Κοινωνία

«Μια διαφορετική» επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς


Μία διαφορετική επίσκεψη δέχθηκε την Κυριακή 14.12.14 το αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του Κιλκίς αξιοποίησαν δημιουργικά την χειμωνιάτικη λιακάδα της Κυριακής 14.12.14 με έναν πρωινό περίπατο διαφορετικό από τους συνηθισμένους. Ανταποκριθέντες στην κοινή πρόσκληση της νεοσύστατης εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς, του δήμου Κιλκίς και της αντιδημαρχίας πολιτισμού, επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείου και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του με αρχαιολογικά αντικείμενα που εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου. Μόνο που αυτά ήταν ….σε χάρτινη μορφή!

Νήπια και παιδιά δημοτικού σχολείου μαζεύτηκαν γύρω από το τραπέζια και έδειξαν εκπληκτική αφοσίωση στο παιχνίδι της χειροτεχνίας. Η γνωριμία με το αρχαιολογικό παρελθόν ήταν χρήσιμη αλλά κυρίως διασκεδαστική αφού τα παιδιά έκοψαν και στη συνέχεια χρωμάτισαν αρχαιολογικά ευρήματα σε χάρτινη μορφή όπως τα πήλινα παιδικά παιχνίδια που βρέθηκαν στο Παλατιανό, σιδερένιους πελέκεις (Π. Γυναικόκαστρο) σιδερένια κλειδιά (Παλατιανό) αγγεία για κρασί (Τούμπα) και κανάτες (Π. Γυναικόκαστρο, Καλίνδρια, Ποντοηράκλεια), κοσμήματα για το λαιμό (Ποντοηράκλεια). Στη συνέχεια κρέμασαν με υπερηφάνεια τα πολύχρωμα χάρτινα στολίδια στο δέντρο.

Γονείς, παιδιά και επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου αλλά και στην αυλή για να δουν τα εκθέματά του ενώ οι υπεύθυνοι φρόντισαν να δώσουν μια σύντομη παρουσίαση για τον αρχαιολογικό πλούτο που φιλοξενείται στο μουσείο της πρωτεύουσας του νομού με ψηφιακή ενημερωτική προβολή («power point»).

Η εκδήλωση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, ως προς τη συμμετοχή αλλά και ως προς το ενδιαφέρον και ευρηματικό περιεχόμενό της. Όσοι παρέστησαν αισθάνθηκαν οικεία στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου, στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και αυτή η προσέγγιση είναι πολύ θετική και ενθαρρυντική για την εικόνα και λειτουργία της νεοσύστατης εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς….».

Περισσότερα

Τα αποκαλυπτήρια προτομής Αντιπτέραρχου (Ι) Περικλή Στεφανίδη που έπεσε στο καθήκον πριν από ένα χρόνο

Σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη στην […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]