Πολιτισμός

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «6α Αργοναυτικά»

Την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29.8.14, το μυθικό καράβι «Αργώ» μαζί με τους «Αργοναύτες» που «σάλπαρε» σε παραδοσιακούς ρυθμούς με το σύνθημα «Ισχύς εν τη ενώσει». Σημείο συνάντησης ήταν ο αυλόγυρος των κλειστών γυμναστηρίων Κιλκίς.
Η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» διεκπεραίωσε τις θεσμικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Αργοναυτικά».
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής: «…Η διοργάνωση των «Αργοναυτικών» είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κεφάλαιο της δράσης του συλλόγου μας, καθώς επιβεβαιώνει την κοινωνική συνοχή των Ποντίων του τόπου μας αλλά και τονώνει την τοπική και πολιτιστική τους αυτοπεποίθηση. Η εκδήλωση αυτή είναι ένα μέσο να ξανάρθουμε όλοι σε επαφή με την κοινοτική ζωή, να ξαναζήσουμε έστω και περιστασιακά, στιγμές γεμάτες με αλληλεγγύη, συνεργασία, πλούσιους συμβολισμούς και έναν απίστευτο πλούτο πολιτιστικών αξιών. Γεγονός που θα μας προβληματίσει για τη στάση μας στη τρέχουσα πραγματικότητα».
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΛΑΜΑΤΙΔΗΣΤο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των «Αργοναυτικών» πλαισίωσαν στο τραγούδι ο Αλέξης Παρχαρίδης και Γιάννης Κουρτίδης, στην λύρα ο Δημήτρης Πιπερίδης και ο Νίκος Κοκκινίδης, στην λύρα και στο τραγούδι ο Φόρης Απατσίδης και ο Δημήτρης Δαμιανίδης, στο κλαρίνο ο Σάμος Ασλιχανίδης, στο νταούλι ο Χρήστος Παυλίδης και Μπάμπης Κιτσονίδης και στα πλήκτρα ο Χρήστος Θεοδωρίδης.
Χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου παρουσίασαν το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου, καθώς και συγκρότημα του τμήματος ενηλίκων του συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών.
Η ανακοινωση των «Αργοναυτών» καταλήγει ως εξής:
«…Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συντοπίτες, τους επισκέπτες, τα μέλη και τους χορευτές του συλλόγου μας που παρευρέθηκαν και γενικότερα που στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από εμάς για να παραμείνει άσβεστη η φλόγα του ποντιακού Ελληνισμού.
Επιπροσθέτως, αξιοσημείωτη είναι και η καθοριστική συμβολή των χορηγών και δωροθετών στην διοργάνωση των «Αργοναυτικών», οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ασμένως και χωρίς περιστροφές σε σχετικό οικονομικό αίτημά μας.
Ευελπιστούμε να απολαύσατε το διήμερο μουσικοχορευτικό «ταξίδι» που διοργανώσαμε, δείχνοντας των προσήκοντα σεβασμό στην τοπική κοινωνία και την ποντιακή παράδοση».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Έγκριση χωρίς… αποσπάσεις

Να ενταχθεί το τμήμα ελέγχου διαβατηρίων (ΤΕΔ) του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων στις υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αστυνομίας. Βάσιμο και […]