Πολιτισμός

Περιεκτικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Κιλκισιώτη λογοτέχνη Λαζ.Παυλίδη

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣΠραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15.3.17 το αφιέρωμα στον Κιλκισιώτη λογοτέχνη Λάζαρο Παυλίδη στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς με πρωτοβουλία του ομίλου για την ιστορία και τον πολιτισμό του Κιλκίς.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων του Κιλκίς καθώς και πολιτών.

Παρούσα και η σύζυγος του συγγραφέα Ελένη Παυλίδη που συγκινημένη καταχειροκροτήθηκε από τους μαθητές και όλους τους παρευρεθέντες.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, την επιμέλεια και παρουσίαση του οποίου είχε η Αποστολία Πάνου, φιλόλογος και μέλος του ομίλου ιστορίας του Κιλκίς, αναδείχτηκαν στοιχεία της λογοτεχνικής προσωπικότητας του Παυλίδη, ο οποίος ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά πεζογράφων και είναι μια από τις πιο ρωμαλέες και γνήσιες πεζογραφικές φωνές των ελληνικών Γραμμάτων.

Θεωρείται γνήσιος εκπρόσωπος του ρεαλισμού στην πεζογραφική έκφραση. Τονίστηκε επίσης η πνευματική δραστηριότητά του στην πόλη του Κιλκίς με την αρθρογραφία και τις ραδιοφωνικές εκπομπές του καθώς και η συμβολή του στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου του.

Πολλές απ’ τις προτάσεις του για αναμόρφωση του Κιλκίς στον τομέα του πολιτισμού βρήκαν την εφαρμογή τους(θερινό θέατρο, δημοτική βιβλιοθήκη, μουσείο,κ.α.).

Εκτός από την αναφορά στην πλούσια εργογραφία του (μυθιστορήματα και διηγήματα) διαβάστηκαν κριτικές που έγραψαν ομότεχνοί του λογοτέχνες, κριτικοί της λογοτεχνίας και εκδότες.

Ενδεικτικά παρατέθηκαν: «…Ταλέντο σαν του Μακρυγιάννη, με ζωντάνια, ανθρωπιά και βάθος», «Κόχλασμα ταλέντου… με το λαμπρό και πηγαίο προτέρημα να αφηγείται άνετα με μια λιτότητα και ζωντάνια γεμάτη χυμούς αλήθειας».

Το αφιέρωμα συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας «Καραβάν Σαράι», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα που χαρακτηρίστηκε ως μια κραυγή ενάντια στον παραλογισμό του πολέμου και εστιάζει στους ανώνυμους αντιήρωες, αυτούς που σήμερα θα ονομάζαμε «παράπλευρες απώλειες» που τα ονόματα και οι πράξεις τους χάθηκαν στη ροή της ιστορίας.

«Τέλος θα θέλαμε να πούμε ότι είμαστε ευγνώμονες στο Λάζαρο Παυλίδη για την παρακαταθήκη που μας άφησε», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα