Γενικά

«Στραγγαλίζουν» τα καταστήματα εστίασης ΑΕΠΙ και GEA

anapsihiΠρόκειται γιά εταιρίες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων από καταστήματα διασκέδασης, αναψυχής και εστίασης, που «παίζουν» με οποιοδήποτε τρόπο μουσική.
Και οι δύο βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ιδιοκτητών τέτοιων καταστημάτων γιά την εισπρακτική πολιτική και τακτική που εφαρμόζουν, την οποία οι ανωτέρω καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «ληστρική» ή «πράξη στραγγαλισμού» κα.
Οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών είναι ιδιαιτέρως έντονες και στον νομό Κιλκίς και αποτυπώνονται στην σχετική ανακοίνωση του τοπικού συλλόγου επαγγελματιών διασκέδασης ως υπόμνημα στους εκπροσώπους όλων των αρμοδίων τοπικών αρχών και φορέων, και στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Μέχρι τώρα μας ρουφάει το μεδούλι η ΑΕΠΙ, στην οποία υποχρεωνόμαστε να προπληρώνουμε κιόλας γιά να αποκτήσουμε την άδεια μουσικών οργάνων γιά ένα έτος και μετά να πάμε στον δήμο και να πληρώσουμε άλλο ένα χαράτσι, 75 ευρώ παράβολο, για να προμηθευτούμε την διαβόητη άδεια μουσικών οργάνων, διότι η αστυνομία καιροφυλακτεί (ούτε υπάλληλος της ΑΕΠΙ να ήταν, δεν θα έριχνε τόσες μηνύσεις γιά μία κατοχή άδειας μουσικών οργάνων με αποτέλεσμα μετά από τρεις μηνύσεις το κλεισιμο των καταστημάτων μας).
Τα αρπακτικών των Αθηνών και η αδιαφορία των κυβερνώντων.
Εδώ και αρκετές ημέρες στα καταστήματά μας κυκλοφορούν άτομα και αφήνουν επιστολές από δεύτερη εισπρακτική εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων, την GEA (Grammo Ερατώ Απόλλων) που αντιπροσωπεύει τα συγγενικά δικαιώματα των κληρονόμων.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑύριο, με την ανοχή των κυβερνώντων θα κυκλοφορήσει άλλη εταιρία με δικαιώματα από τους …αρχαίους Ελληνες!
Εμείς απλώς τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γιά τον Ελληνα καταστηματάρχη, που προσπαθεί μέσα στην άθλια οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα μας εδώ και πέντε χρόνια να μείνει όρθιος. Οι κύριοι αυτοί με περισσό θράσσος μοιράζουν και τα έντυπά τους που υπογραμμίζουν ότι το 99,9% των δικαστικών αποφάσεων, τους έχουν δικαιώσει και θα μας υποβαλουν αγωγή, γιατί τα δικαστήρια εφαρμόζουν τους νόμους, περνούν το νομοσχέδιο στην Βουλή και ψηφίζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Διότι αυτοί ψηφίζουν μόνο γιά τα πνευματικά δικαιώματα ενώ οι τιμοκατάλογοι γίνονται από τις εταιρίες (ΑΕΠΙ- GEA).
Εμείς δεν λέμε να μην πληρώνουμε αλλά να πληρώνουμε όσο πρέπει και όσο μπορούμε να αντέξουμε. Ποιοί είναι αυτοί οι κύριοι και ποιοί τους καλύπτουν; Πόσοι στιχουργοί είναι στην Ελλάδα; 150.000 καταστήματα, 700.000 υπάλληλοι και διακόσιοι εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο τα έσοδά τους. Ποιοί είναι αυτοί που σύμφωνα με τα τετραγωνικά του καταστήματος είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις την τιμή, που αυτοί ορίζουν;
Την Τρίτη 15-10-13 έλαβα μέρος στην σύσκεψη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο με προέδρου λοιπών κλάδων του νομού Κιλκίς και ομιλητή τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή Γιώργο Σταθάκη. Του ανέφερα τα προβλήματα του κλάδου και του επέδωσα υπόμνημα στο οποίο ζητούμε:
-Μείωση κατά 50% των τιμών χρέωσης
-Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης παλαιών οφειλών
-Απαλλαγή σε οικσιμούς κάτων των 2000 κατοίκων
-Να υπάρξει διαφορετικός τιμολοκατάλογος γιά κέντρα διασκέδασης, αίθουσες δεξιώσεων, εστιατόρια, καφέ μπαρ, καφενεία
-Διαφορετική τιμή από τα καταστήματα της περιοχής Αθήνών-Πειραιά και νήσων και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
-Να εξαιρεθούν από κάθε καταβολή τα εμπορικά καταστήματα
-Να μην επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση σε καφέ-μπαρ (όταν διοργανώνουν «ζωντανές» βραδιές όταν αυτό γίνεται μέχρι δύο μουσικούς).
-Στην μη σφράγιση των καταστημάτων μας μετά από τρεις συνεχείς μηνύσεις
-Στην απόρριψη των μηνύσεων χωρίς υπογραφή, δική μας ή υπευθύνου
-Στην δημοσιοποίηση των στοιχείων κάθε ανώνυμου ή επώνυμου καταγγέλλοντος την επιχείρηση μας γιά οποιοδήποτε λόγο.
Αναφέρω το ΔΣ της εταιρείας GEA γιά να καταλάβετε με ποιούς έχουμε να κάνουμε: Πρόερος Μαργαρίτα Μάτσα, αντιπρόεδρος Δήμητρα Γαλάνη, γραμματέας Ελένη Φώσκολου, γενικός διευθυντής Δημήτρης Γιαρμενίτης.
Τιμοκατάλογος-δημοσίευση αμοιβολόγιου: Ποσοστό 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, με ελάχιστο ετήσιο ποσό: Κατάστημα έως 100 τμ ποσό 3000 ευρώ, 101-200 τμ ποσό 4.200, 201-300 τμ ποσό 5000, 301-400 τμ ποσό 5900, 401-500 τμ ποσό 6500, 501-700 τμ ποσό 7100, 701-900 τμ ποσό 8300, 901 και πάνω ποσό 8900!
Εμείς ξεκαθαρίζουμε την θέση μας! Δεν λέμει ότι δεν πληρώνουμε. Πληρώνουμε, όμως μόνο μία εταιρία, ΑΕΠΙ ή GEA και όχι όσα μας ζητούν. Γι’ αυτό ξεκινάμε αγώνες. Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε. Φτάνει πιά η κοροϊδία. Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους μας ότι στις 22 και 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των επιμελητηρίων όλης της χώρας στο Κιλκίς. Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου από τις 10 εώς τις 12 θα κλείσουμε τα καταστήματα μας στο νομό Κιλκίς. Θα μαζευτούμε όλοι μαζί με το προσωπικό μας στην πλατεία Ειρήνης θα ενημερώσουμε ΜΜΕ, εφημερίδες και τηλεοράσεις και θα επιδώσουμε το υπόμνημα στον πρόεδρο της ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδας (πριν ξεκινήσει η συνέλευσή τους), γιά να δούμε και τις αποφάσεις γιά τα θέματά μας. Το υπόμνημα αυτό θα σταλεί και στους συλλόγους άλλων νομών.

Η αρχή θα γίνει από το Κιλκίς. Θέλουμε και τη συμπαράσταση και όλων των προμηθευτών και του εμπορικού κόσμου του νομού μας».
Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Τερζενίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα