυρηχθεί ως ιστορική έδρα του ποντιακού ελληνισμού, και συγκεκριμένα μπροστά στο διοικητήριο της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας “ΠΟΝΤΟΣ”.

Η στρατιωτική υπηρεσία και ο δήμος Κιλκίς ανέλαβαν τη μεταφορά και τοποθέτηση του αγάλματος στη νέα του θέση.

Ο δήμος Κιλκίς εξέφρασε ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη του, για την αποδοχή και τοποθέτηση του αγάλματος του “Έλληνα πολεμιστή του Πόντου” μπροστά από την είσοδο του γηπέδου και δίπλα από το στρατόπεδο της 71ης ταξιαρχίας της Νέας Σάντας.

Αυτή την στιγμή γίνονται έργα για την τοποθέτηση του αγάλματος και η αποκάλυψη του μνημείου θα γίνει αρχές Ιουνίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα