Κοινωνία

Το 5ο δημοτικό Κιλκίς στο κέντρο επιστήμης «Νόησις»


Στο έβδομο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 22.4.15 στις εγκαταστάσεις του κέντρου επιστήμης και τεχνολογίας «Νόησις» α (πλανητάριο) της Θεσσαλονίκης, συμμετέσχε το πέμπτο δημοτικό σχολείο Κιλκίς. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

Το σχολείο μας συμμετέσχε στο έβδομο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής στις 22 Απριλίου 2015, με το πρόγραμμα “Use your Superpowers”, που υλοποίησαν οι μαθητές της έκτης τάξης, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Αφροδίτη Ντίνου και τον Χρήστο Δεσποινίδη.

Πρόκειται για ένα «e-Twinning» έργο που αναφέρεται στον εθελοντισμό, κυρίως στη σχολική κοινότητα, καθώς και την απόκτηση γνώσεων και τη διάχυσή τους, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς και του σχολικού εκφοβισμού, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Οι συγκεκριμένες εκστρατείες υλοποιήθηκαν παράλληλα στα εταιρικά σχολεία κι ανταλλάξαμε καλές πρακτικές κι απόψεις μέσω διαδραστικών εργαλείων web 2.0, ενώ χρησιμοποιήσαμε διάφορες εφαρμογές ΤΠΕ για την έρευνα και την υλοποίηση των εργασιών μας.

Οι «Υπερήρωες» του προγράμματος, λειτουργώντας σαν μέντορες για τους μικρότερους μαθητές, μεταλαμπάδευσαν γνώσεις κι οργάνωσαν βιωματικές δράσεις που βοήθησαν στη διάχυση των αποτελεσμάτων και στην προώθηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ όλων των μαθητών του σχολείου. Το κλίμα του σχολείου βελτιώθηκε και οι ίδιοι οι μαθητές – εθελοντές ένιωσαν χρήσιμοι ενώ «ανέβηκε» η αυτοεκτίμησή τους, και ενεργοποιήθηκε η δημιουργικότητα και η υπευθυνότητά τους.

Το μαθητικό συνέδριο αφορά σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλουν εργασίες προς έγκριση στην επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. Είναι μια μαθητική γιορτή τεχνολογίας κι εκπαιδευτικής καινοτομίας, που διαρκεί τρεις ημέρες και φιλοξενείται στο χώρο επιστήμης και τεχνολογίας «Νόησις».

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το έργο τους στο πανευρωπαϊκό μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο «European School Radio» από τη συχνότητα της σχολής Δελασαλ, αλλά και να δώσουν μια σύντομη συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έκαναν και παρουσίαση στο e-posters show, αλλά είχαν την ευκαιρία να δουν εργασίες άλλων σχολείων, να πάρουν μια «γεύση» από την τεχνολογία του 21ου αιώνα και να απολαύσουν διαδραστική βόλτα στον προσομοιωτή.

Επιστρέψαμε με πολλές νέες εμπειρίες, σκέψεις και σχέδια για το μέλλον και μια «βαθειά» ικανοποίηση από το ότι όλα πήγαν καλά και οι κόποι μας αναγνωρίστηκαν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]