Γενικά

Η 71η ταξιαρχία γιόρτασε στην Ν.Σάντα τα 20χρονά της

Στην λιτή και απέριττη ατμόσφαιρα, που επιβάλλει το στρατιωτικό πνεύμα, αλλά και με την προσήκουσα λαμπρότητα τιμήθηκε η εικοστή επέτειος ίδρυσης της 71 Ταξιαρχίας πρώτα ως μηχανοκίνητης και από το 2001 αερομεταφερόμενης με την επωνυμία εδώ και λίγα χρόνια, «Πόντος».
Ο σχηματισμός συμπληρώνει φέτος 73 έτη λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε και στελεχώθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στην Δράμα, ως 71 Σύνταγμα, και ως τέτοιο παρέμεινε έως το 1993.
Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 20.11.13, στον ειδικό χώρο του στρατοπέδου Χατζηϊωάννου της Νέας Σάντας, έδρας της ταξιαρχίας, παρουσία του υποδιοικητή του Β ΣΣ υποστρατήγου Θεοδώρου Δαγκοπούλου, εκπροσώπων των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών και διαφόρων φορέων.
Προηγήθηκε τελετή με δοξολογία, κατάθεση στεφάνου από τον διοικητή ταξίαρχο Δημήτριο Μπίκο, ανάγνωση ημερήσιας διαταξής, απονομή ξιφών σε στελέχη της ταξιαρχίας και ομόρων σχηματισμών, που προήχθησαν στις τάξεις των αξιωματικών, και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ακολούθησε περιήγηση των παρευρεθέντων σε έκθεση οπλικών συστημάτων και μέσων της ταξιαρχίας και ενήμερωση γιά τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. Στους επισκέπτες συγκαταλέγονταν και οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Νέας Σάντας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην λέσχη αξιωματικών φρουράς Νέας Σάντας, με την καθιερωμένη κοπή της γενέθλιας τούρτας.
Σε ανακοίνωση της ταξιαρχίας με την ευκαιρία της εικοστής επετείου της ίδρυσής της αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:
«…. Ημέρα τιμής και υπερηφανείας για το έμψυχο δυναμικό της Ταξιαρχίας, αλλά και ημέρα μνήμης και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες μαχητές της, που προσέφεραν τη ζωή τους για την Πατρίδα…
…Σήμερα η Ταξιαρχία, υπό το βάρος της κληρονομιάς της, συνεχίζει με υπερηφάνεια την πορεία υπευθυνότητας και τιμής που χάραξαν οι πρόγονοί της. Η υλοποίηση των ποικιλόμορφων αποστολών του σχηματισμού σε εθνικό, ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο αποτελούν την ζωτική κινητήριο δύναμη. Με την βοήθεια του Θεού, η Ταξιαρχία, συνεχίζει με υψηλό ηθικό και φρόνημα, προσηλωμένη στην αποστολή της για το γενικότερο καλό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πατρίδας, έτοιμη να επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της όποτε αυτό χρειαστεί.
Η Ταξιαρχία αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, για την ανταπόκριση στο κάλεσμά της και τη συμμετοχή τους στον εορτασμό, καθώς προσβλέπει στην σύμπραξη, συμπόρευση και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με κοινό γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας